Efektīvi virtuves iekārtošanas principi

Virtuve manā skatījumā ir mājas dvēsele, un, jāatzīstas, arī mana mīļākā vieta, ko kārtot. Manuprāt, virtuve ir arī vieta, kura neizbēgami paliks nekārtīga katrā gatavošanas reizē. Vismaz manās mājās tā ir, tāpēc jo īpaši svarīgi, lai tā ir funkcionāla un lai kārtība ir tāda, ko ir viegli un ātri atgriezt sākotnējā stāvoklī. Protams, ideālā pasaulē mēs varētu izvēlēties gan to, cik liela būs mūsu virtuve, gan to, kādi skapīši tajā būs, gan cik daudz un kādi. Tomēr ļoti bieži šādas izvēles iespēju nav, un nereti gadās, ka pat tad, ja mēs paši esam izvēlējušies savu virtuves mēbeļu iekārtu, neesam visu pārdomājuši, izdomājuši vai zinājuši, tāpēc izrādās, ka kādi plaukti nav funkcionāli vai arī atvilktņu ir par maz. Šādās situācijās lieti noderēs daži padomi, kas jebkurai virtuvei ļaus būt gan vizuāli pievilcīgai, gan funkcionālai. Un nav svarīgi, cik liela vai maza ir šī telpa.

Biežāk izmantotās lietas – viegli aizsniedzamas

Pirms iekārto virtuvi un izlem, kur ko liksi, ir jāizvērtē, kādi ir tavi un/vai tavas ģimenes paradumi. Ko izmanto visbiežāk, ko retāk. Kurām lietām ir jābūt viegli aizsniedzamām bērniem, kurām savukārt tieši otrādi. Runājot par drošību bērniem, te, piemēram, foto no kādas manas prakses klientēm, kura šķēres glabā šādi virtuves atvilktnē, lai būtu grūti piekļūt bērniem, bet pašiem – viegli paņemt un atlikt atpakaļ. Ja ikdiena izmanto daudz garšvielas, turi tās viegli aizsniedzamā vietā. Ja bieži cep kūkas, turi visas tam paredzētas lietas vienkopus. Iekārtojot virtuvi, eksperimentē. Ja priekšmeti tiks grupēti kastēs, tad būs daudz vieglāk tos arī pārvietot, ja sapratīsi, ka kaut kas īsti nestrādā un prasās pārvietot uz citu vietu. Tāpat nebaidies eksperimentēt ar to, kur turēt traukus. Mums pierastāk turēt traukus plauktos, tomēr arvien populārāk ir turēt traukus atvilktnēs. Vizuāli ļoti pievilcīgi izskatās, piemēram, viena materiāla un krāsas trauku komplekts vienkopus vienā atvilktnē. Gan vizuāli skaisti, gan funkcionāli, jo nav jāizņem priekšā esošie trauki, lai tiktu pie aizmugurē esošajiem, kā tas nereti notiek ar priekšmetiem virtuves plauktos.

Vienā plauktā/atvilktnē – vienkopus vienas kategorijas lietas

Kā jebkurā kārtošanas procesā, arī virtuvē centies vienas kategorijas lietas turēt kopā ar tās pašas kategorijas lietām. Ko tas nozīmē realitātē? Neturi kopā stikla burkas ar foliju vai, piemēram, garšvielas ar dvieļiem. Centies vienu kategoriju turēt vienā plauktā, vienā atvilktnē utt. Šis padoms arī atvieglos kārtības atgriešanu – tā būs paveicama daudz ātrāk un vieglāk. Tāpat arī visiem ģimenes cilvēkiem būs vieglāk saprast, kur ko atrast un kur ko nolikt vietā. Kur iespējams, izmanto arī kastes, lai grupētu lietas, un ņem talkā etiķetes un marķē.


Grupējam vienkopus vienāda materiāla lietas

Virtuves gadījumā tai kārtīgākai palīdz izskatīties trauku un ēdienu gatavošanas piederumu grupēšana pēc materiāliem un, ja iespējams, arī pēc krāsām. Piemēram, vienu plauktu/atvilktni atvēli tikai stikla traukiem, vienu tikai baltās keramikas traukiem utt. Tas nav likums, bet to noteikti ir vērts pamēģināt, ja jūti, ka kaut kas virtuves kārtībā tevi neapmierina un nepatīk. Tāpat ir ar dažādiem ēšanas piederumiem un ēdienu gatavošanas piederumiem – grupē tos pēc materiāla! Koka lāpstiņas ar koka lāpstiņām, silikona priekšmetus ar silikonu utt. Šeit vēlos arī papildu iedrošināt, ja vien iespējams, patiesi padomāt arī par videi draudzīgiem risinājumiem un tiešām censties atteikties gan no plastmasas salmiņiem, gan plastmasas galda piederumiem. Kārtība, manuprāt, iet roku rokā arī ar ētisku attieksmi pret pasauli, kurā dzīvojam.

