Kokosriekstu un mandeļu piens

Ir govs, kā arī kazu, aitu, kamieļu un citu zīdītāju piens. Taču šādā vārdā dēvē arī baltus šķidrumus, ko iegūst no dažu augu sēklām un riekstiem. Kā gatavo kokosriekstu un mandeļu pienu un kur izmanto?


Kokosriekstu pienu iegūst no rieksta baltā mīkstuma – to kopā ar ūdeni sasmalcina biezenī un pēc tam izspiež caur smalku sietu vai izkāš speciālu audumu. Rezultātā top maigs, aromātisks, pienam līdzīgs ļoti garšīgs šķidrums, bez kā nav iedomājama Taizemes un citu Dienvidaustrumāzijas tautu virtuve.

Kokosriekstu pienu izmanto visdažādāko ēdienu gatavošanai, sākot no zupām, sautējumiem un mērcēm un beidzot ar desertiem un kokteiļiem. To var dzert arī bez piedevām vai uzlabot tā garšu ar garšaugiem, piemēram, vaniļu, citronzāli, piparmētru lapām u.c. Ja, vārot ievārījumu, tam pievieno kādu kārbu kokosriekstu piena, sanāk ļoti interesanta, oriģināla garša. Kokosriekstu piens ir bagāts ar A, C, E un B grupas vitamīniem un dažādiem mikroelementiem. Tajā esošā laurīnskābe lieliski tiek galā ar vīrusiem un paaugstina imunitāti. Šis produkts labvēlīgi ietekmē vairogdziedzera darbību un normalizē zarnu trakta floru, ir ieteicams gastrīta un čūlu gadījumā. Tiesa, no tā ir jāuzmanās cilvēkiem, kas slimo ar alerģiju pret fruktozi.

Arī mandeļu pienam ar nav nekādas radniecības īsto pienu, taču to plaši izmanto govs piena vietā. Pienaino krāsu šim šķidrumam piešķir smalki samaltās mandeles, kas ir atjauktas ar ūdeni un satur vēl dažas citas piedevas, piemēram, jūras sāli, saldinātājus.

Zemēs, kur šo augu kultivē, mandeļu piens ir sens produkts, izmantots jau tūkstošiem gadiem gan kā dzēriens, gan kā piedeva citiem dzērieniem un ēdieniem, savukārt viduslaikos tas bijis ļoti populārs Eiropā un jo īpaši Krievijā, kur lietots lielo gavēņu laikā, kad dzīvnieku izcelsmes taukvielas bija tabu. Mūsdienās mandeļu pienu plaši lieto kokteiļos, desertos, pievieno konditorejas mīklai, zupām, mērcēm, sautējumiem – praktiski visur, kur citkārt izmanto parasto pienu. Tas noder arī tievētājiem, jo satur mazāk kaloriju par parasto pienu. Šis dzēriens ir ļoti veselīgs, tas satur kalciju, fosforu, magniju, mangānu, cinku, varu un citus noderīgus mikroelementus, tāpat arī D, E un B grupas vitamīnus. Tam ir zems glikēmiskais indekss, tāpēc to var lietot diabēta slimnieki. Mandeļu piens ieteicams arī plaušu karsoņa vai kakla iekaisumu gadījumā.

Mandeļu pienu nereti mēdz gatavot mājās, tas nav sarežģīti. Līdzīgi var pagatavot arī kokosriekstu pienu.