Tik dažādie vareņiki

Vareņiki ir slāvu tautu ēdiens, kas jo īpaši iecienīts ukraiņu virtuvē. Tie ir vārīti mīklas izstrādājumi ar saldu vai sāļu pildījumu – biezpienu, augļiem, ogām, dārzeņiem, sēnēm, gaļu. Vareņikiem līdzīgi ir krievu pelmeņi, kā arī dažādu Āzijas tautu ēdieni, kas galvenokārt atšķiras ar pildījuma saturu un mīklas veidojuma formu.

Ukrainā vareņiku mīklu gatavo no kviešu miltiem, tā var būt gan ar raugu, gan bez tā, gan arī ar kefīru. Mīlu plāni izrullē, sagriež – apļu, kvadrātu vai kādā citā formā, liek vidū pildījumu – gaļa var būt vārīta, kāposti sutināti, kartupeļi – novārīti, bet augļi un ogas, piemēram, zemenes, ķirši, mellenes u.c., svaigā veidā. Pēc tam mīklas gabaliņu malas saspiež kopā un ievieto verdošā ūdenī, taču var arī vārīt tvaikos. Vāra, līdz vareņiki uzpeld, tad sakarībā no lieluma pavāra vēl vienu divas minūtes. Vareņikus ar gaļu pēc vārīšanas var arī apcept sviestā uz pannas.