Virtuve manā skatījumā ir mājas dvēsele, un, jāatzīstas, arī mana mīļākā vieta, ko kārtot. Manuprāt, virtuve ir arī vieta, kura neizbēgami paliks nekārtīga katrā gatavošanas reizē. Vismaz manās mājās...
«Pēdējā laikā sociālajos tīklos daudz jūsmo par rozmarīna ēterisko eļļu, apgalvojot, ka tās ietekmē mati kļūst biezāki un ātrāk aug. Vai tā ir taisnība? Tatjana no Rīgas» Rozmarīna ēteriskajai eļ...
Ikviena krāsa ir acīm uztveramais elektromagnētiskais starojums, kam ir savs viļņu garums un līdz ar to arī savas vibrācijas. Kopš seniem laikiem ticis uzskatīts, ka dažādas krāsas atšķirīgi iedarboja...
Nevienam nepatīk tīrīt tikko novārītus kartupeļus. Pirmkārt, tas ir samērā laikietilpīgi, otrkārt, var apdedzināt pirkstus. Tomēr ir veids, kas palīdzēs to izdarīt pāris sekunžu laikā, un arī pirksti...
Islande, tie ir mūžīgie ledāji, majestātiskie ūdenskritumi, fjordi, vulkāniskie kalni un tuksnesim līdzīgās klinšu ielejas. Daba lielākajā salas daļā ir neskarta un biloģiski tīra. Zinātniskie pētījum...
Fakti par ābolu sidra etiķi. Ēģiptes karaliene Kleopatra ābolu etiķi kā skaistuma un veselības avotu dzēra ik pēc katras maltītes. Savukārt pirms 2400 gadiem Hipokrāts ābolu etiķi...
Gabriela savas kāzas saplānoja līdz katram sīkumam. Protams, viņa savās kāzās vēlējās izskatīties vienreizēji, tādēļ meklēja, kas viņai varētu ātri palīdzēt atgūt lielisku figūru. Draudzen...
Reklāma Kāpēc mums ir nepieciešams kolagēns, kādi produkti to satur un kāpēc tas nevar būt lēts – patiesība par «jaunības proteīnu». Kolagēns ir pelnījis, lai izprotam tā ietekmi uz...
Abonē šeit
Abonē šeit
Reklāma Hair Volume™ – daudzus APBALVOJUMUS ieguvusi un pētījumos pierādīta matu kopšanas produktu līnija no New Nordic, kas ļauj baudīt biezākus, kuplākus un skaistākus matus. Beauty In &...
Turku zirņus sauc arī par aunazirņiem, un tiem ir daudz sinonīmu citās valodās – chickpeas, garbanzo, kichererbse u.c. Uzturvērtības ziņā tas viens no augstvērtīgajiem pākšaugiem – bagātīgi satur olba...
Hallumi siers ir mazāk zināmais fetas siera «brālēns», jo abi nāk no viena reģiona (hallumi siera dzimtene ir Kipra) un pēc garšas ir sāļi, pēc struktūras – viegli drupani. Tradicionāli to gatavo no a...
Kukurūza ir viens no visplašāk audzētajiem kultūraugiem pasaulē. 100 grami kukurūzas graudu vidēji satur 3,5 g olbaltumvielu, 1,2 g tauku un 16 g ogļhidrātu, no kuriem aptuveni 3 g ir balastvielas....
Mūsdienās ir būtiski mainījusies sendviču kultūra, Eiropā ir pat nācijas, kas regulāri mēdz ieturēt maltītes, kurās pamatēdiens ir sviestmaizes. Ik reizi tās var gatavot atšķirīgas – sāļas, saldas, ar...
Redīsos ir daudz C vitamīns un nelielos daudzumos − B grupas vitamīni. No minerālvielām visvairāk ir kālija. Redīsi ir labs šķiedrvielu avots, tie satur maz kaloriju (100 gramos ir 16 kcal) un tiem ir...
Lociņi, šķiet, ir visiecienītākais mājās audzētais vitamīnu avots Latvijā, ko ziemā ēd ar mērķi izvairīties no vīrusiem un stiprināt imunitāti. Lai tos iegūtu, klasiski sīpolus liek ūdens glāzītē, pir...
Avokado jeb aligatorbumbiere ir lauru dzimtas augs, kura dabiskais izplatības areāls plešas no Meksikas dienvidiem līdz Andu kalniem. Šo reģionu iedzīvotāju ikdienas ēdienkartē avokado nozīmības ziņā...
