Padomi kā gatavot pākšaugus

  • Kad pākšaugi ir izmērcēti, tos noskalo un ievieto katliņā, pārlejot ar trīs reizes vairāk ūdens, nekā ir paši pākšaugi.
  • Ja vēlaties pākšaugus izmērcēt ātrāk, tad noskalojiet tos, aplejiet ar nepieciešamo ūdens daudzumu, pavāriet 2 minūtes, noņemiet no uguns, uzlieciet vāciņu un tad sāciet mērcēšanas procesu!
  • Kad pākšaugi sāk vārīties, samaziniet uguni uz plīts un apmaisot vāriet, līdz pākšaugi ir mīksti. Vārīšanās ilgums ir atkarīgs no pākšauga veida (skatīt tabulu).
  • Ja vārīšanās laikā viss ūdens ir iztvaikojis, bet pākšaugi vēl nav gatavi, tad pielejiet vēl karstu ūdeni, nevis aukstu, un turpiniet vārīt.
  • Skābos produktus kā, piemēram, tomātus, etiķi vai sulas pievieno tikai pašās pākšaugu gatavošanas beigās. Ja skābi produkti tiek pievienoti pārāk ātri, tie var būtiski palēnināt gatavošanas procesu un padarīt pākšaugus cietus un sausus.
  • Sāli pievieno tikai paša gatavošanas procesa beigās, citas garšvielas var pievienot ātrāk.
  • Pākšaugi ir gatavi, kad tos var viegli saspiest starp pirkstiem vai arī ar dakšiņu.
  • Novārītos pākšaugus arī var sasaldēt vēlākai lietošanai, vispirms tos kārtīgi atdzesējot un notecinot visu lieko ūdeni.