Āboli, septembra kulta augļi

Kā likt lietā lielo ražu?

Tas nebūtu augļu dārzs, ja tajā neaugtu ābeles un zaros nesārtotos āboli. Nav bijis gads, kad neesam kraukšķinājuši sulīgos augļus, un arī šis nav izņēmums, taču nereti baudu sagādā vien pirmais nolasītais ābolu kilograms. Katrs nākamais jau šķiet kā apgrūtinājums – ko no tiem gatavot, kā neparastāk tos likt lietā virtuvē?


Klasiskas vērtības

Klasika, kas neliks vilties un tiks novērtēta cauru gadu, ir ābolu sula. Vai zinājāt, ka ābolu sula būs saldāka, ja to sasaldēsit? Šajos gadījumos var spiest svaigu sulu un uzreiz to pildīt maisos, kārbiņās, pudelēs, un tad likt saldēties. Pēc atsaldēšanas iegūsiet bezgala gardu un saldu sulu jebkurā sezonā. No klasiskajām receptēm kā likt lietā ābolus izmēģiniet kaltētas ābolu šķēlītes, varbūt pat pagatavojiet sukādes, un vēl arī kompota veidā tas nebūt nav tas sliktākais auglis.

Nedaudz piemirsta vērtība ir ābolu biezenis. Piemēram, no skābenajiem āboliem ‘Antonovka’ sanāks ļoti gards biezenis, ko pēcāk var saldēt vai pagatavot ar iebiezināto pienu un pēc tam gardu muti notiesāt.


Radošas variācijas

Lai gan klasiskās vērtības neapgāžami ir gardas un lieliskas, nereti, lai tās novērtētu, vajag izmēģināt kaut ko jaunu. Kas attiecas uz āboliem, tos var sagriezt plānās šķēlītēs un kaltēt čipsu veidā. Vēl gardāk tie attaisnos savu garšu, ja apbērsiet tos ar kanēli. Šādas ripiņas skaisti izskatīsies kā dekori uz kūkām.

Āboli garšo izcili labi, turklāt te vajadzēs daudz ābolu, kas ir labs veids no tiem atbrīvoties – ievārījuma veidā. Un nevis pašus par sevi, bet salikumā ar citām netradicionālām piedevām. Ābolu un brūkleņu ievārījums ir klasika, bet vai esat izmēģinājuši salikumu ar citronu sulu vai citronu liķieri? Āboli lieliski sader ar kanēli, pievienojiet noteikti arī to, tāpat pamēģiniet kādu reizi krustnagliņas, anīsu. Savukārt no augļiem āboli labi garšos kopā ar bumbieriem, ananasiem, rudens avenēm, kazenēm, persikiem un citiem labumiem.


Āboli receptēs

Ja nevēlaties pārstrādāt daudz ābolu, pievienojiet tos dažādiem ēdieniem, un ne tikai saldiem vien. Āboli lieliski sader ar gaļu – putna gaļu un cūkgaļu. Vai tas būtu cepetis vai gabaliņos sagrieztas karbonādes, sulīgais auglis ļoti labi papildinās sātīgo maltīti. Svaigā veidā āboli atsvaidzinās salātus – pievienojiet tos gan rīvētiem burkāniem, kāpostiem un bietēm, gan arī rasolam, piemēram, veģetārajā versijā. Vai esat mēģinājuši ābolus pievienot pastinaku biezenim vai krēmzupai? Ļoti laba garšu kombinācija.

Kas attiecas uz saldajiem ēdieniem, bez plātsmaizēm un pīrāgiem āboli veidos ideālu garšo kombināciju saldējumā, iepriekš tos sacepot ar kanēli. Tāpat arī uzputenis, pīrādziņi, siera kūkas, pildījums pankūkās un pat piedeva mafiniem. Patiesībā grūti atrast ēdienu, kurā āboli neiederētos, tāpēc septembrī tā var pat kļūt par tradīciju – gatavot katrā nedēļas nogalē kaut ko no raženajiem āboliem.