Kardamons, garšviela ar ko piesaistīt mīlestību

Kardamonu senāk izmantoja raganas, lai piesaistītu mīlestību, jo zināja, ka tajā esošās vielas pretējā dzimumā atraisa romantiskas jūtas un seksualitāti. Košļājot kardamona pāksti, var piesaistīt mīlestību, jo, ja mutē kardamona pāksts, tad tur var būt tikai skaisti vārdi un labas domas. Kardamons ir vecs kā pasaule un to uzskata par vienu no dārgākajām pasaules garšvielām. 16. gadsimtā šī auga vērtība bija tik liela, ka vidusmēra cilvēkam, lai nopelnītu sauju kardamona, bija jāstrādā vesels gads. Cilvēki novērtēja kardamona vērtīgās ārstnieciskās un izcilās garšas īpašības, bija gatavi maksāt un atdot visu, lai tiktu pie šī vērtīgā auga. Tieši tāpēc kardamons ir iemantojis titulu «garšvielu karaliene», kura veido lielisku pāri ar aso garšvielu «karali» – melnajiem pipariem.

Kas slēpjas mazajā zaļajā pākstī? Tās satura burvīgo un gaistošo aromātu veido 25 ēteriskās eļļas, no kurām visspēcīgākais ir cineols – tieši tas ir mazais rūķis, kurš dziedē un atjauno ķermeni.


Kardamona izpēte 

Kā jau karalienei pieklājas, tā mūsdienās tiek rūpīgi pētīta. Lūk, daži no atklājumiem, kā noder kardamons!

  • Zarnu nomierināšanai – gluži kā maiga mūzika tas ievibrē zarnu bārkstiņas vienmērīgā melodijā, tās sāk «murrāt» kā runcis un nomierinās. Saūda Arābijā atklāts, ka kardamons iedarbojas holīnerģiski (medicīnā tās ir zāles, kas zarnās mazina lieku viļņošanos un muskuļu saraušanos, kā arī palielina parasimpātiskās nervu sistēmas aktivitāti).
  • Alternatīva rūpnieciskajām košļājamajām gumijām – man vienmēr licies, ka šīs košļenes, kuru sastāvā iekļauts viss iespējamais rūpnieciski ražoto konservantu un saldinātāju daudzums, nespēj veikt tos brīnumus, ko apraksta reklāmās. Tām ir lieliska alternatīva ko košļāt pēc ēšanas vai starp ēdienreizēm, divi brīnumlīdzekļi – kardamons un arī krustnagliņa. Kardamonā esošais cineols maigi nogalina mutē esošās patogēnās baktērijas, kas var izraisīt nepatīkamu smaku no mutes.
  • Paaugstināta asinsspiediena mazinanāšanai – kas par iepriecinājumu visiem aktīviem un stresa pilniem cilvēkiem! Lai gan šis eksperiments veikts ar dzīvniekiem, rezultātā tika noskaidrots, ka tiem, kas saņēma vislielāko devu kardamona, asinsvadu sieniņas atslābinājās visvairāk, kā rezultātā nokritās asinsspiediens un izpaudās papildu efekts – palielinājās diurēze. Praktiski un faktiski, tas darbojas labāk nekā asinsspiedienu samazinošas zāles.
  • Astmas mazināšanai – Vācijā ir veikts eksperiments ar 32 cilvēkiem, kam bija smaga astma un tie lietoja glikokortikoīdus. Grupu sadalīja divās daļās, vienai no tām deva jau pieminēto cineolu, otra palika bešā. Jau pēc diviem mēnešiem grupa, kas saņēma cineolu, steroīdus lietoja par 36% mazāk. Jāsaka, ka otrai grupai samazinājums bija tikai 7%. Varbūt kāds slepus lietoja kardamonu?

Taču, kamēr pētnieki pēta šī maģiskās garšvielas īpašības, tikmēr mēs varam šo augu izmantot savā virtuvē un ne tikai tur!


Kardamona mājas

Ingveru dzimtas auga kardamona dabiskās izplatības areāls ir Indija, tas tur audzis jau pirms tūkstošiem gadu un ir izgājis cauri tūkstošiem šķīvju un roku, ceļojis pat līdz senajai Romai – tā bija svarīga eksporta prece, ko izmantoja lielos daudzumos, tai skaitā kā dabisku zobusuku. Kardamons tīra zobus un attīra elpu! Kas gan var būt svarīgāks pirms pirmā randiņa?


Kā pareizi izvēlēties

Kardamona pulveri un kardamona graudiņus var atrast jebkurā lielveikalā, taču es ieteiktu pacensties uzmeklēt tieši kardamona pākstis. Labas kvalitātes pākstis ir gaiši zaļā krāsā, mazas, ovālas formas un nedaudz kraukšķīgas. Meklējiet pākstis, kas ir vienmērīgā krāsā, izvairieties no blāvām un izbalējušām. Pāksts kapsulai jābūt noslēgtai – atvērts gals nozīmē, ka tā ir pārāk ātri novākta, kas nav labas kvalitātes rādītājs. Kardamona pulveris savu īsto aromātu zaudē ļoti ātri, tā ēteriskās eļļas, saskaroties ar gaisu, iztvaiko dažās nedēļās. Tad paliek vien balts pulveris ar vāju aromātu. Tieši tāpēc mazās melnās sēkliņas vislabāk saglabājas pākstīs.


Kā lietot virtuvē

Klāt esam pie garšīgās sadaļas – kur to var izmantot. Personīgi es pirms lietošanas kapsulas saspaidu ar piestu, izlasu ārā zaļās pākstis un tālāk smalki saspaidu kardamona sēklas. Ājurvēda neiesaka kardamonu vārīt vai cept – jo ilgstoši augstā temperatūrā esošās ēteriskās eļļas krāsnī iztvaiko, bet tieši tās ir ārstnieciskas. Kardamons kā jau karaliene ir samērā untumaina garšviela.

  • Pievienojot kardamonu kafijai, tiek mazināta tās negatīvā iedarbība uz ķermeni. Turklāt vēl papildus nāk klāt patīkama, gaisīga un aromātiska nots.
  • Ar svaigi samaltu kardamona pulveri ieteicams pārbērt izvārītus rīsus! Tie smaržo un garšo pavisam savādāk.
  • Bez kardamona nav iedomājami deserti – no pudiņiem līdz pat kūkām, saldējumam un augļiem. Pozitīvi ir tas, ka kardamons spēj mazināt saldumu toksisko iedarbību uz ķermeņa. Lai deserts iegūtu labu garšu, vajag pavisam nedaudz.
  • Karsts piens ar kardamona, kurkumas, krustnagliņu un melno piparu piedevu veido spēcīgu jaunības eliksīru.


Deva – svarīgs aspekts

Lai nepārdozētu kardamonu un lai nesaasinātos čūlas slimības, ir svarīgi ievērot pareizo devu. Kardamons atvēsina – taču tikai mazās devās. Ieteicams lietot no 250 mg – 3 g dienā.