Labi pagatavoti pelmeņi ir lielisks risinājums, lai ātri tiktu pie maltītes. Taču punkts uz «i» tiem, lai būtu pirkti veikalā vai pašu gatavoti, ir piemērota mērce ar ko pasniegt
Nepieciešams: 100 ml majonēzes, 100 ml skāba krējuma, neliels marinēts gurķītis, 30 g rīvēta siera, neliels saišķis zaļumu.
Gatavošana: Zaļumus smalki sagriež, marinētajam gurķim nomizo mizu un pašu sarīvē uz rīves. Samaisa majonēzi ar krējumu un iejauc iekšā zaļumus un gurķi.
Mērce ar rīvētiem redīsiem
Nepieciešams: 200 g majonēzes vai krējuma (var abus ņemt uz pusēm), 10 vidēji lieli redīsi, saišķītis diļļu, sāls pēc garšas.
Gatavošana: Redīsus noskalo, nosusina, sarīvē uz rīves, piejauc majonēzi vai krējumu un smalki sagrieztas dilles. Ja nepieciešams, piemet sāli, visu samaisa.
Nepieciešams: 150 g sīpolu, 100 g paprikas, 2–3 ķiploka daivas, 1 tējkarote cukura, 2–3 ēdamkarotes vīna etiķa, kā arī pēc garšas – sāls, malti melnie un sarkanie pipari.
Gatavošana: Sīpolu un ķiploka daivas ļoti smalki sasmalcina. Paprikai izņem sēklotni, un pašu smalki sagriež (var arī samalt gaļas mašīnā). Pieliek garšvielas un cukuru, pievieno vīna etiķi un ļauj 15–20 minūtes iemarinēties.
Nepieciešams: 100 ml kādas čili mērces (saldās vai saldskābās), 100 ml skāba krējuma, saišķītis diļļu, malti melnie pipari pēc vēlēšanās.
Gatavošana: Čili mērci samaisa ar krējumu un pievieno smalki sakapātas dilles un maltus melnos piparus.
Nepieciešams: 200 ml krējuma vai majonēzes, 2 ēdamkarotes sinepju, 2–3 ēdamkarotes sojas mērces, 1 ēdamkarote laba etiķa.
Gatavošana: Visas sastāvdaļas rūpīgi sajauc, un mērce gatava.
Nepieciešams: 200–250 ml skāba krējuma, 1 vesels novārīts vidēja lieluma burkāns, 2–3 ķiploka daiviņas.
Gatavošana: Burkānu sarīvē uz smalkas rīves, ķiploka daivas nomizo un izspiež caur ķiplokspiedi. Visu samaisa ar krējumu.
Nepieciešams: 200 gramu sālītu sēņu (rudmieses, alksnenes vai tamlīdzīgas), 200 ml krējuma.
Gatavošana: Sēnes samaļ gaļas mašīnā vai sasmalcina ar nazi un samaisa ar krējumu.
Nepieciešams: 6 ēdamkarotes olīveļļas, 4 ēdamkarotes sojas mērces, 2 ēdamkarotes rīsu etiķa, 1 ēdamkarote sarīvētas ingvera saknes, saišķītis kinzas zaļumu.
Gatavošana: Kinzu sasmalcina un sajauc ar ingveru. Sakuļ kopā olīveļļu, sojas mērci un rīsu etiķi un tajā iemaisa kinzu ar ingveru.
Nepieciešams: 500 ml gaļas buljona, 200 g svaigu sēņu, 150 g sīpolu, 2 ēdamkarotes skāba krējuma, 1 ēdamkarote miltu, pēc garšas – sāls, malti pipari un zaļumi, nedaudz taukvielu cepšanai.
Gatavošana: Sīpolus nomizo, sasmalcina, sēnes notīra un sagriež. Dziļā pannā apcep sēnes un sēnes, pārkaisa ar miltiem, izmaisa un iemaisa buljonu. Uzvāra un apmaisot karsē vairākas minūtes. Pievieno krējumu, sasmalcinātus zaļumus, sāli, piparus, apmaisa, ņem nost no pavarda, nedaudzu padzesē un pasniedz ar pelmeņiem.
