Reklāma
Kāpēc mums ir nepieciešams kolagēns, kādi produkti to satur un kāpēc tas nevar būt lēts – patiesība par «jaunības proteīnu».
Kolagēns ir pelnījis, lai izprotam tā ietekmi uz ķermeni.
1. Sāksim ar to, ka kolagēns veido trešo daļu (!) no visiem cilvēka ķermeņa proteīniem. Ja nebūs pietiekami daudz kolagēna, mēs burtiski sāksim sabrukt.
Tas tā tāpēc, ka kolagēns ir galvenais saistaudu proteīns, viens no matriksa – svarīgākās starpšūnu vielas – sastāvdaļām: proti, šī substance apņem šūnas, it kā sakārto tās starpšūnu telpā, palīdz tām noturēties savā vietā un neļauj izkliedēties pa visu ķermeni. Pats kolagēna nosaukums cēlies no grieķu vārda «kolla», kas nozīmē «līme».
Kolagēna molekulu veido garas, savijušās fibrillu šķiedras. Šie vertikālos saišķos saistītie pavedieni ir pamats mūsu kauliem, skrimšļiem, asinsvadiem, cīpslām, matiem, nagiem un zobiem.
Kolagēns locītavām ir ļoti nozīmīgs. To satur gan sinoviālais (locītavu dobumu un somiņu) šķidrums, kas nodrošina locītavu skrimšļu vienmērīgu savstarpēju kustību, gan arī tas ietilpst kaulu sastāvā un uztur to elastību.
Šis proteīns veido vēnu, artēriju un kapilāru sieniņas. Jāpiebilst, ka ādā kolagēna saturs sasniedz 70%, tieši tāpēc tā deficīta gadījumā cilvēks ārēji noveco – parādās grumbas, ādas sausums un raupjums.
2. Kā organisms tiek pie kolagēna «celtniecības blokiem», no kāda «karjera» tos «ved»? Kolagēns tiek sintezēts no produktiem, kas nonāk organismā – vispirms no putnu gaļas, tāpat no citiem gaļas produktiem, no zivīm, biezpiena, pākšaugiem, jūras veltēm un olām. Visvairāk kolagēna satur liellopu, tītara un cūkas gaļa. Var šķist, ka tad, ja labi ēd, ar kolagēnu nebūs problēmu. Tomēr viss nav tik vienkārši.
Pirmkārt, organisms nevar radīt kolagēnu bez aminoskābēm – glicīna, prolīna, lizīna – turklāt pēdējā no tām ir neaizvietojamā, tā ir jāuzņem ar pārtiku (piemēram, ēdot cieto sieru). Tāpat sintēzei ir nepieciešamas arī noteiktas minerālvielas un vitamīni.
Otrkārt, novecojot, sākot ar 25 gadiem, kolagēna sintēze organismā sāk palēnināties, un pēc 60 gadiem tā praktiski apstājas. Starp citu, tas ir viens no iemesliem, kāpēc gados vecāki cilvēki sāk just krakšķēšanu un sāpes locītavās un kļūst mazāk lokani, neveiklāki kustībās. Zinātnieki uzskata, ka daudzu veselības problēmu pamatā ir saistaudu deficīta problēma.
Treškārt, kolagēna sintēzi organismā ietekmē hroniski iekaisumi, estrogēna un testosterona hormonu līmenis, kā arī gremošanas sistēmas darbība (olbaltumvielām ir nepieciešama normāla asimilācija, kas nav iespējams bez vesela kuņģa). Turklāt liela loma ir organisma ģenētiskajām īpatnībām.
3. Pavisam maldīgi ir domāt, ka bļoda ar galertu, zivs želejā vai deserti uz želatīna bāzes mūs nekavējoties pārsātinās ar kolagēnu. Izlasiet iepriekšējo punktu – konkrētai personai daudz kas ir atkarīgs no gremošanas sistēmas slimību neesamības vai esamības. Un arī no vecuma.
Kolagēns, kuru satur želatīns, tiek asimilēts nedaudz sliktāk, jo tas satur lielas molekulas. Savukārt agaragars to vispār nesatur.
4. Kolagēnam, kas iegūts no liellopiem un pārvērsts par uztura bagātinātāju, ir augsta biopieejamība un mazāka iespēja izraisīt alerģiju (salīdzinot ar līdzinieku no jūras produktiem). Pēc ārsta ieteikuma šāds līdzeklis var stiprināt kaulu sistēmu, padarīt stiprākus, veselīgākus nagus un matus, kā arī atjaunot ādu.
Kvalitatīvs kolagēns nevar būt lēts uztura bagātinātājs – to iegūst sarežģītā daudzpakāpju ražošanā, un, ja izejvielas ir kvalitatīvas, tām ir ievērojama cena.
Kolagēnu saturošu produktu izvēle ir cilvēka un viņa ārsta ziņā. Pirms neilga laika tirgū ir parādījies preparāts «Purisim Collagen Peptides», kas ir izgatavots no liellopu olbaltumvielām, proti, tajā ir liellopu gaļas kolagēna peptīdi, un tas ir lieliski. Turklāt produkts satur pamatvitamīnu kompleksu – C, E, B1, B2, B6, B9, D 3, kas cilvēkam ir nepieciešami imunitātes uzturēšanai un palīdz asimilēt kolagēnu. Preparāts satur arī glikozamīna sulfātu, hondroitīnu un metilsulfonilmetānu (MSM), kas veicina muskuļu un skeleta sistēmas veselību. Izrādās, šis produkts ir nevis divi, bet pat trīs vienā, un vairs nav papildus jāiegādājas vitamīni, ja kādam tas ir nepieciešams.
Vēl viens pluss ir tas, ka «Purisim Collagen Peptides» ir izgatavots dozēta pulvera veidā (tiek pievienota mērkarote) ar apelsīnu garšu. Izšķīdināt to var jebkurā šķidrumā – sulā, pienā, un pat tad, ja izmanto parasto ūdeni vai minerālūdeni, tik un tā sanāk garšīgs, atsvaidzinošs dzēriens.
Ražotājs brīdina, ka jāievēro lietošanas instrukcija un individuālie ārsta vai farmaceita ieteikumi. Kontrindikācijas: «Purisim Collagen Peptides» nav paredzēts lietošanai grūtniecēm un sievietēm zīdīšanas laikā.
(!) «Purisim Collagen Peptides» var lietot jebkurā diennakts laikā, bet labāk to darīt no rīta. Vienā iepakojumā ir 390 g kolagēna, un tās ir 30 porcijas 30 dienām.
(!) Produkts ir latvijas zīmols. Ražo ES, tas tiek izplatīts ES, un tam ir Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) sertifikāts.
Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.
Kolagēnu Rīgā un Baltijā var iegādāties mājaslapā: purisim.lv