Variācijas kabaču baudīšanai: sautēti, cepti un konservēti

Katrā vasaras mēnesī ir savs labums, ar ko tas izceļas arī garšu dažādībā. Ja jūnijā bija zemenes, jūlijā – dažādas ogas, bet augustā joprojām pilnā plaukumā varam baudīt jau paaugušos kabačus. Ko no tiem gatavot un kā dažādot maltīti? Tirgus plačos ieraugot kabačus, pirmā doma ir par ceptām ripiņām, kas pirms cepšanas apviļātas olā un miltos. Šī noteikti ir garda variācija, taču bez tās ir vēl simtiem recepšu, un, ja ne visas, tad vismaz dažas no tām noteikti vērts izmēģināt.


Pankūkās un plācenīšos

Ja esat iecerējuši gatavot pankūkas vai plācenīšus ar kabačiem, tad ziniet, ka šis dārzenis līdzīgi kā gurķis ir ļoti sulīgs un satur daudz ūdens, tāpēc, lai pēc sarīvēšanas nebūtu jāber klāt pārlieku daudz miltu, pēc iespējas vairāk nosusini tos. Kabaci var sarīvēt un likt notecināties sietā, var ar rokām masu sastampāt un tad sulu nosmelt. Turklāt, ja kabači ir jauni un miziņa nav ļoti bieza, rīvējiet to veselu – galu galā, labums slēpjas arī tur. Šajos salikumos kabačiem labi piestāvēs kartupeļi, rāceņi, burkāni un citi sakņaugi, kas ir nedaudz cietāki par kabaci, lai masa būtu stingrāka un pateicīgāka cepšanai.

Bez ierastajām pankūkām izmēģiniet arī vafeles! Sulīgais dārzenis tāpat sevi izcili pierādīs maizē – sarīvējiet, noteciniet un piejauciet mīklai – iegūsit ļoti sulīgu maizi. Tāpat kabacis labi garšos uz picas, it sevišķi kopā ar fetas sieru, bet sautējumos tas joprojām ir neaizstājams.


Ar visdažādāko pildījumu

Kabacis ir vienreizējs dārzenis pildīšanai – variāciju ir daudz un tās dažādas, turklāt tādā veidā var apmierināt ikviena ēdēja garšas kārpiņas. Pildiet kabaču laiviņas ar gaļu, rīsiem, grūbām, kuskusu, sēnēm, kartupeļu biezeni, bet pa virsu neaizmirstiet uzlikt bagātīgu siera kārtu.

Kabaču pildīšanā jāņem vērā, ka te labāk derēs mazie, jaunie kabači – izgrebiet nedaudz viduci, bet neizmetiet (to izmanto pankūkām, plācenīšiem, krēmzupai vai biezenim) un sapildiet jau iepriekš sagatavotu masu. Ja pa virsu lieciet sieru, tad, lai tas uzreiz neapbrūnētu, uzklājiet foliju un īsti pirms cepšanas beigām to noņemiet – tad kabacis būs pietiekami mīksts un siers nepārcepts.


Konservēšanas kompanjons

Ja vēl neesat iemēģinājuši roku kabaču konservēšanā, dariet to! No raženās kabaču ražas var pagatavot ļoti gardus salātus ziemai – sagrieztus mazos gabaliņos, kopā ar sarīvētiem burkāniem, ķiploku sautējiet, vēlāk pievienojiet eļļu, cukuru, sāli, etiķi un turpiniet sautēt, līdz dārzeņi mīksti un sulīgi. Pēc tam salātus pildiet burciņās un sterilizējiet.

Kabačus var marinēt gluži tāpat kā gurķus – izmantojiet to pašu marinādi un pagatavojiet gardu konservējumu ziemai, garša noteikti neliks vilties!

Kabači ir kā radīti dažādu ziemas salātu gatavošanai – sautējiet tos kopā ar papriku, tomātiem, labi daudz sīpoliem, burkāniem un citiem labumiem, un nekas neliks vilties. Ziemas sezonā iekonservētā vasaras garša ļaus atgriezties siltā laika noskaņās.