Kas ir zaļais kokteilis, un kas jāzina iesācējiem?

Kristīne Somere, www.slowyogalife.com

Zaļo kokteiļu revolūcija pasaulē un arī Latvijā joprojām turpinās. Zaļie kokteiļi ir viens no ātrākajiem veidiem, kā var sniegt organismam visas tam nepieciešamās barības vielas, aminoskābes un vitamīnus. Brokastīs ar zaļo dzērienu sevi lutina gan veselīga dzīvesveida piekritēji, gan tie, kas cenšas uzlabot savu veselību, gan tie, kas iziet kādu novājēšanas kūri. Neskatoties uz lietotāja motivāciju, šie zaļie kokteiļi tiešām maina ļoti daudz ko. Uzlabojas cilvēka veselība, noregulējas svars, un arī garšas kārpiņas atjauno savu sākotnējo funkciju, palīdzot cilvēkam atteikties no pārmērīgas sāls un cukura lietošanas uzturā. Ja neesat viens no tiem, kas veselības vārdā ir gatavs izdzert jebko, un jums ir svarīgas arī garšas nianses, zaļo kokteiļu noslēpumu var atrast to sastāvdaļās. Tātad – kā zaļo kokteili padarīt baudāmu? Ar šo jautājumu saskaras ikviens, kas uzsāk savu zaļā kokteiļa lietošanas ceļu. Tāpēc piedāvājam dažus noderīgus padomus.

 

Kāpēc lietot uzturā zaļos kokteiļus? Tie:

  • ir dabisks enerģijas avots,
  • palīdz samazināt un noregulēt svaru,
  • palīdz uzlabot veselību un aizsargā pret infekcijām,
  • satur ļoti daudz antioksidantu,
  • ir vislabākais našķis, ko paņemt līdzi ejot ārā no mājas,
  • ir vislabākais kafijas aizstājējs.

 

Kā gatavo zaļos kokteiļus?

Formula ir ļoti vienkārša: zaļie lapu dārzeņi + augļi vai ogas + bāzes šķidrums + superprodukts.

  • No zaļajiem lapu dārzeņiem zaļajiem kokteiļiem vispiemērotākie ir spināti, salāti, virziņkāposti, romiešu salāti, pieneņu lapas, virza, skābenes.
  • No augļiem, ogām, dārzeņiem – banāns, mango, apelsīns, persiks, bumbieris, ābols, mellenes, avenes, zemenes, ananass, vīnogas, avokado, gurķis, seleriju kāti, ingvers.
  • Pamatšķidrumam der ūdens, kokosriekstu ūdens, kokosriekstu piens, mandeļu piens.
  • No superproduktiem pievieno čia sēklas, kokosriekstu eļļu, spirulīnu, kaņepju pulveri, mandeļu sviestu, kakao, linsēklas, kanēli, acai ogu pulveris, godži ogas, kviešu asnu pulveri, baobaba pulveri.

 

Gatavošanas noslēpumi

  1. Kad gatavojat zaļo kokteili, tad nesametiet visas sastāvdaļas vienkārši blenderī. Blenderējiet tās pakāpeniski. Tā jūs izvairīsities no nesamaltiem gabaliem. Tāpēc vispirms blenderī liek zaļās lapas un pamatšķidrumu, pēc tam pievieno augļus un pārējās sastāvdaļas.
  2. Ne vienmēr ir jāpievieno ledus. Tā vietā var izmantot sasaldētas ogas un augļus. Tā jūs iegūsit īpaši aukstu un atsvaidzinošu dzērienu karstām vasaras dienām, turklāt glāzi nepiepildīs vien ledus. Vispiemērotākie dažādiem kokteiļiem būs sasaldēti banāna gabaliņi, zemenes, mellenes, avenes.
  3. Lai saldinātu smūtijus, lietojiet tikai dabīgos saldinātājus. Vislabākie saldinātāji, protams, ir paši augļi – banāni, mango, āboli, bumbieri un dateles. Izvairieties no mākslīgiem saldinātājiem un cukura. Ja vēlaties, varat lietot agaves vai kļavu sīrupu.
  4. Protams, uztura speciālisti iesaka zaļo kokteili izdzert uzreiz pēc pagatavošanas, taču mūsdienu aizņemtajā laikmetā, jūs varat pagatavot smūtiju iepriekšējā vakarā un dzert nākamajā dienā, taču noteikti neturiet kokteili ledusskapī ilgāk par 2 dienām. Uzglabājiet kokteili cieši noslēgtā traukā, lai tam nepiekļūtu gaiss un lai tas saglabātu savas labās īpašības. Pirms lietošanas to kārtīgi sakratiet. Garša, protams, nebūs tik laba kā tikko pagatavotam kokteilim, taču savas uzturvērtības tas vēl nebūs pilnībā zaudējis. Lai saglabātu kokteilim svaigu garšu, varat piepilināt pāris pilienus svaigi spiestas citronu sulas.