Vieglākais ceļš jau ir iegādāties gatavas krāsas, bet krietni interesantāks un radošāks olu krāsošanas process izvērtīsies tad, ja izmantosit dabīgas sastāvdaļas jeb to, kas pieejams virtuvē. Vai zinā...
Vai vēlaties sagaidīt pavasari tikpat žirgti un rosīgi kā putni, kuri dienas lielāko daļu pavada kustībās, noteiktā laikā itin bezrūpīgi iemiegot, galvu spārnu azotēs paslēpuši? Tad arī vērojiet putnu...
Šķietami tukšajā pavasara laikā, kad zaļums vēl nav uznācis, bet sniegs jau pazudis, daba cilvēkam sniedz trīs brīnumainas lietas – sulas, mizas un pumpurus. Tās ir zāles ar fantastisku dziedniecisko...
Lai ziemā bagātinātu mērces, zupas un citus ēdienus ar bazilika garšu, šo garšaugu var kaltēt, saldēt, kā arī sastrādāt kopā ar eļļu un sāli. Pērkot to veikalā vai tirgū, jāpievērš uzmanība lapiņām...
Muskatrieksts ir tropu joslā augošā muskatriekstu koka augļa kodols. Šo eksotisko riekstu Eiropa iepazina 6. gadsimtā un sāka izmantot ēdienu un alkoholisko dzērienu aromatizēšanai. Vietās, kur tas au...
Medījuma gaļu izsenis vērtēta kā delikatese, tā nāk no dabiskas vides, meža dzīvnieki ir barojušies ar labām lietām, to gaļa ir liesāka, lai gan mēdz būt arī treknāki gabali. Viņi pastiprināti kustas,...
Briseles kāposti, saukti arī par rožkāpostiem, savvaļā nav sastopami – tie selekcionēti no Vidusjūras apkaimē augošiem kāpostiem ap 14. gadsimtu Beļģijas galvaspilsētas tuvumā, Senžilas kopienā. Plašā...
Lai ziemā bagātinātu mērces, zupas un citus ēdienus ar bazilika garšu, šo garšaugu var kaltēt, saldēt, kā arī sastrādāt kopā ar eļļu un sāli. Pērkot to veikalā vai tirgū, jāpievērš uzmanība lapiņām...
Nav precīzu ziņu, kurā pasaules daļā un vietā izgatavots pirmais dzēriens, kuru dēvējam par limonādi un ar kuru tik labprāt veldzējamies karstās vasaras dienās. Pēc vienas versijas tas noticis svelmai...
Mūsu uztura paradumi un ēšanas kultūra ir cieši saistīta ar pašsajūtu un veselības stāvokli, tāpēc, plānojot maltītes un izvēloties produktus, būtu jāpievērš uzmanība virknei faktoru. Lai vairāk uzzin...
Cepta zoss ir plaši pazīstams Ziemassvētku un gadumijas svinību ēdiens. Taču ne katra saimniece riskēs to celt galdā, jo šis putns ir kaprīzs – nedaudz neuzmanības, un gaļa kļūs sausa, mazgaršīga. Lūk...
Kalmāri ir ar olbaltumvielām, vitamīniem, mikro un makro elementiem bagāta vērtīga delikatese, turklāt vēl ar mazu kaloriju saturu – 100 g produkta tikai 86 kcal. Kā tos gardi sagatavot svētku galdam?...
Gaļas izvēle Kotletēm nav piemērota pilnīgi liesa gaļa, jāņem ar treknuma piedevu, tad kotletes sanāks sulīgākas. Var pat nedaudz pievienot speķi. Labāk kotletes sanāk, ja izvēlas divu vai pat...
Vista nav putns, jo nelido – joko mednieki. Vista nav putns, to ir grūti pagatavot slikti – smaida pavāri. Toties pīle ir putns, un, lai tā sanāktu garda un nebūtu sausa, ir šis tas jāņem vērā. ...
Gardēžu iecienītās garneles, sauktas arī par krevetēm, pieder pie garastainajiem vēžveidīgajiem jūra produktiem, pēc garšas tās atgādina vēžu gaļu, bet ir nedaudz maigākas. Garneles ir sastopamas visā...
No franču virtuves nākušās omletes, kā zināms, ir tvaicēts vai cepts olu ēdiens – maigs receklis, kas gatavošanas laikā saglabā izstrādājuma formu. Tās var pagatavot dažādi – ir tā sauktās dabiskās om...
Smilšu mīkla ir viena no vienkāršāk pagatavojamajām mīklām. Lai iegūtu gardus cepumus, vajadzīga vien laba recepte un kvalitatīvas izejvielas. Izejvielas Galvenās smilšu mīklas sastāvda...
