Vitamīnu bumbas – sulīgi zaļās spinātu lapas

Spināti pēdējos gados arvien vairāk iekaro virtuves plauktiņus, un ne velti, jo to izmantošanas iespējas ir ļoti dažādas, un nopelns visticamāk ir neuzkrītošā garša. Tāpēc šie zaļumi pielāgojami visdažādākajām receptēm – saldām un sāļām. 


Ja esat starp tiem, kas spinātus asociē vien ar salātiem, kas paredzēti tiem, kas pārlieku aizraujas ar veselīgu dzīvesveidu, būs jāviļas, jo patiesībā šim lapu dārzenim ir vieta ikviena cilvēka ēdienkartē, neatkarīgi no dzīvesveida. Turklāt svaigu vēsmu un vitamīnu nevar būt par daudz nevienam, vai ne tā?


Nebeidzamas variācijas 

Ar ko sākt spinātu iepazīšanu? Vispirms ļaujiet tiem izpausties svaigā veidā, liekot tos salātos. Tā kā to garša nav ne izteikti rūgta, ne salda un ne skāba, pret tiem nevajadzētu būt pretenzijām. Ja liekat lietā svaigas spinātu lapas salātos, pirms tam ieteicams noplēst cietos kātus, tie var kādam ēdējam nepatikt. Tad jau var sākt interpretēt pēc brīvas gribas. Pievienojiet kādu sauju kartupeļu biezenim, un tas iegūs pavasarīgi zaļu nokrāsu. Tāpat krēmzupa būs izcils sākums, lai pierādītu spinātu labā skata īpašības. Smūtiju cienītājiem jau sen bija laiks dažādot savu ēdienkarti un jebkura veida smūtijam pievienotiem spinātiem – garša no tā nemainīsies, bet uzturvērtības ziņā būsiet tikai ieguvēji.

Ļoti plašas lietošanas iespējas ir noblanšētiem spinātiem – tos var likt sāļajā pīrāgā, pievienot omletei, sajaukt ar vārītu olu un pildīt pīrādziņos, izmantot kā pildījumu gaļai vai veselīgu papildinājumu sautējumiem. Spināti ir klasika makaronu ēdienos – zaļumi izcili labi sader ar rikotu, tāpat krēmīgā siera mērcē un lielo gliemežu makaronu pildījumā tie iekļausies fantastiski. Starp citu, vai esat izmēģinājuši spinātus pievienot picai? Svaigās lapiņa uzkaisiet uz picas uzreiz pēc tās izņemšanas no krāsns, un ar to būs gana, lai šie zaļumi saplaktu un padarītu maltīti kaut par kripatiņu veselīgāku.

Daudzi ir iemanījušies veselīgās lapiņas pievienot zupām, buljoniem. Tie neliks vilties, pildīti vrapos, tortiljās un sacepumos, kur nu vēl plācenīšos ar turku zirņiem, pupiņām vai tiem pašiem tupeņiem, padarot ierastās kartupeļu pankūkas oriģinālākas. Ja esat jau pieredzējuši maizes cepēji vai makaronu meistari, mīklai var piejaukt iepriekš notvaicētus spinātus, un tā iegūs pavasarīgi zaļu nokrāsu. Garšas ziņā maize vai makaroni īpaši nemainīsies, toties kas par krāsu!


Noder arī desertos

Reti kurš aizdomājies, ka spināti varētu piedzīvot kulināras pārvērtības kādā saldajā ēdienā. Viens no veidiem, kā tos tā var izmantot, ir plašāk zināmie smūtiji – jebkurš auglis derēs kā papildinājums zaļajām lapiņām. Tikām spināti visai labi der arī saldējuma gatavošanā, bet, piejaucot sablendētus spinātus pankūku mīklai, iegūsiet vēl neredzētas krāsas kārumus. Spinātiem ir ļoti laba saderība ar banāniem, un to der atcerēties reizēs, kad cepam banānu maizi vai kēksiņus.

Ņemiet vērā, ka veikalos var iegādāties dažādus spinātus. «Baby» spināti būs piemēroti salātiem un ēdieniem, kur tie tiks baudīti nepārstrādāti. Arī kokteiļos labāk pievienot šos, jo to lapas ir maigākas un mīkstākas. Turpretim var atrast arī treknas, stiegrainas spinātu lapas. Lai nesabojātu pirmo pieredzi, šādus spinātus vislabāk noblanšēt un izmantot tā, lai stiegrainā konsistence netraucē.