Ar grūbām nez kāpēc daudziem nav tās patīkamākās asociācijas, tomēr velti. šiem graudaugiem piemīt tik daudz labu īpašību, ka ir tā vērts, lai, veidojot ikdienas ēdienkarti, neaizmirstu arī šo vērtīgo produktu. Tāpēc iepazīsimies gan ar pašām vaininiecēm, gan padomiem, kā grūbas pareizi pagatavot, lai nerastos nelāga pieredze, gan arī kārdinošas receptes, kuras izmēģināt.
... līdz mūsdienu kulta ēdienam
Visticamāk, nav jāatgādina par to, ka graudaugi ir ļoti vērtīgi un veselīgi, turklāt to dažādība nāk par labu mūsu ikdienas ēdienkartei, tāpēc uztura speciālisti ne reizi vien atgādina par latviešu kādreiz tik ļoti iecienītajām grūbām. Grūbas iegūst no miežu graudiem, tos nolobot un noslīpējot, un, kā izrādās, šāds apstrādes process izmantots jau sen, jo tieši mieži esot bijusi pirmā lauksaimniecība augu kultūra, kuru cilvēce sākusi audzēt.
Šis senais un visā pasaulē izplatītais graudaugs ir vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām bagāts. Tā kā grūbas ir ļoti lētas, tās kopš sendienām bijušas vērtē arī Latvijā. Diemžēl mūsdienās reti kurš tās gatavo ikdienā, jo ir izveidojušies stereotipi, ka no grūbām var pagatavot vien ķūķi, turklāt tieši kādreiz gatavotās putras raisījušas ne tās patīkamākās atmiņas. Tomēr nu grūbas celtas godā un tiek izmantotas visdažādākajās variācijās, pasniedzot pat smalkos restorānos. Vēl kāds ne mazāk svarīgs faktors izvēlēties grūbas, piemēram, ierasto kartupeļu vietā ir tas, ka tās ir ļoti sātīgas un barojošas. Tāpēc pienācis īstais laiks atklāt grūbas no jauna.
Mūsdienās grūbu piedāvājumā parādījušās arī pērļu grūbas, kas ir tas pats graudaugs, tikai mazākā formā, tāpēc izvārās ātrāk. Tā kā ikdienā ēdienu gatavošanas ziņā ir ērti lietot to, kas ir ātri un viegli pagatavojams, tad pērļu grūbas var būt lieliska alternatīva parastajām.
Izmantošanas dažādība
Tiem, kas joprojām uzskata, ka no grūbām var pagatavot vien latviešu tradicionālu bukstiņuputru, nudien jāmaina šie priekšstati, jo produkta izmantošanai tik tiešām ir neizmērojami daudz variāciju. Izvārītas tās var glabāt ledusskapī un izmantot salātiem vai pievienot dārzeņu sacepumiem, taču uzmanības vērtas tās noteikti ir dažādās zupās, kur bagātinās jebkuru variāciju, vai tā būtu ar sēnēm, gaļu vai dārzeņiem. Patiesībā grūbas var izmantot teju jebkurā ēdienā, kur lieto rīsus, piemēram, pildītās paprikās, plovā un risoto, taču klasisku vērtību cienītāji no grūbām var gatavot putras, turklāt ne tikai sāļā veidā ar žāvētu gaļu un sīpoliem, bet arī saldā variācijā ar apceptiem āboliem un kanēli, kas būs lielisks brokastu ēdiens.
Grūbu gatavošanas knifi
Lai arī grūbas ir itin vienkāršs produkts, ir jāzina, kā tās pareizi pagatavot, citādi var rasties nepatiesi aizspriedumi par šo graudaugu. Grūbas nevar vienkārši iebērt ūdenī un vārīt, līdz tās kļūst gatavas – tik vienkārši un ātri kā tikt pie vārītiem makaroniem tas nebūs, tomēr, ievērojot pāris knifus, process vairs nešķitīs sarežģīts.
Vispirms ir svarīgi grūbas kārtīgi noskalot, turklāt tas jādara ne vienu vien reizi, bet gan tik ilgi, līdz ūdens kļūst tīrs un caurspīdīgs. To var pārbaudīt, ieberot skalotās grūbas bļodā un pārlejot ar ūdeni – ja tas nemaina krāsu un vairs nav duļķains, zilgans, tad graudaugi ir pietiekami noskaloti. Skalot var caurdurī, bet var arī bļodā, ik pa brīdim nomainot ūdeni un apmaisot grūbas.
Pēc tam grūbas jāieber katlā un jāaplej ar aukstu ūdeni tā, lai tas nosegtu graudus vismaz 2–3 centimetru augstumā. Šajā brīdī var arī pievienot sāli.
Katls jāliek vārīties uz vidēji lielas liesmas ar vāku un tad, kad ūdens sācis vārīties jāuzņem laiks – 10 minūtes. Pēc desmit minūtēm uguns jānogriež jeb jāizslēdz plīts virsma un katls jāatstāj ar vāku 10 minūtes, lai grūbas ievilktos. Tad atkal jāieslēdz plīts virsma un jāturpina vārīt 10 minūtes. Šis process jāatkārto trīs reizes, līdz viss ūdens ir iztvaikojis un grūbas pietiekami uzbriedušas. Ja nu gadījumā grūbas ir uzbriedušas un ūdens nedaudz palicis, lieko šķidrumu nolej, citādi tās kļūs glumas. Pēc nokāšanas grūbām var pievienot kādu sviesta pikuci, tad tās būs sulīgākas. Izvārītas grūbas var glabāt ledusskapī vairākas dienas un izmantot dažādu ēdienu gatavošanā.