Viens no pārtikas produktu siltapstrādes paņēmieniem ir cepšana – gan uz pavarda vai cepeškrāsnī, gan arī grilēšana. Cepti āboli uzskatāmi par latviešu virtuves desertu klasiku, taču arī ar citiem aug...
Tautas paruna saka, ka paēdušai pelei milti rūgti. To pašu var teikt arī par ogām – kad esam gana saēdušies šo vasaras velti, pat vissaldākās zemes sāk šķist nedaudz par skābu. Un kāpēc gan tad tās ne...
Kas tupeņos vērtīgs? Kartupeļi satur ūdeni (vidēji 77 %) un sausnu (23 %), kura savukārt sastāv no ogļhidrātiem, olbaltumvielām, taukiem, šķiedrvielām, vitamīniem, minerālvielām. Starp sakņaugiem u...
Visveselīgākie, protams, ir svaigi augļi un dārzeņi, taču ziemai tos tā nesaglabāt. Viens no veidiem, kā mājas apstākļos un bez lielas piepūles veidot krājumus priekšdienām, ir kaltēšana – senākais zi...
Patlaban dārzi sniedz visdažādākos labumus, tāpēc, lai vēlāk tos par lielu naudu nevajadzētu pirkt, ir īstais brīdis parūpēties par krājumiem priekšdienām. Saldēšana ir ne tikai viens no vienkāršākaji...
Grila produkti, nedaudz «burvju mākslas», mazlietiņ pacietības, un gards ēdiens ir gatavs. Noteikti palīdzēs arī saulains laiks, laba kompānija, gardi dzērieni un jauka mūzika – šādos mirkļos dzīve šķ...
Par ēdamām ir atzītas apmēram 300 sēņu sugas, no kurām vidusmēra sēņotājs pazīst labi ja desmito daļu, bet parastās gailenes ir vienas no tām, kuras zina visi. Gailenes ir ļoti iecienītas, jo parasti...
Vasara ir salātu ēšanas laiks, un būtiska šī ēdiena sastāvdaļa ir aukstās mērces, kuras, starp citu, var pasniegt arī pie karstajiem zivju un gaļas ēdieniem, jo īpaši – pie grilētiem. Protams, var izm...
Anšovi pieder pie treknajām jūras zivīm. To sastāvā ir polinepiesātinātās taukskābes, taukos šķīstošie K un E vitamīni, B grupas vitamīni, kā arī magnijs, kalcijs, dzelzs, fosfors, tiem ir augsts olba...
Šķietami tukšajā pavasara laikā, kad zaļums vēl nav uznācis, bet sniegs jau pazudis daba cilvēkam sniedz divas brīnumainas lietas – bērzu sulas un pumpurus. Tās ir zāles ar fantastisku dziedniecisku s...
Daudzās ģimenēs olas ir teju neatņemama sastāvdaļa ikdienas maltītēs, tāpēc svētku laikā to likšana galdā var šķist garlaicīga. Tomēr velti tā domāt, ja neesat izmēģinājuši teju visas šī produkta gata...
Tortes un kūkas ar nosaukumu «Napoleons» pie mums ir ļoti iecienītas, un par šo nosaukumu klīst dažās versijas. Viena no postpadomju sāgām pauž, ka Žozefīne reiz pamanījusi Napoleonu kaut ko čukstam a...
Kad krāsnī cepti, tvaicēti, vārīti kartupeļi un citi dārzeņi garšu kārpiņām kļuvuši vienmuļi, laiks ķerties pie biezeņu tapināšanas. Un nevajag aprobežoties vien ar kartupeļiem, ir tik daudz gardu var...
Mūsdienās kālis nereti ir nepelnīti novārtā atstāts sakņaugs. Sendienās, kad eiropieši vēl nepazina kartupeļus, tas bija ļoti iecienīts un ar lielu nozīmi uzturā. Uzskata, ka tā dzimtene varētu būt Vi...
Lai ķirbjus sagatavotu garšīgi, vēlams zināt, kādai grupai tie pieder un kam vislabāk noder. Protams, nevar nosaukt visas daudzās ķirbju šķirnes, taču, lūk, neliels ieskats par izplatītākajām! Svie...
Kamēr vēl ziema neatkāpjas no mūsu platuma grādiem, ir īstais laiks tumšos vakarus pavadīt virtuvē, tapinot gardas maltītes. Vasarā taču jābauda siltums un saule, tad virtuvē ilgi rosīties negribēsies...