Tīras horizontālās virsmas

Ir viens padoms, kas darbojas ne tikai virtuvē, bet jebkurā telpā, tomēr esmu pamanījusi, ka virtuvē tas ir vēl jo svarīgāk. Šis princips ir turēt pēc iespējas tīrākas horizontālās virsmas. Ko gan tas nozīmē? Nereti mums uz virsmām virtuvē ir gan dažādas ēdienu gatavošanas ierīces, gan garšvielas, gan tēju kastes, gan krūzītes, augļu grozs, gan, iespējams, vēl daudz kas cits. Lai gan katrai šai grupai, protams, ir vieta virtuvē, tomēr tas rada vizuālo troksni un rada arī nekārtības sajūtu pat tad, ja viss ir it kā savās vietās. Pamēģini turēt uz virsmām pēc iespējas mazāk lietu. Tas uzreiz mainīs kopskatu. Kā būtu, ja dienas beigās visas lietas atgrieztos savās atvilktnēs un plauktos? Pamēģini, varbūt patiks!

Kā izmantot grūti aizsniedzamos plauktus 

Nereti mūsu virtuvēs saskaramies ar nepraktiskiem/grūti pieejamiem stūra plauktiem/skapīšiem, kuros esošajām lietām grūti piekļūt un/vai par tām aizmirstas. Ko iesākt ar šādiem plauktiem, vietām virtuvē Pirmkārt, ieteiktu tur novietot lietas, kas tiek izmantotas ļoti reti. Piemēram, īpaši Ziemassvētku šķīvji vai kūkas forma, ko izmanto reizi pusgadā. Nekad šādās vietās nevajadzētu glabāt lietas, kas tiek izmantotas ikdienā. Iedomājies, cik daudz pūļu prasīs katru dienu no vistālākā plaukta izņemt savu mīļāko kafijas krūzi! Otrkārt, lai atvieglotu piekļuvi lietām, kas glabājas grūtāk pieejamos plauktos, varu ieteikt tās glabāt kastēs. Kasti būs daudz vieglāk izņemt no stūra plaukta nekā 10 lietiņas atsevišķi. Treškārt, šādās vietās varam uzglabāt lielākas lietas, ko atkal jau būs viegli izņemt. Kā piemērs, varētu būt liels katls, ko izmantojam tikai uz svētkiem, kad ierodas ciemiņi, vai kāda ēdiena pagatavošanas ierīce, kas netiek bieži izmantota. Ceturtkārt, šādas vietas, kas parasti ir arī tumšas, var lieliski izmantot kā konservu, ievārījumu uzglabāšanas vietu. Vienlaikus tā arī ir ideāla vieta, kur krāt tukšās stikla burciņas, ja tavās mājās tas ir aktuāli. Un, visbeidzot, ir vēl viena lieta, ko var glabāt šādās grūti aizsniedzamās, un grūti pieejamās vietās, tās ir lietas, ko tev gribētos izmantot retāk, piemēram kāds saldums, vai alkohola pudeles. Proti, lietas, ko neiekļauj savā ikdienā, bet kas kaut kādu iemeslu dēļ tomēr ir tavās mājās.

Ko darīt ar trauku žāvētāju?

Un vēl viena, manuprāt, būtiska lieta, kas jāatrisina katrā virtuvē, kurā nav trauku mazgājamās mašīnās, ir, ko tu savā virtuvē dari ar nomazgātajiem traukiem. Es lieku trauku žāvētājā, bet dienas beigās vienmēr pārliecinos, ka visi trauki ir salikti savās vietās. Tomēr nereti trauku žāvētāji, kas ir iestrādāts skapjos, kā tas ir arī manā gadījumā, pārvēršas par mūžīgo trauku uzglabātāju. Ja kaut kam virtuvē trūkst vietas, šai vietai ir potenciāls pārvērsties par papildu plauktiem. Ja nevēlamies trauku žāvētāju uz redzamās atklātās virsmas virtuvē, variants ir traukus uzreiz noslaucīt un salikt atpakaļ vietās.Lai kā arī tu iekārtotu savu virtuvi, galvenais, protams, ir tas, lai tu tajā justos labi un lai viss ir viegli pieejams. Pielāgo ieteikumus savai virtuvei un paskaties, kas strādā un kas nestrādā, eksperimentē!