Bietēm latviskajā virtuvē allaž ir bijusi vieta. Biešu zupa, dažādās marinādēs gatavotas ziemas sezonai, siļķe kažokā – vai tas arī viss, kā šos sārtos bumbuļus likt lietā rudens sezonā? Klasiskas vērtības neapgāžami ir lieliskas un gatavošanas vērtas, tomēr ražas novākšanas laiks ir īstais brīdis, kad pavadīt pie pavarda vairāk laika un atklāt jaunas garšas – šoreiz ar bietēm.
Ar bietēm ir līdzīgi kā ar ķirbjiem – nereti cilvēkiem tās negaršo, bet tikai tāpēc, ka vēl nav atrasts labākais to pagatavošanas veids. Krāsnī ceptas bietes, kas uzsūkušas sulīgu marinādi, garšo vairāk nekā izcili. Arī marinētā veidā šis dārzenis neliks vilties, tāpēc aizņemieties šos knifiņus un lieciet tos lietā arī savā mājas virtuvē!
Cepšana cepeškrāsnī
Kad sakņu groziņā sakrājies labi daudz biešu, vienkāršākais veids kā tās likt lietā ir izcept cepeškrāsnī. Nomazgājiet, nomizojiet un nogrieziet cietās daļas! Kas attiecas uz ceptām bietēm, marinādei, kurā apviļā sagrieztās šķēles vai daivas, vislabāk ir ļaut ievilkties vismaz 20 minūtes pirms cepšanas.
Marinādi var gatavot no medus, eļļas, balzametiķa, sojas un citiem labumiem. Kad marināde laiciņu ievilkusies, bietes var cept, un garša pēc tam būs izteiksmīgāka. Tā kā šis dārzenis jācep visai ilgi, vislabāk lielāko daļu cepamā trauka noklāt ar foliju un pēdējās desmit minūtes cept bez tā, tad saknes karstumā neizžūs. Sātīgumam var pievienot sieru – zilo, brī vai fetas.
Parastā marinēšana
Ne vienam vien no bērnības palikušas sentimentālas atmiņas par marinētām bietēm burciņā, ko varēja izmantot zupas vārīšanai, lietot kā piedevu jeb aukstos salātus pie pamatēdiena vai pavasarī likt lietā pirmās aukstās zupas meistarošanai. Ja ir vairāk biešu, marinēšana būs īstais veids, kā no tām var atbrīvoties.
Lai marinētu, bietes vienmēr iepriekš jānovāra (var arī cept cepeškrāsnī). Pēc vārīšanas tās atdzesē un sagriež vēlamajos gabaliņos vai sarīvē un tad karsē ar marinādi no ūdens, etiķa un garšvielām – lauru lapām, ķimenēm, krustnagliņām, kanēļa standziņām, smaržīgajiem pipariem un citiem labumiem.
Biešu daiviņas glīti izskatīsies, ja izvēlēsities gan sarkanās, gan dzeltenās bietes – lai arī garša ir nemainīga, krāsu ziņā iegūsiet ļoti neparastu kombināciju.
Neparastas garšu kombinācijas
Ja iepriekš minētās variācijas gatavošanai vēl nelikās nekas jauns, tad bietes saldajos ēdienos gan varētu šķist kas nesavienojams. Taču velti! Nu jau klasika ir bietes un tumšā šokolāde – izcila kombinācija, kas garšo vienreizēji – līdzīgi biskvītam vai braunijam.
Ja no bietēm vēlas tikai krāsu, tad izmanto sulu, bet tā kā bietes rudenī ir saldas, tās ieteicams izmantot arī pašas, vienīgi iepriekš tās ir jānovāra un jāsablenderē. Ja būs jūtami biešu gabaliņi, ēdēji nojautīs, ka kaut kas nav kā nākas, bet sablendētā veidā biešu garša nepavisam nebūs manāma.
Noteikti izmēģiniet arī svaigi spiestu sulu ar biešu klātbūtni – par pamatu ņem burkānus, ābolus, bumbierus vai apelsīnus un pievieno arī nelielu, svaigu bieti. Garšos ļoti labi un krāsa būs fantastiska.