Lūk, ko par sāls lietošanu uzturā norāda Veselības ministrija! Vārāmā sāls ir galvenais nātrija avots cilvēka uzturā, tomēr pārmērīga tās lietošana uzturā nav veselīga, jo sāls paaugstina asinsspiedienu. Jāņem vērā, ka pārmērīga sāls daudzuma uzņemšana var paaugstināt asinsspiedienu jebkurā vecumā. Normāls arteriālais asinsspiediens ir 120/80 milimetri dzīvsudraba staba (mmHg) vai zem tā. Arteriālais asinsspiediens virs 140/90 mmHg ir uzskatāms par paaugstinātu. Augsts asinsspiediens ir galvenais nāves cēlonis pasaulē, un tas ir izraisa insultu, infarktu un nieru slimības.
Ko darīt?
Katra cilvēka spēkos ir nepieļaut augstu asinsspiedienu, ievērojot veselīgu dzīvesveidu – lietojot sabalansētu uzturu, saglabājot normālu ķermeņa svaru, esot fiziski aktīvam, nesmēķējot. Sāls patēriņa samazināšana uzturā ir būtisks ierocis paaugstināta arteriālā asinsspiediena pazemināšanai.
«Slēptā» sāls
- Ikdienas sāls patēriņam nevajadzētu būt lielākam par 5 gramiem, tas ir, ne vairāk par vienu tējkaroti. Šis daudzums ietver ne tikai to daļu, ko pieber ēdienam gatavošanas laikā, bet arī to daļu, kas ir maizē, sierā, gaļas izstrādājumos u.c.
- Vairums cilvēku sāli apēd daudz vairāk, bieži to pat neapzinoties, jo sāli satur arī rūpnieciski gatavoti produkti – tā saucamā «slēptā sāls». Trīs ceturtdaļas (75%) sāls, ko mēs uzņemam ar pārtiku, tiek uzņemtas ar gatavajiem pārtikas produktiem. Jāzina, ka produktiem ar augstu sāls saturu ne vienmēr ir sāļa garša – šo sāļo garšu neļauj sajust tādiem produktiem pievienotais cukurs. Daudz sāls var saturēt, piemēram, cepumi vai sausās brokastu pārslas.
- Nav nepieciešams pilnīgi izslēgt sāls uzņemšanu, bet gan samazināt to pārtikas produktu patēriņu, kuri satur daudz sāls.
Kā zināt, ka pārtikas produkts satur daudz sāls?
Dažkārt pārtikas produkta marķējumā tiek norādīts nātrija saturs pārtikas produktā. 1 g sāls (NaCl) satur 0,4 g nātrija, tādēļ, zinot nātrija saturu pārtikas produktā, iespējams aptuveni aprēķināt sāls saturu pēc sekojošas formulas: sāls = nātrijs x 2,5.
- Daudz sāls nozīmē: 1,25 g vai vairāk sāls uz 100 g produkta (vai 0,5 g vai vairāk nātrija uz 100 g produkta).
- Maz sāls nozīmē: 0,25 g vai mazāk sāls uz 100 g produkta (vai 0,1 g vai mazāk nātrija uz 100 g produkta).
- Ja sāls daudzums produktā ir starp šiem skaitļiem, tas ir uzskatāms par vidēju.
Kā samazināt sāls patēriņu?
- Cilvēki ir pieraduši pie sāls garšas un pievieno to ēdienam pat pirms tā nogaršošanas, taču tad zūd ēdiena garšas nianses. Šo paradumu var mainīt, ja pakāpeniski samazina sāls patēriņu, tā vietā palielinot dažādu garšvielu un garšaugu lietošanu. Vēlēšanās baudīt sālītus ēdienus izzūd relatīvi ātri un pēc kāda laika sālīts ēdiens cilvēkiem jau liekas nepatīkams. Lietojot mazāk sāls, var labāk izjust ēdiena dabisko garšu. Tādēļ:
- Pievērsiet uzmanību sāls saturam pārtikas produktu marķējumā! Viens no vienkāršākajiem sāls patēriņa samazināšanas veidiem ir salīdzināt pārtikas produktu marķējumu (cik iespējams!) un izvēlēties produktus ar zemāku sāls saturu.
- Izvairieties no sāls pievienošanas, gatavojot ēdienu, jo bieži vien tas ir tikai ieradums. Aizstājiet sāli ar svaigiem vai kaltētiem garšaugiem un garšvielām – ķiplokiem un sīpoliem, dzērveņu, cidoniju, citronu un citām skābajām sulām!
- Ja tiešām nepieciešams, uzkaisiet sāli gatavam ēdienam. Tomēr labāk centieties no tā izvairīties. Neturiet sālstrauciņu uz galda, lai roka automātiski nesniedzas pēc tā!
- Nekad nepievienojiet sāli ēdienam pirms pagaršošanas!
- Vajadzētu lietot reti un mazos daudzumos tādus pārtikas produktus, kas satur daudz sāls – veikalos nopērkami gatavi pārtikas produkti, pusfabrikāti, desas, cīsiņi, gaļas un zivju konservi, sālīta un kūpināta gaļu un zivis, dārzeņu konservi, sausās zupas, buljona kubiciņus, sojas mērces. Konservēto zirnīšu vietā var izvēlēties svaigos vai saldētos. Desu un cīsiņu vietā labāk nopirkt un pagatavot gabaliņu svaigas gaļas.
- Palieliniet to produktu patēriņu, kas sāli satur maz vai nemaz!
- Lietojiet uzturā svaigus dārzeņus un augļus. Tie satur kāliju, kas zināmā mērā ir pretstats nātrijam. Tas veicina ūdens izdalīšanos, ko aiztur nātrijs. Daudz kālija ir pupās, zirņos, lēcās, selerijās, kāpostos, ķirbjos, redīsos, sarkanajās bietēs, tomātos, kartupeļos, upenēs.
- Jūras sāls, ķiploku sāls un dažādi garšvielu maisījumi, kuru pamatā ir sāls, piemēram, «Vegeta», nav ne ar ko veselīgāki par parasto sāli!
- Ja tomēr lietojat nedaudz sāls, parastā sāls vietā labāk lietot sāli ar joda piedevu.