Mango – tropu ābols no Indijas

Līdzās citām dienvidu zemju veltēm lielveikalu plauktos gozējas arī mango. Šis sulīgais tropu auglis ir viens no visvairāk izmantotajiem pasaulē. To mēdz dēvēt arī par Dieva augli un tropu ābolu, kas liecina, ka cilvēki to uzskata par īpaši vērtīgu.

Mango dzimtene ir Indija. Šajā zemē jau četrus gadu tūkstošus tas ir iecienīts gan turīgu, gan trūcīgu ļaužu ēdienkartē. Indija ražo ir 75 % no pasaules tirgū pārdotajiem mango. Šo augļu sezona Indijā ilgst no marta līdz jūnijam, bet Meksikā – līdz pat septembrim, savukārt Dienvidu puslodē, Brazīlijā – no septembra līdz janvārim. Pasaulē ir vairāk nekā 2,5 tūkstoši mango šķirņu. Tie mēdz būt apaļi, ovāli, sirds un citās neparastās formās. Atkarībā no šķirnes auglis var sasniegt pat 650 gramu svaru. Negatavi mango visi ir zaļi, bet vairāku šķirņu augļi arī nogatavojušies saglabā zaļo krāsu. Citi kļūst zeltaini, oranži vai koši sarkani. Tiem piemīt stiprs un patīkams saldeni sveķains aromāts, bet mīkstuma garša atgādina persiku. Mūžzaļie mango koki sasniedz 20–30 metru augstumu un dzīvo līdz 300 gadiem.

Mango auglim piemīt augsta enerģētiskā vērtība. Tas satur daudz A, C, E vitamīna, kalciju, dzelzi, magniju un mangānu, labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas traktu, uzlabo vielmaiņu un imūnsistēmu, stiprina sirdi. Pētījumos konstatēts, ka tas arī kavē vēža šūnu veidošanos organismā. Mango ieteicams reimatisma un cukura diabēta slimniekiem. To sula, sajaukta ar burkānu sulu, jālieto tiem, kas sirgst ar urīnceļu infekcijām un nierakmeņiem. Vērtīgās vielas mango sastāvā mazina stresu, uzlabo matu un ādas stāvokli, veicina smadzeņu darbību.

No mango iegūst sulu, gatavo kompotus, saldos ēdienus un kokteiļus. Šā augļa mīkstums labi sader ar dažādi gatavotu gaļu, dārzeņiem, rīsiem un kuskusu. Ēdot svaigu mango, tam ieteicams uzpilināt dažus pilienus eļļas, tad organisms labāk uzņems vērtīgās vielas. Protams, svarīgi izvēlēties nogatavojušos augli.

Izvēloties mango, vispirms rūpīgi jāaplūko miza. Tai jābūt gludai, ar vaska spīdumu, nebojātai. Auglim jābūt stingram, bet, piespiežot stiprāk ar pirkstu, tajā jāpaliek mazām iedobītēm. Ja auglis ir ļoti mīksts, to iegādāties nevajag. Arī tad, ja tam ir pelēcīga nokrāsa vai melni plankumi, auglis, visticamāk, izrādīsies bojāts. Gatavam mango ir stipra, patīkami saldena smarža. Ja tomēr nopirkts līdz galam nenogatavojies auglis, to var nogatavināt, pāris dienas paturot istabas temperatūrā. Gatavs mango jāglabā tumšā un vēsā vietā, bet ne ledusskapī, jo tur tas sāks apbrūnēt un pelēt.

 

Kā izvēlēties?

  • Pērkot mango, krāsa nav izšķirošais faktors – galvenais ir augļa aromāts, kam jābūt ļoti izteiktam.
  • Uz tausti gatavam mango jābūt mazliet mīkstam.
  • Mango nevajag pirkt, ja tam ir pelēcīga nokrāsa vai melni plankumi – tāds auglisvar būt bojāts.

Kā uzglabāt?

  • Negatavus mango nedrīkst turēt ledusskapī. Tie pāris dienas jāpatur siltā telpā (taču ne tiešos saules staros) un jāpagaida, kamēr tie nogatavojas.
  • Nogatavojušos mango 2–3 dienas var uzglabāt ledusskapī.
  • Mango nepieciešama gaisa apmaiņa, tāpēc tos nedrīkst uzglabāt plastmasas iesaiņojumā.
  • Mango ir lieliski piemērots sasaldēšanai.