Spāņu kulta ēdiens paelja ļoti labi piestāv arī latviešu maltītei, ir tikai viens «bet»... Spāņi paelju nekad negatavo tāpat vien. Tas ir ēdiens, kas krāšņo jebkuru nesteidzīgu ēdienreizi svētkos vai...
Sviests latviešiem allaž bijis zelta vērtē. Un tas ir gan labi, gan ne tik labi. Tas ir trekns, tāpēc bieži tiesāts un izmantots ēdiens gatavošanā, liek uzņemt vairāk kaloriju, nekā gribētos, taču taj...
Vismaz vienu zaļo salātu porciju mums katram vajadzētu uzturā iekļaut ikdienas, un tiem nevajadzētu būt tikai lokiem, dillēm, pētersīļiem vai citiem plaši pazīstamiem garšaugiem. Izvēle ir gana plaša...
Spināti pēdējos gados arvien vairāk iekaro virtuves plauktiņus, un ne velti, jo to izmantošanas iespējas ir ļoti dažādas, un nopelns visticamāk ir neuzkrītošā garša. Tāpēc šie zaļumi pielāgojami visda...
Maršmelovi ir Amerikā un arī citviet pasaulē iecienīts zefīra veida konditorejas izstrādājums. Tos gatavo no ūdenī izmērcēta želatīna, cukura vai kukurūzas sīrupa un olu baltumiem, sakuļot tos līdz že...
Senatnē šos sarkanos augļus uzskatīja par auglības, ilga mūža un labklājības simbolu. Tie ir ļoti spēcīgi tiešā un netiešā nozīmē. To sulas traipus var izrādīties ļoti grūti vai pat neiespēja...
Ir govs, kā arī kazu, aitu, kamieļu un citu zīdītāju piens. Taču šādā vārdā dēvē arī baltus šķidrumus, ko iegūst no dažu augu sēklām un riekstiem. Kā gatavo kokosriekstu un mandeļu pienu un kur izmant...
Putna gaļa noteikti ierindojas pie vispopulārākajiem gaļas ēdieniem, un iemesls tam ir gaužām vienkāršs. Tā ir viegli un ātri pagatavojama, turklāt liesa. Bet, lai tā pēc pagatavošanas būtu sulīga, ir...
Septembra beigās un oktobrī, kad citas dārza veltes jau sagūlušas pagrabos un pieliekamajos, ir laiks novākt krūmcidonijas jeb henomeles, sauktas arī vienkārši par cidonijām. To augļus mēdz dēvēt par...
Starptautiski lietotā virtuves termina «blanšēšana» vietā var izmantot arī latviešu vārdu «applaucēšana». Mūsdienās to mēdz veikt, gatavojot ziemas krājumiem saldētus dārzeņus. Kāpēc? Vispirms tas...
Bietēm latviskajā virtuvē allaž ir bijusi vieta. Biešu zupa, dažādās marinādēs gatavotas ziemas sezonai, siļķe kažokā – vai tas arī viss, kā šos sārtos bumbuļus likt lietā rudens sezonā? Klasiskas vēr...
Kā likt lietā lielo ražu? Tas nebūtu augļu dārzs, ja tajā neaugtu ābeles un zaros nesārtotos āboli. Nav bijis gads, kad neesam kraukšķinājuši sulīgos augļus, un arī šis nav izņēmums, taču nereti ba...
Tempura ir Japānā kopš 17. gadsimta populārs ēdienu veids – īpašā mīklā apviļātas un eļļā ceptas zivis, jūras veltes vai dārzeņi. Nosaukumu un daļēji arī gatavošanas tehniku Uzlecošās saules zemes iem...
Gurķu marinēšana patiesībā ir vienkārša, bet atkal atrodas sīkumi, kas labu marinēšanu atšķir no «tjap–ļjap gatavs». Bez mērcēšanas nav kraukšķa Pirmā lieta, ko parasti aizmirst pieminēt – lai g...
Katrā vasaras mēnesī ir savs labums, ar ko tas izceļas arī garšu dažādībā. Ja jūnijā bija zemenes, jūlijā – dažādas ogas, bet augustā joprojām pilnā plaukumā varam baudīt jau paaugušos kabačus. Ko no...
Nelielos sīpolaugus šalotes ar bagātīgu maiga sīpola garšu iecienījuši šefpavāri un kulinārijas fani visā pasaulē, turklāt pēc to lietošanas elpai nav izteiktā ķiploku vai sīpolu smārda, tās ir vieglā...
