Visi ābolu laikā esam pieraduši pie ceptiem āboliem, ābolu pankūkām un plātsmaizēm. Taču franču virtuvē ir iecienīti arī ābolu virtuļi. Lūk, viena no vienkāršākajām receptēm, kas aizņems tikai pusstundu. No četriem āboliem sanāk deserts astoņiem cilvēkiem.
Nepieciešams
Virtuļiem:
Mīklai:
Raugu iemaisa siltā pienā. Miltus iesijā bļodā un sajauc ar sāli. Miltos iesilt olas, pielej pienu ar raugu. Visu samaisa ar putojamo slotiņu, līdz iegūst viendabīgu masu. Tad nelielām porcijā pievieno alu un izmaisa tā, lai nebūtu kunkuļu. Visbeidzot pievieno izkausēto sviestu, izmaisa un siltā vietā raudzē 30 minūtes līdz vienai stundai.
Ābolus nomizo, ar seržu izgriezēju izdur serdes – tā, lai vidū izveidotos caurums, bet pats ābols paliktu vesels. Tad ābolus šķērsām serdei sagriež puscentimetru biezās ripiņās. Sanāk aplīši ar cauru viduci. Ābolu ripiņas apslaka ar citrona sulu, lai tās nekļūtu tumšas.
Olu baltumus saputo stingrās putās un uzmanīgi iecilā uzrūgušajā mīklā. Šim nolūkam var izmantot koka vai plastmasas lāpstiņu, ar kuru ērti veikt lēnas rotējošas kustības.
Ābolu ripiņas iegremdē mīklā, tad uzmanīgi ar diviem pirkstiem izceļ un ievieto fritierī verdošā eļļā. Apvāra no abām pusēm, līdz veidojas zeltaina garoziņa. Pēc tam novieto uz papīra dvieļa, lai notecētos liekā eļļa, un apkaisa ar pūdercukuru. Pasniedz vēl siltas!