Nepieciešams: 250 ml skāba krējuma, 50 g rīvētu ābolu, 1–2 ēdamkarotes mārrutku, 1–2 ēdamkarotes citronu sulas.
Gatavošana: Samaisa visas sastāvdaļas, un mērce ir gatava.
Nepieciešams: 100 ml trekna saldā krējuma, 100 g rīvēta cietā siera, 2 ēdamkarotes sinepju, pēc garšas – sāls un pipari.
Gatavošana: Katliņā maisot uzvāra saldo krējumu, pievieno rīvētu sieru un maisot karsē, kamēr siers pilnībā izkusis. Pieliek sinepes, sāli un piparus, izmaisa, ņem nost no pavarda.
Nepieciešams: 350 ml trekna saldā krējuma, 2 ēdamkarotes gaļas buljona, 1 ēdamkarote graudaino sinepju, pēc garšas – sāls, pipari.
Gatavošana: Saldo krējumu sajauc ar buljonu, liek uz pavarda, uzkarsē un maisot tvaicē, kamēr šķidrums sāk sabiezēt. Pievieno sinepes, sāli, piparus, izmaisa un ņem nost no pavarda.
Nepieciešams: 200 ml saldā krējuma, 50 ml konjaka, 1 ēdamkarote sojas mērces, garšvielas pēc izvēles.
Gatavošana: Saldo krējumu sajauc ar sojas mērci un garšvielām, liek uz pavarda, uz vidējas uguns uzvāra, pievieno konjaku un apmaisot vāra, kamēr šķidrums sabiezē.
Nepieciešams: 300 g majonēzes, 100 g novārītas vai tvaicētas selerijas saknes, 50 g tomātu biezeņa.
Gatavošana: Selerijas sakni smalki sagriež vai sarīvē uz dārzeņu rīves, samaisa ar majonēzi un tomātu biezeni (var izmantot arī kečupu).
Nepieciešams: 200 ml majonēzes, 75 ml sarkanvīna, 30 ml cukura sīrupa, 30 g sinepju.
Gatavošana: Sarkanvīnu sajauc ar sīrupu. Majonēzē iemaisa sinepes un pēc tam – saldināto sarkanvīnu.
Nepieciešams: 400 ml majonēzes, 80 g marinētu sēņu, 100 g notīrītu novārītu krevešu, 100 g sarkano ikru.
Gatavošana: Krevetes un sēnes rūpīgi sasmalcina, saliek kopā sajauc ar majonēzi un tad iejauc sarkanos ikrus.
Nepieciešams: 300 ml buljona, 200 g sīpolu, 2 ēdamkarotes sviesta, 3 tējkarotes miltu, 3 tējkarotes tomātu pastas, pēc garšas – sāls, pipari, zaļumi.
Gatavošana: Sīpolus smalki sagriež un pannā sviestā apcep, piejaucot miltus. Tad iemaisa buljonu, pieliek tomātu pastu, sāli, piparus un apmaisot karsē, līdz mērce ir krējuma biezumā. Iemaisa zaļumus un ņem nost no pavarda.
Nepieciešams: 400 ml piena, 100 ml trekna krējuma, 50 g rūgtās šokolādes, 2 tējkarotes cukura, 1 ēdamkarote cietes, šķipsniņa vaniļas cukura.
Gatavošana: Šokolādi sarīvē. Pienu ar šokolādi un cukuru karsē, kamēr šokolāde ir izkususi. Cieti iemaisa saldajā krējumā un, nepārtraukti maisot, lēni ievada piena traukā. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, bet neuzvāra, pievieno vaniļu, apmaisa un ņem nost no pavarda.
Nepieciešams: 120 g cukura, 3 olu dzeltenumi, 100 ml piena, 40 g cietes, šķipsniņa vaniļas cukura.
Gatavošana: Olu dzeltenumus saputo ar cukuru, līdz tas ir izkusis. Masā iemaisa cieti, pienu, pievieno vaniļu, liek uz pavarda un uzkarsē līdz vārīšanai.
Nepieciešams: 400 ml ābolu biezeņa, cukurs pēc garšas, 1 citrona sula.
Gatavošana: visas sastāvdaļas sajauc un uz vidējas liesmas karsē, kamēr cukurs pilnīgi izkusis.