Labi zināmās, tomēr tik dažādās pankūkas

Vaicāti par savām bērnības garšām, ne viens vien atbildēs, ka tieši pankūkas ir ēdiens, no kura nespēj atteikties. Plānas kā papīrs, pildītas ar biezpienu, biezas un pufīgas, pārkaisītas ar pūdercukuru vai pasniegtas ar pašu gatavotu ievārījumu – lai vai kāda būtu variācija, tās visas ir lieliskas un neaizmirstamas. Tikpat neiespējami, kā izvēlēties mīļākās pankūkas, ir arī pateikt labāko recepti, jo tādas gluži vienkārši nav. Viss ir atkarīgs no katra cepēja gaumes un noskaņojuma, tomēr ir daži knifi un zelta likumi, kas palīdzēs pankūkas allaž izcept izcili gardas.


Mīkla

Pamatnosacījums, protams, ir mīkla. Lai vai kāda būtu recepte, nekad negatavo pankūkas, vienkārši saberot visas sastāvdaļas reizē bļodā un maisot. Tādā veidā izveidosies kunkuļi un pankūkas galu galā ne pēc kā neizskatīsies nedz uz pannas, nedz arī pēc tam uz šķīvja. Tieši tāpēc, vienmēr sausās sastāvdaļas sajauc atsevišķi, un tad vai nu piejauc olas, kas jau sakultas vienas vai kopā ar pienu, kā nu receptē norādīts. Ja gatavo pankūkas, kas tiks ēstas gan saldām, gan sāļām piedevām, tad pievieno tikai sāli, bet, ja tās pasniedz kā saldo ēdienu, noteikti pieliek arī cukuru.

Kas attiecas uz sastāvdaļām, tad mūsdienās, kad veikalu plaukti no pārpilnības raga teju vai lūst, ir vērts ierastās receptes nedaudz pamainīt, un, piemēram, kviešu miltus daļēji aizstāt ar auzu vai griķu miltiem.


Eļļa

Noderīgs padoms eļļas izmantojumam pankūku cepšanā – lai eļļa netiktu nelietderīgi izmantota, pievienojiet to jau mīklai īsi pirms cepšanas!

Pankūku cepšanā lielisks atklājums ir eļļa aerosolā, it īpaši tad, ja no pankūku cepšanas izvairāties tikai tāpēc, ka allaž eļļa tiek iztērēta vairāk, nekā gribētos. Ja iegādāsities eļļu aerosolā, tad tās uz pannas nekad nebūs par daudz, turklāt tādā veidā ir vieglāk visu pannas virsmu vienmērīgi noklāt ar taukvielām. Ja esat biežs pankūku cepējs, tad noteikti iegādājies eļļu aerosolā – meklējiet to pārtikas veikalos un dažādās pārtikas produktu bāzēs, piemēram, «Gemoss».


Panna un pavards

Ne mazāk svarīgs faktors pankūku cepšanā ir kvalitatīva panna. Tas gan vairāk attiecas tieši uz plāno pankūku cepšanu, taču jebkurā gadījumā, pankūkas izdosies izcept gardas, ja pannas virsma neļaus tās piededzināt un izcept nevienmērīgi. Vislabākās plānās pankūkas sanāks uz čuguna pannas, taču arī uz cita veida pannām, kas labi sakarst un ir ar labu klājumu, var pagatavot izcilas pankūkas.

Jebkuru pankūku cepšanā ievērojiet, lai uguns liesma nebūtu pārāk liela. Nereti gadās tā, ka virsma ir zeltaini brūna, bet vidus vēl pajēls, tāpēc cepiet tās uz vidēji lielas uguns un neizmantojiet vāku. Tā vietā, lai māju nepārņemtu pārlieku liela ēdiena smarža, izmantojiet tvaika nosūcēju.

Mēdz teikt, ka pirmā pankūka vienmēr jāatdod sunim, un, gribot negribot, teju vienmēr tā arī sanāk, ka pirmo pankūku neizdodas kārtīgi apgriezt, tā ieplaisā vai kā citādāk neizdodas. Taču nemetiet plinti krūmos, jo ziniet – nākamā pankūka vienmēr izdosies!