Nepieciešams (4−6 porcijām)
Ābolu kompotam:
Kraukšķim:
Auzu-karameļu mērcei:
Vispirms pagatavo ābolu masu. Pievieno citrona sulu aukstam ūdenim, ābolus nomizo, sasmalcina un ieliek citronūdenī. Lielākā pannā liek cukuru, kanēli un sviestu, izkausējiet un pievieno sasmalcinātos ābolus, kam ir nokāsts liekais ūdens. Ābolus karsē uz vidējas uguns apmēram 10 minūtes, uzmanot, lai tie nesavārās ievārījumā, bet saglabā formu un tekstūru. Ceptos ābolus ievieto cepamajā traukā un ļauj atdzist.
Lai iegūtu kraukšķi, virtuves kombainā ievieto miltus, cukuru, sāli, kubiņos sagrieztu aukstu sviestu un dažas sekundes maisa, līdz masa top gluda. Pievieno grauzdētus riekstus un samaisa vēl dažas sekundes. Sauso maisījumu novieto uz atdzesētajiem āboliem maisījuma, ievieto līdz 190 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 20 minūtes, proti, līdz kraukšķis virsū kļuvis zeltaini dzeltens. Tad kraukšķim ļauj nedaudz atdzist.
Pagatavo auzu-karameļu mērci. Pannu ar biezāku dibenu sakarsē un pa daļām ber iekšā cukuru. Kad viss cukurs ir izkusis un kļuvis zeltaini brūns, pannā ielej auzu dzērienu. Karameli un auzu dzērienu kopā izkausē un izkāš. Karameļu dzērienā ieliek uz pusēm pārgrieztu vaniļas pāksti un uz lēnas uguns karsē. Aukstu auzu krēmu sajauc ar kukurūzas cieti un olu dzeltenumiem. Kad piens sāk nedaudz burbuļot, pievieno auzu krēma, olu un cietes maisījumu un dažas minūtes maisa, līdz masa sāk nedaudz burbuļot un maisījums sabiezē. Izkāš maisījumu caur blīvu sietu.
Ābolu kraukšķi pasniedz ar auzu-karameļu krējuma mērci.