1. recepte. Medus un silts piens
Uzsilda pienu līdz kādiem 40 grādiem. Tam pievieno medu un izmaisa. Ja piens būs siltāks, medus zaudēs daudzas savas vērtīgās īpašības. Maisījumam pievieno nedaudz īsta lauku sviesta un naža galu sodas. Ar šo dzērienu jābūt uzmanīgiem tiem, kam alerģija pret pienu vai medu. Nav ieteicams zīdaiņiem.
2. recepte. Kartupeļi ar vārāmo sāli
Ar visu mizu izvāra 2 kartupeļus. Kad gatavi, saspaida ar dakšiņu, pievieno 2 ēdamkarotes vārāmās sāls. Masu saplacināti ietin marlē. Labāk to visu vēl papildus ietīt arī frotē dvielītī, lai uz ādas nav par karstu. Notur uz muguras vai krūtīm 20 minūtes. Tad silti sasedz, lai vēl slimnieks atpūšas. Parasti ar divām reizēm sauss un nepatīkams klepus pāriet atlecošā un divu dienu laikā pazūd pavisam. Taču šeit vietā ir piebilst, ka temperatūras gadījumā šo metodi nedrīkst izmantot – no sildīšanas temperatūra pacelsies vēl tikai augstāka.
3. recepte. Sīpols un medus
Nomizo sīpolu, sagriež smalkos gabaliņos. Pievieno medu proporcijā 1:1. Tikko masa sāk suloties, dod apēst.
Vēl kāda recepte stāsta, ka 100 gramiem sasmalcinātu sīpolu pievieno 100 gramus cukura un aplej ar 200 ml ūdens. Divas stundas vāra noslēgtā traukā uz nelielas uguns. Tad atdzesē, izkāš, pievieno pāris ēdamkarotes medus un lieto pa 4–6 ēdamkarotēm dienā.
4. recepte. Kartupelis, sīpols, ābols
Vidēja lieluma kartupeli, sīpolu un ābolu novāra 10 minūtes vienā litrā ūdens. Dienas laikā jāizdzer.
5. recepte. Sinepes un anīsa tēja
Siltā ūdenī vai etiķī iemaisa sinepju pulveri, šķīdumā samitrina marli vai citu auduma gabalu un to 15 minūtes tur uz krūtīm, virsū uzliekot plastmasas plēvīti un siltu pārsegu. Pa to laiku jādzer anīsu tēja. To gatavo šādi – divas ēdamkarotes anīsa sēklu aplej ar verdošu ūdeni un ļauj 15 minūtes ievilkties.
6. recepte. Rutks un medus vai cukurs
Rutkam nogriež augšu un izgriež iedobumu. Tajā ieliek medu. Kad sakrājusies sula, kas sajaukusies ar medu, to ik pa laikam dod slimniekam. Kad šķidrums izlietots, viducīti padobj mazliet dziļāku, tajā atkal liek medu, un tā rīkojas, kamēr rutks beidzas.
Šī recepte gan nav piemērota pavisam maziem bērniem, tāpēc, ja klepus ir mazulim, jārīkojas citādi. Rutku sagriež gabaliņos, pārkaisa ar cukuru un cep cepeškrāsnī 150 grādu temperatūrā, radušos šķidrumu nolej. To lieto pa 2 tējkarotēm 3–4 reizes dienā – pirms ēšanas un vakarā pirms gulētiešanas.
7. recepte. Sviests, olas un medus
Sajauc divas ēdamkarotes īsta lauku sviesta ar diviem olu dzeltenumiem (arī šiem vēlams nākt no ekoloģiskajām saimniecībām), tējkaroti kviešu miltu un divām tējkarotēm medus. Lieto ik pa stundai pa karotei.
Citi labi paņēmieni
Ārstējam angīnu 24 stundu laikā