Baziliks ziemai

Lai ziemā bagātinātu mērces, zupas un citus ēdienus ar bazilika garšu, šo garšaugu var kaltēt, saldēt, kā arī sastrādāt kopā ar eļļu un sāli.

Pērkot to veikalā vai tirgū, jāpievērš uzmanība lapiņām – plankumi uz tām liecinās, ka augs sācis bojāties. Protams, nederēs arī apvītušas. Ja uzreiz nav laika ķerties pie ziemas krājumu gatavošanas, baziliku var ievietot samitrinātā papīra dvielī, to ielikt plastmasas maisiņā un tad ievietot ledusskapī – turēsies svaigs 2–3 dienas (tā var izmantot arī īslaicīgai glabāšanai vasarā vai rudenī), taču labāk to apstrādāt tūlīt. 4–5 dienas baziliku, tāpat arī dilles var saglabāt vēl šādi – augu kātus ievieto burciņā vai krūzē ar ūdeni, uzvelk virsū plastmasas kulīti, kuras malas nostiprina ar gumiju vai dienu un ik dienas traukā maina ūdeni.


Kaltēšana

Bazilika lapiņas var kaltēt gan sasienot saišķī kātiņus, gan izklātā veidā uz paplātes, kur uzklāta papīra loksne, piemēram, cepampapīrs. Novieto uz dažām dienām tumšā, sausā vietā, kur ir laba ventilācija. Taču visērtāk kaltēt augļu ogu kaltēs 35 °C temperatūrā – pietiks ar nepilnu dienu. Izkaltušu baziliku ievieto traukā ar ciešu vāku. Var kaltēt arī bazilika kātiņus, pēc tam tos sasmalcināt un arī uzglabāt.


Saldēšana

Ļoti ilgi, pat līdz nākamā gada ražai, var uzglabāt saldētu baziliku. To var saldēt vienu pašu, pagatavot ledus vai saldētas eļļas kubiņus.

Ja saldē tikai bazilika lapiņas, tās noskalo, ļauj apžūt, novieto uz cepampapīra loksnes, vēlams, lai tās savā starpā nesaskartos, un ievieto saldētavā – dažās saldētavās ir speciāla paplāte šādiem mērķiem. Kad lapiņas sastingušas, tās pārvieto uz plastmasas maisiņiem vai saldētavā uzglabājamiem trauciņiem un turpina uzglabāt saldētavā. Ziemā no maisiņa vai trauciņa paņem vajadzīgo daudzumu un pārējo novieto atpakaļ.

Bazilika lapiņas pēc noskalošanas var arī vienkārši sasmalcināt, ievietot ledus saldēšanas formiņās un tā sasaldēt, bet pēc sasalšanas tāpat pārvietot plastmasas maisiņā vai kādā trauciņā un turpināt uzglabāt saldētavā. Baziliku var sasmalcināt arī blenderī kopā ar nelielu daudzumu eļļas un tad saldēt ledus saldēšanas formiņās – šādi sagatavots tas lieliski noder pie gaļas ēdieniem, mērcēm vai vienkārši pie kartupeļu biezeņa.

Ar eļļu un sāli

Ja ledusskapī pietiek vietas, baziliku var sablendēt ar eļļu, pieliekot nedaudz sāls (sāls nepieciešams kā konservants), tad pildīt burciņās, aizvākot uz ievietot ledusskapī. Tā var uzglabāt līdz pat pusgadam, tikai vienmēr, kad ņem baziliku, jāraugās, lai virspusi klātu eļļas kārtiņa. Var arī lapiņas likt kārtām un pa starpām iekaisīt sāli, bet eļļu uzliet virsū beigās.