Vasaras ogu varā – eksperimenti virtuvē garšu dažādībai

Vasara nu rit pilnbriedā un jāsteidz baudīt maģiskais ogu laiks. Krūmu zari teju vai lūzt no pārpilnības raga – krūmmellenes, avenes, ērkšķogas, upenes, jāņogas un vēl, un vēl… Svaigā veidā ogas var apēst vien dažas saujas, bet ko darīt ar pārējo? Pirmā doma ir par labu ievārījumam, taču šoreiz sniegsim padomus, kā dažādot šīs vasaras garšu ar mājās gatavotiem labumiem, kur ogas ir galvenajā lomā.

Vispirms mudināsim ogas ēst svaigas, jo nav tomēr nekā labāka par dabas garšu. Kad ogas esam saujām saēdušies jau, var domāt par to pievienošanu ēdieniem un iekonservēšanu ziemas mēnešiem.

 

Ogu saldēšana

Teju uz visām ogām attiecināmi vienādi noteikumi, lai nolasītā raža labi garšotu arī pēc dažiem mēnešiem, ogas atlaidinot. Saldēt var likt tikai veselas, nepārgatavojušās, nesaplacinātas un stingras ogas. Tās, kas būs saspiedušās, sasals pļurā un no to skaistuma nebūs ne vēsts. Vēl jāņem vērā, ka ogas jāsaldē speciālos trauciņos vai saldēšanai paredzētos maisiņos, katrā ievietojot tieši tik daudz, cik vēlāk plānots izmantot vienā reizē. Turklāt ogas nedrīkst būt slapjas, pat tad, ja lasītas tikko pēc lietus, tās jānosusina.

Iespējams, arī jūs esat saskārušies ar situāciju, kad ogas sasalst vienā lielā klucī. Tāpēc ieteicams tās sausas izlikt uz kādas paplātes vai šķīvja, likt saldēties tādā veidā, tad sasalušas noņemt no plāts un tikai tad likt traukā vai maisā – ogas nesalips un nesasals klucī. Lai būtu vieglāk atšķirt ogu krājumus, ieteicams uz iepakojuma arī uzrakstīt atpazīstamības vārdus.

 

Kā izmantot svaigas ogas?

Lielākoties visi ar ogām asociē ievārījumu gatavošanu, un tā ir nezūdoša klasika, ko nevajadzētu aizmirst, taču tam papildus ir vērts virtuvē īstenot arī radošākas interpretācijas, piemēram, pagatavot no ogām sāļo čatniju, ko pēc tam izmantot kā piedevu gaļas un zivs ēdieniem. Ogas ir lieliska sastāvdaļas gaļas marinēšanai, tāpēc izmēģiniet arī šādu ogu izmantošanas veidu!

Protams, nevar aizmirst arī par saldās kāres remdināšanu, un šeit jāatminas dažādie ogu deserti. Tā kā vasarā virtuvē daudz laika pavadīt negribas, tad sarežģītos saldēdienus pietaupīsim drēgnajiem rudens un ziemas vakariem. Šovasar pagatavosim sorbetu – neviens veikalā pirktais saldējums tam nestāvēs ne tuvu! Kārtīgu ogu kārtojumu pasniedziet kā kūkas aizvietotāju, bet ceptās siera kūkas vietā sadraudzējieties ar želatīnu un pagatavojiet sulīgu, neceptu ogu kūku!

Ogas var būt lielisks sabiedrotais arī dzērienos – ielieciet limonādes krūzē kopā ar piparmētru lapiņām, un dzēriens uzreiz izskatīties kārdinošāks. Vasarā nav labāku kūku dekoru par ogām, tāpēc izmantojiet tās pēc pilnas programmas!

Vai esat mēģinājuši ogas pievienot salātiem? Avenes lieliski sader ar grilētu cūkas vai vistas gaļu, saldākas ogas var sablendēt un pasniegt ar ceptu sieru, bet veselas –pievienot svaigajiem salātiem, un ierastā maltīte garšos pavisam citādāk!