Paipalu olas

Paipalu olas un arī gaļa ir augstvērtīgs diētisks produkts, ko cilvēki novērtējuši jau senatnē. Olas sver 10–12 gramus, tām ir plāna un trausla čaumala dažādās krāsās. To sastāvā ir daudz bioloģiski aktīvu vielu, kas šo produktu izceļ starp citu mājputnu dējumiem.

Paipalu olas var lietot vārītā, ceptā, marinētā veidā un var ēst arī termiski neapstrādātas. Tām ir augsta uzturvērtība, tās ir bagātas ar vitamīniem un minerālvielām. Ja salīdzina, tad vienā gramā paipalu olas ir 2,5 reizes vairāk A vitamīna, 2,8 reizes vairāk B1 un 2,2 reizes vairāk B2 vitamīna nekā vienā gramā vistas olas. Piecās paipalu olās, kuru masa ir līdzvērtīga vienai vistas olai, ir 5 reizes vairāk fosfora un kālija, 4,5 reizes vairāk dzelzs. Tās ir bagātas ar vielmaiņas procesā nepieciešamajām aminoskābēm, arī neaizvietojamo aminoskābju paipalu olās ir vairāk, salīdzinot ar vistu olām.