Pirms ķerties pie dārzeņu kulinārās izmantošanas ir nepieciešams veikt to pirmapstrādi. Kas īsumā jāzina par šo pārtikas produktu šķirošanu, mazgāšanu, mizošanu, skalošanu un smalcināšanu jeb – kā to...
Vaicāti par savām bērnības garšām, ne viens vien atbildēs, ka tieši pankūkas ir ēdiens, no kura nespēj atteikties. Plānas kā papīrs, pildītas ar biezpienu, biezas un pufīgas, pārkaisītas ar pūdercukur...
Apelsīnu dzimtene ir Indoķīna, no turienes tie nokļuva Ķīnā. Augļa nosaukumu esam aizguvuši no vācu valodas (Apfel – ābols, China – Ķīna). Tālāk apelsīni nonāca Indijā, no turienes arābi tos ieaudzēja...
Ūdens organismā veic transportlīdzekļa funkcijas – tas šūnām piegādā barības vielas un izvada no tām dzīvības procesu gala produktus. Tas ir vissvarīgākā mūsu ķermeņa sastāvdaļa un atkarībā no indivīd...
Kardamonu senāk izmantoja raganas, lai piesaistītu mīlestību, jo zināja, ka tajā esošās vielas pretējā dzimumā atraisa romantiskas jūtas un seksualitāti. Košļājot kardamona pāksti, var piesaistīt mīle...
Moringa ir sausumizturīgs ātraudzīgs krustziežu rindas koks, kas satopams tropu un subtropu zonā dažādās pasaules malās. Tam ir tik daudz vērtīgu īpašību, ka tas ieguvis super pārtikas auga nosaukumu...
Pēc bagātīgi klātajiem galdiem laikā ap gadumiju ne viens vien šobrīd meklē iedvesmu maltītēm, kas būtu «vieglākas» un ne tik treknas, un šim mērķim noteikti noder plašā klāstā pieejamie dārzeņi. Pēc...
Ar grūbām nez kāpēc daudziem nav tās patīkamākās asociācijas, tomēr velti. šiem graudaugiem piemīt tik daudz labu īpašību, ka ir tā vērts, lai, veidojot ikdienas ēdienkarti, neaizmirstu arī šo vērtīgo...
Kā zināms, tautas metodes un ārstniecības līdzekļi ir vieni no labākajiem. Tie ir ne tikai efektīvi, bet arī nekaitīgi mūsu organismam, jo nerada nekādus blakusefektus. Šoreiz vecmāmiņas gudrību krātu...
Dažādām sēnēm ir atšķirīgs apstrādes veids, tāpēc tās labāk sašķirot pa sugām un arī pēc lieluma, lai būtu ērtāk sagatavot. Nav ieteicams sēnes ilgstoši mazgāt, jo tās uzsūc daudz ūdens un tā rezultāt...
Puraviem ir sīpolu garša, bet nepiemīt sīpolu sīvums. Auga dzimtene plešas no Irānas līdz Vidusjūrai, un tā kultūras formas izveidotas ļoti sen – puravs bijis viens no nozīmīgākajiem dārzeņiem jau Sen...
Lūk, ko par sāls lietošanu uzturā norāda Veselības ministrija! Vārāmā sāls ir galvenais nātrija avots cilvēka uzturā, tomēr pārmērīga tās lietošana uzturā nav veselīga, jo sāls paaugstina asinsspiedie...
Senajā Grieķijā olīvkoks simbolizēja gudrību, pārticību un mieru. Olīvas daudzkārt minētas Bībelē, par tām runāja antīkie dzejnieki, arī islāma pravietis Muhameds apgalvojis, ka olīvkoks esot svētīts...
Tortilja ir maizes paveids, kas plaši izplatīts kā ikdienas ēdiens Meksikā un ASV dienvidos, citur pasaulē to pazīst kā meksikāņu virtuves sastāvdaļu. Tortiljas gatavo no neraudzētas kukurūzas vai kvi...
Zirņi tāpat kā citi pākšaugi ir bagāti ar olbaltumvielām un ogļhidrātiem, galvenokārt cieti. Sausos zirņos ir tikpat olbaltumvielu, cik vidēji treknā liellopu gaļā, bet tiem ir gandrīz divreiz vairāk...
Banānu izcelsmes vieta ir Āzija, taču vēlāk tos sāka audzēt arī Ēģiptē un Austrumāfrikā, bet mūsdienās – visā pasaulē, tropu un subtropu joslā. Deserta banānus no sakņu banāniem nodalīja jau 18. gs. d...
