Mīti un patiesība par vistas gaļu

Vasara ir īstais laiks grilēšanai, un vispopulārākais un visātrāk uz grila pagatavojamais gaļas veids ir vistas gaļa. Ērti un ātri pagatavojama, tā iederas ne tikai grila sezonā, bet ikdienas uzturā ikvienam cilvēkam, kurš vēlas piekopt veselīgu dzīvesveidu un būt fiziski aktīvs. Latvijas iedzīvotāji aizvien lielāku uzmanību pievērš tam, lai vistas gaļa būtu ar Latvijas izcelsmi. «Putnu fabrika Ķekava» ir vienīgais putnu gaļas ražotājs Latvijā, kas nodrošina pilnu ražošanas ciklu – paši audzē vistas un savā ražotnē Ķekavā izgatavo vistas gaļas produktus. Tomēr nereti joprojām nākas saskarties ar vairākiem mītiem un pieņēmumiem par Latvijā audzēto vistu gaļu. Lūk, izplatītākie mīti un cilvēkus interesējošie jautājumi par vistas gaļu.

Vai tiešām vistas ir audzētas Latvijā?

Gaļai paredzētās vistas patiešām izaug šeit pat Latvijā. Putnu fabrikas «Ķekava» kūtīs pastāvīgi aug ap 1,2 miljoniem putnu. Kā ir ar hormoniem? – Putnu fabrikas «Ķekava» vistu gaļa ir 100 % brīva no hormoniem un salmonellas. Latvijā vistu audzēšanu regulē stingra ES likumdošana, kas jau vairākus gadu desmitus aizliedz jebkādu augšanas stimulatoru un hormonu lietošanu.

Kāpēc vistas aug tik ātri?

Putnu fabrika «Ķekava» audzē speciāli selekcionētu vistas šķirni ‘Ross 308’. Šīs šķirnes putni divu mēnešu laikā no tikko izšķīlušies cāļiem izaug līdz broileriem – to nodrošina šī gadiem ilgā atlases procesā veidotā broileru šķirne. Vistas aug, līdz sasniedz 2,2–2,5 kg svaru, kas ir pieprasītākais Latvijas iedzīvotāju vidū. Sasniedzis divus mēnešus, putns joprojām ir pusaugu vecumā, tādēļ uz produkcijas iepakojuma varam lasīt nosaukumu «cālis».

Vai netiek lietotas antibiotikas? – Vistu audzēšanā tiek ievērota augstākā biodrošība un veselības aizsardzība, un tas nozīmē, ka vistu veselībai ik dienu seko līdzi Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciālisti un to regulāri pārbauda vietējās laboratorijās un neatkarīgās laboratorijās ārvalstīs. Saslimšanas gadījumā vistu ārstēšanas nolūkos atļauts lietot tikai starptautiski sertificētas veterinārās zāles, kuru lietošanu rūpīgi uzrauga PVD. Zāļu lietošana tiek laicīgi pārtraukta, lai nodrošinātu zāļu neesamību vistas organismā pirms gaļa nonāk pārstrādē. Profilakses nolūkos antibiotikas netiek lietotas.

Kas ir vistu barībā?

Putnu fabrikas «Ķekava» vistas tiek barotas ar pilnvērtīgu un uzturvielām bagātu barību. To piegādā vietējā reģiona lopbarības ražotāji un zemnieki. Barības pamatā ir pašmāju kvieši (60% no visas barības), tuvākajā reģionā izaudzēta kukurūza, minerālvielas un rapšu vai saulespuķu eļļa.vKādi ir augšanas apstākļi? – Putnu fabrikas «Ķekava» esošajās kūtīs vistas dzīvo brīvi un pārvietojas pa pakaišiem. Kūtīs ir noteikta gaisa temperatūra un apgaismojums, kas tiek regulēts atbilstoši diennakts stundai, lai vista varētu gulēt septiņas stundas diennaktī.

Vai fabrikās augušu vistu gaļai ir zemāka uzturvērtība?

Tā nav. Uztura speciālisti ir atzinuši, ka putnu fabrikā un lauku saimniecībā augušu vistu gaļa uzturvērtības ziņā ir vienlīdz vērtīga. Vistām, kuras audzē putnu fabrika «Ķekava», gaļa ir augstvērtīga un kvalitatīva. Pilnvērtīgais uzturs, ko saņem vista, labie augšanas apstākļi un rūpīgā uzraudzība padara vistas gaļu vērtīgu un bagātu ar organismam nepieciešamajām uzturvielām un vitamīniem, vienlaikus nodrošinot zemu tauku saturu. Putnu fabrikas «Ķekava» svaigā vistas gaļa ir pirmais putnu gaļas segmenta produkts Latvijā, kam piešķirta Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas norāde – «Kvalitatīvs produkts» jeb «Zaļā karotīte». Tā apliecina, ka putnu fabrika «Ķekava» svaigās gaļas produkcija tiek ražota Latvijā, izmantojot vietējās izejvielas, un atbilst paaugstinātas kvalitātes standartiem.