Avokado jeb aligatorbumbiere ir lauru dzimtas augs, kura dabiskais izplatības areāls plešas no Meksikas dienvidiem līdz Andu kalniem. Šo reģionu iedzīvotāju ikdienas ēdienkartē avokado nozīmības ziņā tiek pielīdzināts gaļai, kāda tā ir pārējā pasaules daļā.
Seni raksti vēsta, ka acteki šo augļu koku saukuši par «ahuacatl», kas nozīmē «meža sviests». Savukārt arheoloģiskās liecības norāda, ka avokado ir atrasti cilvēku mītnēs jau pirms 10 tūkstošiem gadu, bet kultivēti pirms 5 tūkstošiem gadu. Uz Eiropu tos atveda spāņu iekarotāji, kuri tik ļoti izdaudzināja šī augļu seksuāli stimulējošo spēku, ka katoļu garīdznieki pat aizliedza tos ēst. Mūsdienās avokado plaši audzē daudzās tropu un subtropu zemēs. Šim mūžzaļajam, ātraudzīgajam, līdz 20 m augstajam kokam ir 10–30 cm garas olveida formas lapas un mazi, zaļgani ziedi. Savukārt augļi ir dažāda izmēra un formas, un retumis to svars var sasniegt pat 1–2 kg. Tāpat atšķiras augļu krāsa, variējot no gaiši, sulīgi zaļas līdz tumši violetai.
100 g šī eksotiskā augļa satur 1, 9 g ogļhidrātu, 1, 9 g proteīnu, 19,5 g tauku, 3,4 g šķiedrvielu, bet enerģētiskā vērtība ir apmēram 120–150 kilokalorijas. Avokado uzskata par vienu no veselīgākajiem produktiem pasaulē, jo tajā atrodas vairāk nekā 25 mūsu organismam būtiskas uzturvielas, tostarp vitamīns A, B, C, E un K, kā arī varš, dzelzs, fosfors, mangāns, kālijs un citi būtiski mikroelementi, minerālvielas un virkne organismam labvēlīgu fitoķīmisko vielu.
Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka šis auglis:
nodrošina sirds veselību – avokado satur vitamīnu B6 un folijskābi, kas palīdz regulēt hemocisteīna līmeni (ja tas ir augsts, tad tiek saistīts ar palielinātu sirds slimību risku). Tāpat šis eksotiskais auglis satur E vitamīnu un nepiesātinātās taukskābes, kas palīdz uzturēt sirds veselību.,
samazina holesterīna līmeni – zaļais auglis ir bagāts ar beta-sitosterolu, par kuru ir pierādīts, ka tas efektīvi samazina holesterīna līmeni asinīs,
mazina insulta risku – augstais folātu līmenis šajā auglī palīdz pret insultu jeb akūtiem galvas vai muguras smadzeņu asinsrites traucējumiem (pētījumu rezultāti liecina, ka personām, kuru uzturs ir bagāts ar folātu, ir krietni zemāks insulta risks, nekā tiem, kuri neuzņem šo būtisko elementu),
regulē asinsspiedienu – tajā esošais kālijs palīdz kontrolēt asinsspiediena līmeni,
normalizē cukura līmeni asinīs – mononepiesātinātie jeb labie tauki, kurus satur avokado, var mainīt insulīna rezistenci, kas palīdz normalizēt cukura līmeni asinīs, tāpat eksotiskais auglis satur arī šķīstošās šķiedras, kas palīdz stabilizēt šo līmeni.
Avokado augļiem piemīt:
pretnovecošanās īpašības – avokado ir bagāts antioksidantu avots, tāpēc tas spēj aizkavēt novecošanās simptomus. Tas satur glutationu, antioksidantu, kas stiprina imunitāti un aizkavē šūnu, kā arī sekmē nervu sistēmas veselību,
pretiekaisuma īpašības – auglī esošajiem fitouzturvielu savienojumiem, piemēram, polifenoliem un flavonoīdiem piemīt pretiekaisuma īpašības, tādējādi, to ēdot, var samazināt risku iegūt dažādus iekaisumus,
pretvēža aizsardzība – daudzu pētījumu rezultāti ir pierādījuši, ka avokado var kavēt, piemēram, prostatas vēža attīstību, bet tajā esošā oleīnskābe ir efektīva krūts vēža profilaksei,
spēja mazināt brīvo radikāļu kaitējumu – jau minētais glutations palīdz arī cīnīties pret apkārtējās vides un citu faktoru nelabvēlīgo ietekmi uz mūsu organisma šūnām,
spēja novērst iedzimtus defektus – avokado ir bagāts ar folātiem – B vitamīnu, ko plašāk pazīstam kā folskābi; viens auglis nodrošina apmēram ceturto daļu no šīs būtiskās vielas ieteicamās diennakts devas, bet šī viela ir būtiska, lai novērstu dažādus iedzimtus defektus – mielojies ar avokado grūtniecības laikā!