Kādēļ diedzēt? Pavasaris vai ziema, diedzēt uz palodzes un vairot veselību varam jebkad. Un nav svarīgi, ka veikalā gurķis vai dilles ir nopērkami lētāk un bez pūlēm – savs ir savs: kopts un lo...
Rīvmaizi lieto, gatavojot gaļas, zivju un dārzeņu ēdienus, piemēram, ziedkāpostus. Ar sviestā apceptu rīvmaizi mēdz apbārstīt mīklu pirms pildījuma novietošanas strūdelēs. Latviešu virtu...
Uzraksti uz Heopsa piramīdas liecina, ka ar ķiplokiem ēdināti tās cēlēji. Ne Senajā Grieķijā, ne Ēģiptē ikdienas uzturā tos smakas dēļ parasti nelietoja, to uzskatot par dieva jūtas apvainojošu...
Olām ir tik plašas izmantošanas iespējas ēdienu gatavošanā kā nevienam citam pārtikas produktam. No tām gatavo pamatēdienus, saputotu olu baltumu bieži izmanto ēdienu apjoma palie...
Lakši jeb mežloki ar ķiploku garšu ir daudzgadīgs sīpolu dzimtas lakstaugs, kas izplatīts Eiropā no Skandināvijas līdz Vidusjūras piekrastei. Aug ēnainos, mitros mežos, galvenokārt gār&s...
Gaļu glabā aukstā vietā, bet nevajadzētu likt to tieši uz ledus – tā bojājas garša. Sasaldētu gaļu atlaidina pakāpeniski, vislabāk no saldētavas novietojot ledusskapja vis...
Feta ir mīksts baltais siers sālījumā ar maziem caurumiņiem vai bez tiem. Gatavots no aitu vai kazu piena, tas bija ikdienišķs sengrieķu ēdiens un neatņemama ēdienu sastāvdaļa līdz pat mūsdienā...
Kamambērs ir siers, kas cēlies Kamambēras ciematā Francijas ziemeļos – Normandijā. Atšķirībā no apdzīvotās vietas, kura franciski ir sieviešu dzimtē, siera nosaukumam izmanto vīrie...
Kad pākšaugi ir izmērcēti, tos noskalo un ievieto katliņā, pārlejot ar trīs reizes vairāk ūdens, nekā ir paši pākšaugi. Ja vēlaties pākšaugus izmērcēt ātrāk, tad noskalo...
Par citronu vērtīgumu jo īpaši atceramies tad, kad esam saaukstējušies, taču būtu ļoti ieteicams tos lietot arī ikdienā. Visi zina, ka tie satur daudz C vitamīna, kurš sekmē cit...
Indra Čekstere, etnogrāfe Senāk maizi cepa katrā lauku mājā. Maizes cepšanai bija īpaša krāsns un darba rīki: kruķis, lize, abra, mente, abrkasītis un čauksture – līki ies...
Visi ķirbji, kurus latīniski apzīmē Cucurbita, ir cēlušies Centrālamerikā, kur tos par kultūraugiem padarījušas dažādas indiāņu ciltis. «Jaunās Spānijas vispārējo lietu vēsturē&raq...
Gan olu kultenis, gan omlete ir ēdiens no sakultām olām, kam pievienots nedaudz šķidruma un ko karsējot sarecina uz pannas. Kulteni šī procesa laikā sajauc, savukārt omleti atstāj vienda...
Pirmais bauslis – ja brokastīs vēlamies gatavot vārītas olas, tad tās vakarā izņemam no ledusskapja, lai lēnām sasilst līdz istabas temperatūrai! Tas vārot novērsīs čaumalas ieplīšanu un...
Pannas izvēlei nav īpašas nozīmes, jo nav speciālas olām paredzētas pannas. Tiesa, ja jācep vairākas vēršacis bez piedevām, var izmantot speciālo pankūku cepamo pannu ar vairākiem noda...
Olas – kā vārītas, tā dažādi ceptas – ir tradicionāla ziemeļnieku brokastu sastāvdaļa. Tās ir vērtīgs produkts, kas satur 18 dažādus vitamīnus un minerālvielas, to daudzumu olu uzturvērtību kopumā nen...
Vasara nu rit pilnbriedā un jāsteidz baudīt maģiskais ogu laiks. Krūmu zari teju vai lūzt no pārpilnības raga – krūmmellenes, avenes, ērkšķogas, upenes, jāņogas un vēl, un vēl… Sva...
Vareņiki ir slāvu tautu ēdiens, kas jo īpaši iecienīts ukraiņu virtuvē. Tie ir vārīti mīklas izstrādājumi ar saldu vai sāļu pildījumu – biezpienu, augļiem, ogām, dārzeņiem, sēnēm, gaļu. Vareņikiem līd...
