Maršmelovi, amerikāņu zefīrs

Maršmelovi ir Amerikā un arī citviet pasaulē iecienīts zefīra veida konditorejas izstrādājums. Tos gatavo no ūdenī izmērcēta želatīna, cukura vai kukurūzas sīrupa un olu baltumiem, sakuļot tos līdz želejas stāvoklim un reizēm pievienojot nedaudz aromatizatoru un krāsvielu.

Angliskais nosaukums cēlies no dziedniecības altejas vārda «purva malva» – «marsh mallow». Senatnē no šī auga saknēm ieguva lipīgu želejveida masu, kuru sajauca ar medu un lietoja pret klepu, bet vēlāk sāka izmantot arī desertiem. Franču kulināri 19. gs. sākumā medu aizstāja ar cukuru, bet altejas saknes – ar cieti un želatīnu, bet vēl pēc nepilniem simt gadiem sāka pievienot olu baltumus. Maršmelovi mūsdienu variantā parādījās 20. gs. 50. gados, to ražošanu pirmā uzsāka ASV firma «Kraft».

Mazos maršmelovu gabaliņus mēdz pievienot desertiem, saldējumam, tortēm un kūciņām, kā arī vienu vai vairākus iemet kakao, dzeramās šokolādes vai kafijas tasē. Tos nav grūti pagatavot mājas apstākļos, tikai tad lieti noder kulinārijas termometrs, kas ļauj mērīt par 100 °C krietni augstāku temperatūru.