Ja jums garšo torte «Cielaviņa», tad ieteicams kaut reizi to izcept pašiem. Pēc tam tādu gribēsies gatavot vēl un vēl, jo mājās tapusī ir daudz garšīgāka par veikalā pirkto.
Nepieciešams
Bezē biskvītam:
Pildījumam:
Dekorēšanai:
Sagatavo riekstus. Uz karstas pannas tos apgrauzdē, līdz lielākajai daļai nolobījusies miziņa. Noņem no pannas, nedaudz atdzesē un notīra. Visērtāk ir ņemt pa vairākiem riekstiem un kārtīgi savirpināt starp plaukstām. Notīrītos riekstus ar nazi sagriež mazākos gabaliņos. Tortes dekorēšanai atliek maliņā daļu riekstus (50–100 g) – veselus vai sasmalcinātus, pēc paša izvēles. Riekstus nedrīkst blenderēt, jo tad izdalās riekstu eļļa, kā arī tie kļūst par smalku šai tortei.
Sagatavo cepeškrāsni krāsni, ieslēdz un sasilda līdz 150°C temperatūrai. Ja tajā ir ventilators, to cepšanas procesā izmanto. Uz cepampapīra, izmantojot tortes formu, ar zīmuli uzzīmē apli 26–28 cm diametrā. Sagatavo 3 šādas loksnes. Cepampapīru ar apzīmēto pusi uz leju, ieklāj cepampannā.
Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Dzeltenumus novieto ledusskapī slēgtā traukā līdz brīdim, kad gatavosi pildījumu. Baltumus saputo putās. Kad tās izveidojušās, pakāpeniski pa ēdamkarotei pievieno pūdercukuru. Visu kārtīgi saputo, līdz izveidojas bieza masa. Masā iesijā un iemaisa miltus. Pievieno un iemaisa riekstus. Ja vēlas, lai biskvīts būtu nedaudz tumšāks, iesijā un iemaisa 3 ēdamkarotes kakao pulvera.
Masu kārto uz cepampannas, sadalot 3 vienlīdzīgās daļās. Masu izlīdzina vienmērīgi pa iezīmēto apli. Liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī ar ieslēgtu ventilatoru. Pēc pirmajām desmit minūtēm temperatūru samazina uz 130°C. Cep pusotru stundu. Krāsnis ir ļoti atšķirīgas, tādēļ pateikt precīzu temperatūru ir ļoti grūti. Jāskatās, lai bezē neapdegtu, bet lai tas kaltētos. Ja liekas, ka karstums ir par lielu, uz brīdi paver krāsns durtiņas.
Es cepu visus trīs biskvītus vienlaikus, ik pēc 20 minūtēm tos samainot vietām (tā, lai katrs biskvīts secīgi ir cepies augšējā, vidējā un apakšējā krāsns daļā) un apgriežot otrādi (iekšpusi, kas dziļāk krāsns aizmugurei, pagriežot tuvāk krāsns durtiņām). Pēc pusotras stundas jāskatās, vai bezē ir kārtīgi izkaltis. Tāpēc vidējā daļā iedur kociņu – tam jābūt cietam, kraukšķīgam un sausam. Tad izslēdz krāsni un atstāj biskvītus tajā, līdz pilnībā atdzisuši. Tos var izcept iepriekšējā dienā, atstāt uz nakti atdzesēties krāsnī un tikai nākamajā dienā sasmērēt ar pildījumu.
Pagatavo krēmu pildījumam. Sviestu atlaidina pavisam mīkstu istabas temperatūrā. Olu dzeltenumus savlaicīgi izņem no ledusskapja, lai tie sasilst līdz istabas temperatūrai. Ūdeni ielej katliņā, uzvāra. Pievieno cukuru un pavāra, līdz cukurs izkusis un izveidojies sīrups. Noņem no plīts un atdzesē līdz istabas temperatūrai.
Saputo olu dzeltenumus, tiem pakāpeniski pievienojot cukura sīrupu. Tad iesijā un iemaisa kakao pulveri. Masai pakāpeniski pievieno un kārtīgi iemaisa mīksto sviestu. Tad pakāpeniski pievieno iebiezināto pienu un visu kārtīgi saputo līdz biezai masai. Krēmu uz piecpadsmit minūtēm ievieto ledusskapī, lai nedaudz atdziest. Es krēmam vēl papildus mēdzu pievienot 100 g izkausētas tumšās 70% šokolādes, jo man patīk, ja krēms ir tumšāks un bagātīgāks.
Kārto torti. Liek uz paliktņa bezē biskvītu, kuru pārsmērē ar pagatavoto šokolādes sviesta krēmu. Pa virsu liek nākamo bezē biskvītu, kuru atkal pārsmērē ar krēmu. To pašu atkārto ar pēdējo biskvītu. Nedaudz krēma var atstāt tortes dekorēšanai.
Karstā peldē izkausē šokolādi: katliņā ielej ūdeni apmēram 3 cm slānī, uzvāra. Samazina temperatūru uz zemāko. Uz katla liek bļodu – tā, lai tā neskar ūdeni un karsējās tikai no garaiņiem. Bļodā liek gabaliņos salauztu šokolādi un lēnām izkausē. To nedaudz atdzesē un pēc brīvas improvizācijas pārklāj tortes virsmu. Dekorē ar atlikušo šokolādes un sviesta krēmu un grauzdētajiem riekstiem.
Nepieciešams vismaz 9 stundas paturēt torti ledusskapī, lai tā savilktos. Vislabāk garšos, ja pastāvēs vēsumā diennakti. Stundu pirms pasniegšanas jāizņem no ledusskapja.