Kā latvieši ēd sieru?

2019. gadā Trikāta Siera akadēmija sadarbībā ar pētījumu aģentūru Snapshots veica pētījumu par siera lietošanas paradumiem, aptaujājot turpat 900 dažāda vecuma Latvijas iedzīvotāju. Kā atzinuši 83% respondentu, pie mums visvairāk iecienīts tieši puscietais nogatavinātais siers (piemēram, Krievijas, Holandes, Čedaras, Trikantāleru). Ievērojami atpaliekot, otrajā iecienītāko sieru topa vietā ir kausētais siers (47%), bet trešajā vietā (33%) – mīkstais negatavinātais siers (piemēram, Sniega bumbas, krēmsieri, Riccota, Mozarella).

Ievērojami atšķiras otrās un trešās vietas dalījums abu dzimumu vidū – vīrieši vairāk uzturā lieto kausēto sieru (53% vīriešu, 41% sieviešu), savukārt sievietes izteikti biežāk izvēlas mīksto nenogatavināto sieru (46% sieviešu un tikai 19% vīriešu). Aptaujas dati liecina, ka visbiežāk sieru uzkodās kombinē ar maizi – tā rīkojas 2/3 iedzīvotāju, savukārt nedaudz mazāk kā 1/3 iedzīvotāju sieru ēd bez jebkādām piedevām. Arī piedevu jautājumā ir vērojamas dzimumu atšķirības. Sievietes aktīvāk izvēlas lietot sieru kopā ar augļiem, dārzeņiem vai baudīt to bez piedevām. Savukārt vīrieši iecienītākos sierus aktīvāk kombinē ar alkoholiskajiem dzērieniem vai gaļu. Salīdzinoši retāk siers lietots arī kopā ar mērcēm, bet pavisam reti – ar medu vai zivīm.

Pateicoties vienkāršajam pagatavošanas veidam, Latvijas iedzīvotāju skatījumā vispiemērotākais brīdis, kad pasniegt siera uzkodu plati, ir pikniks vai dārza ballīte (80%). Vairāk nekā puse respondentu (57%) atzinuši, ka siera uzkodas ir piemērotas jubilejas galdam darbā, savukārt 45% respondentu sieru bauda filmu un spēļu vakaros ar draugiem. Interesanti, ka sievietēm biežāk nekā vidēji siera uzkodas iederas jubileju atzīmēšanā darbā, izklaides vakaros ar draugiem un romantiskā vakarā, savukārt vīriešiem tas vairāk saistās ar ģimenes maltītes sastāvdaļu un bērnu ballīti.

Siera akadēmija, kas pieejama vietnē www.trikatasieraakademija.lv, darbojas kopš pagājušā gada nogales. Tā ir virtuāla skola, kas sniedz iespēju uzzināt vairāk par sieru, tā vēsturi, iedalījumu, veidiem, receptēm un interesantiem faktiem, kā arī novērtēt savas zināšanas, izpildot vairāku līmeņu testu. Siera akadēmija ir SIA Latvijas piens iniciatīva ar mērķi popularizēt siera kultūru.