Olu krāsošana ar pārtikas produktiem

Vieglākais ceļš jau ir iegādāties gatavas krāsas, bet krietni interesantāks un radošāks olu krāsošanas process izvērtīsies tad, ja izmantosit dabīgas sastāvdaļas jeb to, kas pieejams virtuvē. Vai zinājāt, ka sarkanie kāposti, spināti, kafija un karkadē tēja var būt sabiedrotie olu krāsošanā? No pārtikas produktiem olu krāsošanai var izmantot arī kurkumas pulveri, kafiju, melleņu ievārījumu, melno tēju, aroniju, biešu, dzērveņu, vīnogu sulu, arī, kumelītes, spinātus, kviešu zelmeni.

Atcerieties – lai olu čaumala vāroties neieplaisātu, tās pirms krāsošanas vismaz divas stundas jāpatur istabas temperatūrā.

Ja vēlaties iegūt kādu interesantu rakstu, bet negribat olas apzīmēt ar flomāsteriem, pirms krāsošanas tās var iezīmēt ar sveces parafīnu. Pēc tam, olām gatavojoties novārījumā, apstrādātās vietas nenokrāsosies.

Ja olas paredzēts vārīt novārījumā, vispirms pagatavo to – vāra aptuveni 20 minūtes un tikai tad liek iekšā krāsojamo olu. Olas parasti jāvāra aptuveni 10 minūtes, bet pēc tam, lai krāsa labāk ievilktos, olas atstāj novārījumā vēl uz 10 minūtēm ievilkties. Tad izņem un noskalo aukstā, tekošā ūdenī – to svarīgi ievērot arī tāpēc, lai čaumala viegli nolobītos.

Var arī olas iepriekš novārīt un tad likt gatavā novārījumā, kur tās atstāj mērcēties uz divām stundām, lai krāsa pieķertos čaumalai.

Lai novārījums labāk pieķertos olu čaumalai, pievieno kādu karoti etiķa. Vēl labāk olas iekrāsosies, ja tās atstāj novārījumā uz nakti.

Olas iegūs izteiksmīgāku krāsu un būs spīdīgas, ja pēc nožūšanas to iesmērē ar piciņu sviesta, nedaudz eļļas vai taukiem.