Plantāns jeb sakņu banāns

Banānu izcelsmes vieta ir Āzija, taču vēlāk tos sāka audzēt arī Ēģiptē un Austrumāfrikā, bet mūsdienās – visā pasaulē, tropu un subtropu joslā. Deserta banānus no sakņu banāniem nodalīja jau 18. gs. dabaszinātnieks K. Linnejs. Starp citu, no botānikas viedokļa šis raženā auguma lakstaugs ražo... ogas, līdzīgi kā tas attiecināms uz gurķiem un ķirbjiem. Ja mūsdienu lielveikalā ieraugāt krietni padevušos banānu – ap divas reizes lielāku par parasto, tad ziniet – tas ir nevis deserta auglis, bet gan sakņaugs, kas ļoti iecienīts Rietumāfrikā un Karību baseina valstīs un kuru sauc par plantānu.

Sakņu banāniem ir biezāka miza, tie satur vairāk cietes, tāpēc nav tik saldi kā parastie banāni un ir jāpakļauj siltapstrādei. Vietās, kur plantāni aug, tos mēdz gatavot līdzīgi kartupeļiem, kurus mēs arī taču neēdam no vagas ņemtus. Atšķirībā no deserta banāniem, tos lieto jau tad, kad miza vēl ir zaļa – var likt zupā, sautēt, cept, gatavot biezeni vai taisīt pankūkas un ne tikai tās, jo negatavus plantānus mēdz izmantot arī par miltu aizstājējiem konditorejas izstrādājumos, kēksiņos, bulciņās u.c. Savukārt nogatavojoties tie vispirms top dzelteni un pēc tam – melni, kļūstot saldāki, jo daļa cietes, ko tie satur, ir pārveidojusies cukuros. Plantāniem ir augsta uzturvērtība, tie ir lielisks A un C vitamīna avots, ar diētiski augstvērtīgām šķiedrvielām.

Istabas temperatūrā tos var uzglabāt vairākas nedēļas. Plantāni ir universāli – atkarībā no tā, kādas garšvielas pievieno, tos var izmantot gan kā piedevu pamatēdieniem, gan kā desertu. Visvienkāršāk ir plantānu nomizot sagriezt šķēlēs un uz pannas uzcept. Der jebkuras taukvielas, taču ar kokosriekstu eļļu sanāk īpaši gardi. Tāpat var cept uz grila vai ielikt folijā un ievietot cepeškrāsnī. Ja gatavojot plantānus apsāla un apkaisa ar pipariem, tos var pasniegt kopā ar gaļu, bet, ja pēc cepšanas pārkaisa ar cukuru vai pārlej ar jebkuru sīrupu un uzliek virsū karoti saputota saldā krējuma vai saldējumu, sanāk izcils saldais ēdiens. Desertiem labāk izvēlēties augļus ar dzeltenu mizu.