Anšovi – zivis kā garšvielas

Anšovi pieder pie treknajām jūras zivīm. To sastāvā ir polinepiesātinātās taukskābes, taukos šķīstošie K un E vitamīni, B grupas vitamīni, kā arī magnijs, kalcijs, dzelzs, fosfors, tiem ir augsts olbaltumvielu saturs un zems smago metālu daudzums. Tas viss šīs zivis padara ļoti vērtīgas.

No citām siļķveidīgajām zivīm, pie kā pieder anšovi, tie atšķiras ar ļoti lielu muti, un tiem viegli noiet zvīņas. Mīt dažādos pasaules okeānos, siltos un mēreno platuma grādu ūdeņos. Anšovi ir nelieli – līdz 15 cm gari, lielākie nepārsniedz 20 cm atzīmi un 190 g svaru. No mums tuvākajiem reģioniem šīs zivis sastopamas Rietumāfrikas un Eiropas piekrastē uz dienvidiem no Ziemeļjūras, arī Melnajā jūrā un Azovas jūrā. Baltijā ir retas ieceļotājas – var iepeldēt vasaras otrajā pusē, rudenī. Līdz šim Baltijas jūras austrumu un ziemeļu daļā noķerti 9–10 eksemplāri, no tiem viens 1965. gadā Pērnavas līcī un otrs 70. gadu beigās Irbes šaurumā. Ziemeļeiropā nelielā skaita dēļ anšovi gandrīz netiek zvejoti, bet Dienvideiropas jūrās tos uzskata par vērtīgu un nozīmīgu zvejas objektu.

Anšovi drīzāk ir nevis ēdiens, bet garšviela. Tos mēdz izmantot pastētes, salātu un gaļas ēdienu garšas uzlabošanai. Bez anšoviem nav Vusteras un zivju mērces, tie noteikti ir nepieciešami labai Cēzara salātu mērcei, ir pamatā franču remulādei un itāliešu «salsa verde». Pietiek jebkurai mērcei pievienot kaut vienu šo sīko zivtiņu, lai tā iegūtu izteiktu anšovu garšu. Šī zivs lieliski garšo uz picas vai čabatas maizes šķēles kopā ar mocarellas sieru. Labi sader ar ceptu teļa gaļu un vistas ēdieniem. Fantastisku jēra kājas cepeti var iegūt, ja tajā veido iegriezumus un tajos pamīšus ievieto ķiploku daiviņas un anšovu gabaliņus. Ja gadījumā anšovi nav pieejami, tos receptēs var aizstāt ar mūsu pašu ķilavām garšvielu sālījumā. Tiesa, jāņem vēra, ka ķilavu garša ir daudz intensīvāka, tādēļ tās jāpievieno mazāk, nekā norādīts receptē.

Neatvērtu kārbu ar sālītiem anšoviem droši var uzglabāt pat gadu, taču pēc atvēršanas tie jāizmanto pēc iespējas ātrāk – dažu dienu laikā, jo ļoti ātri zaudē garšas īpašības. Pirms izmantošanas sālītos anšovus ieteicams noskalot, tos pat kādu laiku var pamērcēt aukstā ūdenī. Ja atvērto sālīto anšovu kārbu nevar uzreiz iztukšot, tad atlikušās filejas noskalo, nosusina ar papīra dvieli, sapilda burciņā, pārlej ar olīveļļu un ievieto ledusskapī. Atvērtā metāla kārbā šīs zivis nav ieteicams uzglabāt, jo pēc saskares ar gaisu tās pievilksies ar metāla garšu.