Sviestmaižu renesanse

Mūsdienās ir būtiski mainījusies sendviču kultūra, Eiropā ir pat nācijas, kas regulāri mēdz ieturēt maltītes, kurās pamatēdiens ir sviestmaizes. Ik reizi tās var gatavot atšķirīgas – sāļas, saldas, ar dažādām piedevām, tādējādi padarot neapnīkstošas. Turklāt tikt pie sendviča ir ātri un viegli, to spēj jebkurš ģimenes loceklis − ar vecāku piepalīdzēšanu pat mazi bērni. Sviestmaizes nav jāsilda, tām nav vajadzīgi papildu trauki, tās var pagatavot iepriekš un remdēt izsalkumu pēc nepieciešamības, kad ir vēlēšanās.

Galvenā sviestmaižu sastāvdaļa, protams, ir maize. Daudzi uztura speciālisti uzskata, ka tai jāveido 45–60 procenti no kopējā apjoma. Tāpēc sviestmaižu izgatavošanai vēlams izmantot kvalitatīvu maizi ar augstvērtīgu saturu. Patlaban veikalu plauktos pieaug tādu maizes produktu klāsts, kas nodrošina ne vien enerģiju un kalorijas, bet kam ir arī papildu uzturvērtība − sastāvā ir iekļauti dārzeņi vai kefīrs, daudz olbaltumvielu un diētisko šķiedrvielu.

Noteikti jāpievērš uzmanība tam, kas tiek smērēts uz maizītēm. Sviests, kas parasti ir iecienītākā izvēle, jāklāj plānā kārtiņā − tikai tik, lai tas palīdzētu noturēt to, ko liek virsū uz maizes. Šajā ziņā ir izvēles dažādība – parasto sviestu var aizstāt ar kaņepju sviestu, ar pastēti, ar krēmsieru vai svaigo sieru, tāpat ar medu vai saldajām šokolādes pastām, ar labas kvalitātes olīveļļu, ar riekstu vai sēklu eļļu, ar zaļumu mērcēm, ar gvakamoli vai vienkārši ar dakšiņu saspaidītu avokado, vai ar populāro humusu, kurš maizītei piešķirs augstāku olbaltumvielu saturu.

Sviestmaizēm tradicionāli izmanto vārītu vai kūpinātu desu, šķiņķi, vārītu vai ceptu gaļu, dažādus sierus, biezpienu un biezpiena masas ar dažādām piedevām. Populāri ir arī dārzeņi − tomāti, gurķi, paprika, olīvas, kā arī visādi salāti vai arī omlete, vēršacs, tāpat zivis, zivju konservi un jūras veltes. Nav jābaidās no eksperimentiem, piemēram, sviestmaizei ar desu var pievienot plānās šķēlītēs sagrieztu ābolu, un, ja gatavo sviestmaizi ar vārītu vistas fileju, tai virsū var novietot plānas ananasu šķēlītes. Zem tā visa tieši virs sviesta vai citas smērvielas var novietot salātu lapas. Uz deserta jeb saldajām sviestmaizēm, kuras pārsmērē ar plānu medus vai šokolādes krēma kārtiņu, var novietot dažādus šķēlēs sagrieztus augļus – banānus, kivi, zemenes u.c. Izmēģiniet – tas ir interesanti un garšīgi!