Muskatrieksts kulinārijā

Muskatrieksts ir tropu joslā augošā muskatriekstu koka augļa kodols. Šo eksotisko riekstu Eiropa iepazina 6. gadsimtā un sāka izmantot ēdienu un alkoholisko dzērienu aromatizēšanai. Vietās, kur tas aug, seniem laikiem ticis izmantots par līdzeklis smadzeņu spēcināšanai, bezmiega, kuņģa-zarnu trakta slimību un seksuālās saskarsmes problēmu gadījumos. Tas satur vitamīnus, minerālvielas, mikroelementus un ēteriskās eļļas. Tomēr jāņem vērā, ka lielās devās muskatrieksts ir toksisks, tāpēc ieteicamā deva vienai porcijai ir ne vairāk kā 0,1 g šīs garšvielas.

Visbiežāk muskatriekstu izmanto desertos, konditorejas izstrādājumos, kokteiļos un alkoholiskajos dzērienos. Šī smaržīgā garšviela ir neaizstājama, lai pagatavotu biezpiena masu, pudiņus, tortes, kūkas, cepumus, smalkmaizītes, kliņģerus un saldumus. Ļoti garšīgi ir ievārījumi, marmelādes un kompoti ar muskatrieksta piedevu. Tas noder arī gaļas, zivju, sēņu un dārzeņu ēdieniem, bet Austrumu virtuvē šo garšvielu bieži pievieno salātiem, zupām, rīsiem un mērcēm. Muskatriekstu izmanto arī pārtikas rūpniecībā desu, kūpinātu un marinētu zivju, tomātu pastas, kečupa, siera, sinepju pagatavošanai, kā arī kakao un šokolādes aromatizēšanai.

Muskatrieksts lieliski sader ar ķirbjiem, kāpostiem, burkāniem, tomātiem, kartupeļiem, puraviem un spinātiem, ar ceptu augļu un ogu biezeņiem, to bieži izmanto sēņu un dārzeņu konserviem. Itālijas virtuvē ļoti populāri ir makaroni ar Boloņas mērci vai Bešamela mērci, kam pievienots muskatrieksts, savukārt Vidusāzijā sarīvētu šo garšvielu sajauc ar cukuru un pārkaisa šķēlēs sagrieztus augļu. Muskatriekstu pievieno arī karstvīnam, kafijai, pienam, putukrējumam, šokolādes dzērieniem un saldējumam. Eiropā muskatriekstus ēdienu gatavošanā visbiežāk izmanto vācu, franču un angļu virtuvē. Itālieši to pievieno tortellini un ravioli pildījumiem, bet šveicieši – lai aromatizētu siera fondī. Šī garšviela veicina piena produktu asimilāciju un atvieglo gaļas sagremošanu. Ja pirms gulētiešanas iedzer siltu piena ar medu, muskatriekstu, kardamonu un safrānu, par bezmiegu nav jāuztraucas.

Muskatrieksts labi saskan kombinācijā ar kardamonu, kanēli, ingveru, krustnagliņām, smaržīgajiem pipariem un kurkumu. Tas ir jāpievieno ēdiena gatavošanas beigās, pretējā gadījumā tas piešķir rūgtu piegaršu. Izmantojot cepšanai, to ieteicams pievienot mīklas mīcīšanas laikā. Svaigi rīvētu muskatriekstu lieto uzreiz, jo tas ļoti ātri zaudē savu unikālo garšu.