Etiķu un eļļu pasaulē

Vispārinot var nošķirt trīs veidu etiķus – biezie, tumšie un gaišie. Biezos parasti nogatavina mucās, tiem ir piesātināta garša, patumša krāsa un bieži vien arī zemāks skābes saturs. Šos etiķus vislabāk izmantot gatavu ēdienu «noslīpēšanai», proti, salātiem, gaļas ēdienam vai pat desertam pietiek burtiski ar dažiem tā pilieniem, lai «uzliktu punktu uz i». Tādi ir, piemēram, ir «Aceto Balsamico di Modena Maletti», dateļu, vīģu vai «Waldburg Star» ābolu etiķis.

«Walburg Star» tumšie etiķi ar skābes saturu 5–6% tiek gatavoti no tumšajām ogām, piemēram, mellenēm. Marinādēs tie labi sader ar tumšajām gaļām, kā arī izceļ dārzeņus ar spēcīgu aromātu un garšu – bietes, burkānus, sarkanos sīpolus u.c. Zupām un mērcēm šie etiķi piešķir saldskābas notis. Lieliski noder arī deserta krēmu gatavošanai – īpaši, ja labāk garšo nepārsaldināti deserti. Šādas īpašības piemīt arī aveņu, granātābolu un upeņu etiķim.

Savukārt gaišie, vieglie etiķi noder garšas atsvaidzināšanai, viegluma un kraukšķīguma piešķiršanai. Ar tiem lieliski viegli iemarinēt dārzeņus, putnu gaļu, zivis. Šādas īpašības piemīt mango, vīnogu, ābolu, ingvera, cidoniju, medus, kalamansi etiķim.

 

Medus balzametiķis, skābes saturs – 5%

Medus etiķis piešķir marinādēm un salātu mērcēm saldi pikantu garšas niansi. Labi piemērots visa veida lapu un dārzeņu salātiem, sieriem, vistas gaļas ēdieniem un cūkgaļai. Nedaudz piejaucot minerālūdenim, to var arī baudīt kā bezalkoholisku aperitīvu.

«Waldburg Balsam» etiķis no Filipīnu citrusauga kalamansi, saukta arī par kalamandīnu (mandarīna un kumkvata hibrīds).

 

Kalamansi balzametiķis, skābes saturs – 7%

Daži pilieni šī burvīgā etiķa piešķirs jūsu ēdienam svaigu aromātu. Izcils, gatavojot zivju ēdienus. Ideāli sader ar garnelēm un citām jūras vai ezeru un upju veltēm. Ar šo etiķi var aizvietot citronu it visur, kur tas nepieciešams.

 

Medus balzametiķis, skābes saturs – 5%

«Waldburg Balsam» etiķis no meža ziedu medus un medus etiķa. Šis zeltaini brūngani mirdzošais balzama etiķis piešķir marinādēm un salātu mērcēm medus garšas nianses.

 

Ķirbju sēklu eļļa (Štīrija, Austrija)

Aromātiska, ar maigu, bet izteiktu riekstu garšu. Vislabāk šo eļļu izmantot salātu gatavošanā, taču to var pievienot aukstām un siltām uzkodām, otrajiem ēdieniem, visiem graudaugiem, brokastu putrām, biezeņiem, zupām, arī desertiem. Cepšanai tā nav piemērota.

Eļļai ir augsta uzturvērtība, tās sastāvā ir gan piesātinātās, gan nepiesātinātās taukskābes, kas veicina taukvielu un nevēlamā holesterīna noārdīšanos organismā. Tā satur arī omega 6 taukskābes, B grupas vitamīnus, kas veicina vielmaiņu un stabilizē nervu sistēmas darbību, kā arī cinku un fosforu, kam ir būtiska nozīme zobu un kaulu veselības uzturēšanā. Labvēlīgi iedarbojas uz kuņģi, kā arī noder prostatas profilaksei. Ķirbju sēklu eļļa ir jūtīga pret gaismu, tāpēc tā jāglabā tumšā, vēsā vietā.

 

Mandeļu riekstu eļļa

Šīs eļļas maigi izsmalcinātā garša īpaši izceļ salātus, kas gatavoti no jūras veltēm, avokado, brokoļiem, kā arī noder dažādu mērču un auksto uzkodu bagātināšanai, tāpat arī konditorejas izstrādājumu gatavošanai. Veselīga eļļa, kuru var izmantot pat barojoša vai masāžas krēma vietā.