Brusketes

Brusketes, sauktas arī par brusketām, savulaik bijis Vidusitālijas nabadzīgo ļaužu ēdiens, bet mūsdienās tās izmanto galvenokārt ātrajām uzkodām vai apetītes ierosināšanai pirms pamatēdiena pasniegšanas. Tās ir kaut kas vidējs starp sviestmaizi un tostermaizi: vispirms brusketes apcep – uz grila, cepeškrāsnī uz restēm vai pannā bez taukvielām. Šim mērķim ideāli noder itāliešu baltmaize – čiabata, kuru gatavo no raudzētas kviešu miltu mīklas, pievienojot tai olīveļļu un kuras atšķirīgas iezīmes ir kraukšķīga garoziņa un maigs, nevienmērīgi porains mīkstums. Apcepto brusketi var ar kaut ko apsmērēt un virsū novietot no tomātiem, bazilika, olīvām, šķiņķa, siera u.c. pagatavotus salātus, taču tās var vienkārši noziest ar olīveļļu un ierīvēt ar ķiploka daiviņu.