Turku zirņus parasti nepieskaita pie superproduktiem, taču šis pieticīgais pākšaugs ir ne tikai lielisks olbaltumvielu avots, bet arī satur daudz šķiedrvielu, minerālvielu (gan fosforu un kalciju, gan...
Līdzās citām dienvidu zemju veltēm lielveikalu plauktos gozējas arī mango. Šis sulīgais tropu auglis ir viens no visvairāk izmantotajiem pasaulē. To mēdz dēvēt arī par Dieva augli un tropu ābol...
Kristīne Somere, www.slowyogalife.com Zaļo kokteiļu revolūcija pasaulē un arī Latvijā joprojām turpinās. Zaļie kokteiļi ir viens no ātrākajiem veidiem, kā var sniegt organismam visas tam nepiecie&sca...
Vasara ir īstais laiks grilēšanai, un vispopulārākais un visātrāk uz grila pagatavojamais gaļas veids ir vistas gaļa. Ērti un ātri pagatavojama, tā iederas ne tikai grila sezonā, bet ikdienas u...
Viens no pirmajiem lapu dārzeņiem, kas mūs priecē pavasarī, ir skābenes. Tās ir bagātīgs dzelzs, C vitamīna, karotīna un dažādu minerālvielu avots. Krājumus nākamajam rudenim un ziemai varam sākt gata...
Par sarkanajiem ikriem sauc dažādu lašu dzimtas zivju ikrus. Tie ne vien ir koncentrēts uzturvielu avots, bet tiek augstu vērtēti arī garšas kvalitātes dēļ. Savukārt visai augstā cena &s...
Pēc ilgās, tumšās ziemas tā vien gribas kaut ko svaigu, vieglu, un šim organisma sniegtajam signālam nevajadzētu pretoties – galu galā līdz šim esam ēduši gana daudz...
Lieldienu priekšvakarā visi parasti meklē baltās olas. Taču krāsošanai noder arī brūnās. Brūnajām čaumala nereti mēdz būt gludāka nekā baltajām, tāpēc krāsa var vieglāk tajā iesūkties. S...
Pasha ir vissvarīgākais no pareizticīgo rituālajiem Lieldienu ēdieniem. Krieviski tam un pašiem svētkiem pat ir kopējs nosaukums. To gatavo no biezpiena un veido kā nošķeltu piramīdu, ka...
Mandeļu pasta (pasta di mandorle), saukta arī par karalisko pastu un marcipānu (itāliski pasta reale, marzapane), Sicīlijā ir ļoti iecienīta un plaši izmantota. No tās gatavo daudz dažādu tradi...
Tā kā, vārot un cepot jebkura veida dārzeņus un produktus, daļa vitamīnu un minerālvielu izšķīst un pazūd kā nebijuši, par veselīgāko gatavošanas metodi tiek uzskatīta tvaicēšana. Par to, ko īsti nozī...
Bulgurs ir sens produkts – Ķīnā to ēduši jau pirms vairāk nekā 4000 gadu. Arī senajiem romiešiem un citām Vidusjūras baseina tautām tas bijis cieņā. Bulguru tāpat kā mannas putraimus gatavo no kviešie...
Zivis ir neatņemama mūsu ēdienkartes sastāvdaļa, jo tās ir bagātas ar vērtīgām uzturvielām, tostarp ar olbaltumvielām, kas ir galvenais aminoskābju avots organisma pamatfunkciju nodrošināšanai, kā arī...
Zivis vāra, sautē, cep, kā arī taisa kotlešu masu dažādu izstrādājumu un sacepumu gatavošanai. Lai vāroties zivīm (forele, lasis) saglabātos krāsa, ūdenim pievieno etiķi – uz 1 litru ūdens 2 ēdamkaro...
Veikalos samērā reti var nopirkt labu kūpinātu gaļu. Pārsvarā tā visa ir ķīmiski apstrādāta un garšo pēc sintētikas. Tāpēc iesaku kūpināt gaļu pašiem mājās, tai būs pavisam cita garša un jūs zināt, ko...
Pupiņas (Phaseolus vulgaris) ir ļoti daudzveidīgas. Pupiņas ir augs no Centrālās Amerikas un Andiem Dienvidamerikā, Eiropa tās nonāca tikai 16. gadsimtā. Interesanti, ka to dzimtenē pazīst tikai augst...