Ir pierādīts, ka avokado:
stimulē vielmaiņu – neraugoties uz savu kaloritāti, šis auglis satur nepiesātinātās taukskābes, kas ir veselīgas un spēj veicināt vielmaiņu
palīdz uzsūkties barības vielām – pētījumu rezultāti apliecina, ja cilvēks ēd salātus, kuru sastāvā ir avokado, viņš absorbē pat piecas reizes vairāk karotinoīdu, kā arī likopēnus u.c., kas palīdz uzsūkties uzturvielām, nekā tad, ja šī augļa nav salātu sastāvā.,
novērš sliktu elpu – šis auglis tiek uzskatīts par vienu no labākajiem dabiskajiem mutes kopšanas līdzekļiem, kas ir iedarbīgs pret sliktu elpu, jo attīra zarnu traktu, kas ir viens no būtiskākajiem iemesliem apliktai mēlei un nepatīkamai smakai no mutes dobuma,
veicina acu veselību – avokado ir lielisks luteīna avots, kas ir plaši pazīstams kā būtiska viela acu veselībai, jo palīdz tās aizsargāt no vecuma izraisītām izmaiņām acs tīklenes centrālajā daļā, kā arī kataraktas jeb acs lēcas apduļķošanās,
uzlabo ādas stāvokli – avokado eļļa tiek pievienota neskaitāmiem kosmētikas līdzekļiem, jo baro ādu un padara to mirdzošu; tāpat ir pierādīta tās brīnumainā spēja ārstēt psoriāzi jeb zvīņēdi – hronisku, nelipīgu ādas slimību, kā arī uzveikt citas ādas kaites, kas saistītas ar epidermas apsārtumu un kairinājumu.
Ja, iegādājoties avokado, vēl nav līdz galam nogatavojies, proti ir ciets, tad auglis ir jāatstāj istabas temperatūrā, tam nepatīk aukstums, tāpēc to nedrīkst likt ledusskapī.
Interneta plašumos klīst sāga par avokado kauliņa brīnumainajām spējām uzlabot veselību un to iesaka neizmest, bet gan izlobīt, izkarsēt, samalt un pievienot pārtikai. Noteikti tā nedariet! Avokado kauliņš ir indīgs, tas satur bīstamu vielu – persīnu, kam piemīt fungicīda iedarbība. Cilvēkiem tā var izraisīt alerģiju un gremošanas sistēmas traucējumus, bet daudziem dzīvniekiem – trušiem, putniem, zirgiem un liellopiem – pat bojāeju. Starp citu, indiāņu sievietes avokado dzimtenē samaltus augļa kodolus izmantoja kā sastāvdaļu matu kopšanas līdzeklim pret blaugznām.
Gan avokado eļļa, gan augļa mīkstums dara ādu maigu un gludu. Speciālisti iesaka šo augli izmantot sejas ādas maskām. Tām izmanto gatavu augli, mīkstumu saspaidot ar dakšiņu vai sablendējot, tad pievieno pārējos komponentus, liek uz attīrītas sejas, patur 20 minūtes un noskalo ar siltu ūdeni.
Maskas sausai ādai:
Pusīti avokado mīkstuma sajauc ar tādu pat daudzumu siltas kartupeļu biezputras, iemaisa 1 tējkaroti olīveļļas un 1 tējkaroti krējuma.
Pusīti avokado mīkstuma sajauc ar tādu pat daudzumu saspaidīta banāna, iemaisa 1 tējkaroti medus un 1 olas dzeltenumu.
Maska taukainai ādai:
1–2 ēdamkarotes avokado mīkstuma saberž kopā ar tādu pat daudzumu kefīra. Tāda maska ne vien novērš taukainu spīdumu, bet arī balina ādu.
Maska nobriedušai ādai:
Pusīti avokado mīkstuma sajauc ar 1 tējkaroti olīveļļas un 1 tējkaroti sausā rauga, ļauj 5–10 minūtes iestāvēties un tikai tad smērē uz sejas.