Veikalos samērā reti var nopirkt labu kūpinātu gaļu. Pārsvarā tā visa ir ķīmiski apstrādāta un garšo pēc sintētikas. Tāpēc iesaku kūpināt gaļu pašiem mājās, tai būs pavisam cita garša un jūs zināt, ko tai esiet pievienojuši. Gaļu var nopirkt tirgū vai vēl labāk – ja ir iespēja, iegādājieties to tieši no zemnieka.
Kūpināšanai izmanto lapu koku malku. Vislabāk der alksnis, augļu koku malka, apse. Nedrīkst izmantot skuju koku malku, jo tā satur sveķus. Kūpinot gaļu, dūmi piedod tai patīkamu garšu un smaržu. Dūmiem piemīt arī antiseptiskas īpašības, tie iekonservē gaļu un to var ilgstoši uzglabāt. Kūpināt var dažādus gaļas gabalus. Es parasti izmantoju cūkas cauraudzīti.
Kūpināšanas process
Gaļai pagatavo marinādi: uz 1 litru ūdens es ņemu 100 g sāls, 1 ēdamkaroti cukura, pāris lauru lapas, 3–4 smaržīgos piparus, pusi ēdamkarotes melno piparu, tējkaroti etiķa esences. Visu uzvāra un ar to pārlej gaļas gabalus. Atstāj marinēties vienu divas dienas. Pirms gaļas kūpināšanas to izņem ārā no marinādes un nosusina sausu, tad atstāj uz pāris stundām ārā, lai tā labāk apžūtu.
Kūpinātavu vispirms izkurina, lai veidojas ogles. Tad liek iekšā gaļu. Uz oglēm liek pāris pagales tikko zāģētas alkšņu malkas vai zariņus. Ik pa brīžam piemet pa pagalītei. Jāseko, lai malka vairāk gruzdētu, nevis degtu. Kūpinu 8–10stundas, kūpināšanas beigās liek kurtuvē kadiķa zariņus. Var likt klāt kāda aromātiska garšauga zariņus – salviju, rozmarīnu, ķiršu lapas.
Tad gaļu atstāj kūpinātavā līdz rītam, lai tā lēnām atdzistu. Tikko nokūpināta gaļa ir īpaši aromātiska un ļoti mīksta. Tai vajadzētu pāris dienas nobriest, tad tā sāk iegūt īsto garšu.