Ne viens vien kulinārijas entuziasts ir piedzīvojis brīdi, kad jaunatrastā receptē ierasto gramu un mililitru vietā redzamas unces, tases un decilitri. Atšķirī gas no mums pierastajām mērvienībām sast...
Ķirbju dzimtā ir ļoti daudz sugu un katrai no tām – ne mazums pasugu. Visiem zināmie kabači un patisoni ir parastā ķirbja pasugas. Visgaršīgākie ir nelieli (līdz 20 cm gari), vēl nenogatavojušies kab...
Panēšana palīdz saglabāt gaļas sulīgumu, savukārt dārzeņiem piešķir jaunu izskatu, aromātu un garšu. Parasti panē pirms cepšanas vai vārīšanas eļļā – tas ir, apviļā miltos vai rīvmaizē un iemērc sak...
Sēnes cilvēki ir ēduši kopš sirmas senatnes. Taču no tām ne vien iespējams pagatavot dažādus garšīgus ēdienus, bet daudzām piemīt arī izcilas dziednieciskas īpašības. Pēdēj...
Vispārinot var nošķirt trīs veidu etiķus – biezie, tumšie un gaišie. Biezos parasti nogatavina mucās, tiem ir piesātināta garša, patumša krāsa un bieži vien arī zemāks skābes saturs. Šos etiķus visl...
Brusketes, sauktas arī par brusketām, savulaik bijis Vidusitālijas nabadzīgo ļaužu ēdiens, bet mūsdienās tās izmanto galvenokārt ātrajām uzkodām vai apetītes ierosināšanai pirms pamatēdiena pas...
Bole ir atspirdzinošs dzēriens, ko parasti pagatavo dažas stundas pirms pasniegšanas, izmantojot trīs dažādu veidu alkoholiskos dzērienus un pievienojot augļus un aromātiskas garš...
2019. gadā Trikāta Siera akadēmija sadarbībā ar pētījumu aģentūru Snapshots veica pētījumu par siera lietošanas paradumiem, aptaujājot turpat 900 dažāda vecuma Latvijas iedzīvotāju. Kā atzinuši 83%...
Balzamiko «dzimtene» ir Itālijas ziemeļdaļa, Modenas pilsēta. Senajos arhīvos tas pirmo reizi ir minēts 1046. gadā, kad Kanosas pils īpašnieks marķīzs Bonifacio nelielu muciņu ar šo unikālo produkt...
Ilgu laiku kļūdaini uzskatīja, ka spināti satur daudz, daudz vairāk dzelzs nekā citi dārzeņi un augļi – proti, 100 gramos šī lapu dārzeņa esot 35 miligrami minētās minerālvielas, kaut gan patiesīb...
Sparģeļi ir daudzgadīgs asparāgu dzimtas zālaugs, kas savvaļā mērenajā joslā sastopams visā pasaulē un gandrīz visur tiek arī kultivēts. Pārtikā lieto 18–20 cm garus jaunos dzinumus, kas vēl nav izlīd...
Saulē kaltētiem tomātiem piemīt piesātinātāka garša nekā parastajiem, tāpēc tos vajag mazāk. Šo Vidusjūras virtuves gardumu izmanto picu cepšanā, makaronu un zivju ēdienu gatavošanā, mērcēs, salātos...
Daudzos latviešu interneta portālos klīst nez no kurienes ņemtas leģendas par kāļiem senajā pasaulē, ka tos gan romieši, gan persieši nicinājuši, jo vergiem devuši ēst vien rāceņus. Tikām nopietnākos...
Gulašs ir ungāru nacionālais ēdiens no teļa vai liellopu gaļas un dārzeņiem, kas izplatīts kā Austrumu, tā Rietumu Eiropā un tulkojumā no ungāru valodas nozīmē «ganu zupa». Pusdienu galdā Ungārijā tas...
Ziedkāposts ir viens no labākajiem dārzeņiem ziemas mēnešos. Tā rozetes ir gan dekoratīvas, gan garšīgas, labi noder uzkodām un vienlaikus ir minerālvielām un vitamīniem bagātas.Zinātnieki no ASV izpē...
Paipalu olas un arī gaļa ir augstvērtīgs diētisks produkts, ko cilvēki novērtējuši jau senatnē. Olas sver 10–12 gramus, tām ir plāna un trausla čaumala dažādās krāsās. To sastāvā ir daudz...
Pērkot baklažānus, der atcerēties sekojošo. Pirmkārt, dārzeņa krāsai jābūt vienmērīgai, bez plankumiem. Otrkārt, jāpievērš uzmanība kātiņam – brūns krāsa liecina, ka dārzenis novākts visai sen un no...