Lakšu pesto Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Kaut mežā šo augu plūkt nedrīkst, pavasarī tirgū nereti var nopirkt ģimenes dārzos un piemājas saimniecībās audzētus lakšus jeb mežlokus. Tie ir noderīgi kulinārijā. No tiem var pagatavot arī lakšu pesto, kas labi garšo ar gaļas ēdieniem, marinētām sēnēm un vārītām pupiņām. Var izmantot arī ar citiem dārzeņu un zivju ēdieniem. Šī mērce dod brīnišķīgu aromātu vārītiem kartupeļiem, un to var pavisam vienkārši uzsmērēt uz maizes gabaliņa.

Nepieciešams:

  • 150 ml olīveļļas (daļu var aizstāt ar vīnogu kauliņu vai kādu citu neitrālas garšas eļļu),
  • 3 ēdamkarotes ciedru riekstu (var aizstāt ar valriekstiem),
  • 500 g lakšu (vislabāk izmantot vēl pilnībā neizplaukušas lapiņas
  • 3 ēdamkarotes parmezāna,
  • sāls, malti melnie pipari – pēc garšas.

Gatavošana:

1

Lakšu lapiņas nomazgā un rūpīgi nožāvē – ja paliks mitras, tad pesto necik nevarēs uzglabāt, jo ātri sāks bojāties. Ciedru riekstiem īpaša pirmapstrāde nav nepieciešama, bet, ja lieto valriekstus, tos pirms pievienošanas lakšiem labāk sasmalcināt.

2

Lakšu lapiņas ar riekstiem sastrādā ar blenderi vai izmaļ caur gaļas mašīnu, kurai uzlikts vissmalkākais sietiņš.

3

Parmezānu sarīvē uz smalkas rīves un samaisa ar iegūto zaļumu–riekstu masu, piemet sāli, maltus melnos piparus un visā iemaisa olīveļļu.

4

Iegūto pesto ievieto burciņās, pieblietē un virsū uzlej olīveļļu tā, lai tā pārsegtu burciņas saturu 1 cm biezā slānī. Tas novērsīs gaisa piekļuvi un neļaus pesto bojāties.

5

Var uzglabāt ledusskapī apmēram mēnesi, vienīgais noteikums – mērces masai visu laiku jābūt pārsegtai ar eļļu, kuru papildina pēc katras lietošanas reizes.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Mērces, Pesto