Ābolu strūdele ar vaniļas mērci Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Nepieciešams

Mīklai:

  • 250 g miltu,
  • 100 ml ūdens,
  • 1 ola,
  • 1–2 ēdamkarotes kausēta sviesta,
  • šķipsna sāls.

Mīklai vēlāk:

  • 1 ola pārsmērēšanai,
  • pūdercukurs – apkaisīšanai.

Pildījumam:

  • 100 g rozīņu,
  • 2–3 ēdamkarotes ruma,
  • 100 g rīvmaizes,
  • 50 g sviesta,
  • 1 kg ābolu,
  • puscitrona sula,
  • 100 g cukura,
  • 1 tējkarote malta kanēļa,
  • 3 ēdamkarotes kapātu riekstu.

Mērcei:

  • 250 ml piena,
  • 3 olu dzeltenumi,
  • 50 g cukura,
  • puse vaniļas pāksts.

Gatavošana:

1

Olu sakuļ ar remdeno ūdeni, izkausēto sviestu un sāli. Miltus izsijā un samīca ar sagatavoto šķidro daļu. Samīcīto mīklu ietin pārtikas plēvē un ievieto ledusskapī – uz pāris stundām vai pat uz nakti, lai visas sastāvdaļas «sadraudzējas».

2

Pagatavo pildījumu – vispirms rumā uzbriedina rozīnes, rīvmaizi apcep sviestā uz pannas un ļauj atdzist, ābolus nomizo, sagriež gabaliņos, uzspiež virsū citrona sulu, cukuru sajauc ar kanēli. Ņem visu, pievieno riekstus un samaisa kopā.

3

Nostāvējušos mīklu, lai tā kļūtu elastīgāka, pirms rullēšanas var sadalīt nelielās porcijās un tās uz minūti iemērkt eļļā. Lai mīklu varētu plāni jo plāni izrullēt un pēc tam satīt, izmanto kokvilnas drānas gabalu – uz tā uzkaisa miltus un tad pēc iespējas plāni izrullē mīklu četrstūra formā. Lai malas būtu līdzenākas, tās apgriež. Vienā mīklas laukuma malā novieto pildījumu un pēc tam ar kokvilnas auduma gabala palīdzību sarullē strūdeli. Strūdeli novieto uz cepešplāts, kas izklāta ar cepampapīru, kurš nokaisīts ar rīvmaizi, apsmērē ar olu vai kausētu sviestu un liek cepties līdz 180 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī. Cep 20–25 minūtes.

4

Mērcei olu dzeltenumus saputo kopā ar cukuru. Katliņā uzvāra pienu kopā ar gareniski pārgrieztu vaniļas pāksti. Tad pāksti izņem no piena, izkasa mīkstumu, kas tur vēl palicis, un iemaisa atpakaļ pienā. Pienu nedaudz padzesē un lēnām iemaisa saputotajās olās. Visu lej atpakaļ katliņā un, nepārtraukti maisot, karsē, bet neļauj uzvārīties. Turpina maisīt, līdz mērce viegli sabiezē.

5

Izcepto ābolu strūdeli nedaudz atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru. Sadala porciju gabalos, novieto uz šķīvja un pasniedz ar vaniļas mērci.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Deserti, Tortes, kūkas, pīrāgi