Bešamela mērci izmanto pie daudziem eiropiešu ēdieniem – gan vienu pašu, gan kā pamatni, lai sagatavotu sarežģītākas mērces, taču tā ir īpaši iecienīta, gatavojot suflē un lazanju.
Nepieciešams:
Katliņā ielej pienu, pieliek sīpola šķēli un lauru lapu. Nevāra, bet karsē tik ilgi, līdz pienam parādās mazi burbulīši, tad noņem no uguns un atstāj uz 10 minūtēm, lai ievelkas sīpola un lauru lapas garša. Pēc tam sīpolu un lauru lapu izņem.
Katlā ar biezu dibenu izkausē sviestu, iemaisa kviešu miltus un cep pāris minūšu. Tad noņem no uguns un, maisot ar putojamo slotiņu, lai neveidojas kunkuļi, lēnām lej klāt aromatizēto pienu. Pēc tam aptuveni piecas minūtes uz vidējas uguns mērci, nepārtraukti maisot, karsē, līdz tā sabiezē. Piemet muskatriekstu un sāli, samaisa.
Ja palicis kāds kunkulis, mērci izkāš caur smalku sietu. Beigās pieber smalki sarīvētu cieto sieru un samaisa. Uzliek vāku, lai atdziestot neveidojas plēve.