Apelsīnu krēma pīrāgs Pie grāmatzīmēm

Receptes autors: Liene Brunzete
Vērtējums:

Šis atspirdzinošais deserts ar nelielu šokolādes piedevu un augļu krēmu noderēs karstā vasaras dienā, jo to pasniedz atdzesētu. Angļu valodā par «curd» saukto krēmu var gatavot no dažādām ogām vai augļiem. Esmu izmantojusi gan smiltsērkšķus, gan citronus, šoreiz izvēlējos apelsīnus.

Nepieciešams:

  • 300 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas bez biezumiem (apmēram 2 apelsīni),
  • 250 g sviests,
  • 120 g cukurs,
  • 6–8 olu dzeltenumi,
  • 1–2 ēdamkarotes sīki sasmalcināta apelsīnu miza,
  • 60 g melnās šokolādes.

Smilšu mīkla pamatnei:

  • 90 g sviesta,
  • 160 g miltu (izmantoju pilngraudu kviešu miltus no veikala «Graudaspēks»),
  • 1 ēdamkarote sīki sasmalcinātu lazdu riekstu (iepriekš grauzdēti un bez miziņas),
  • 30 g cukura,
  • šķipsniņa sāls,
  • puse olas,
  • 1–2 ēdamkarotes ledus auksta ūdens,
  • 1–2 ēdamkarotes sīki sasmalcināti lazdu rieksti (grauzdēti bez miziņas).

 

Gatavošana:

1

Sagatavo smilšu mīklu– aukstu sviestu saplucina mazos gabaliņos un samaisa kopā ar pārējām sausajām sastāvdaļām. Drupinot sviestu veido irdenu, smiltīm līdzīgu mīklu. Kad mīkla gandrīz gatava, pieliek olu un aukstu ūdeni. Saveļ mīklu garenā bumbā un liek ledusskapī atpūsties (20–30 minūtes).

2

Kamēr mīkla nobriest, gatavo apelsīnu krēmu. Uz katla, kurā vārās ūdens, novieto nelielu bļodu (tā, lai bļodas dibens nesaskaras ar ūdeni; ir ērti izmantot metāla bļodu). Bļodā ielej apelsīnu sulu, ieliek gabaliņos sagrieztu sviestu, cukuru un visu izkausē. Tad pa vienam liek olas dzeltenumu un kārtīgi izmaisa ar putojamo slotiņu.

3

Tagad ir jābūt pacietīgam un, ik pa laikam maisot, jāgaida, kamēr masa sabiezēs un iegūs apmēram skāba krējuma konsistenci. Vajadzīgas 10–15 minūtes vai pat ilgāk.

4

Krēmu atdzesē. Nesatraucieties, ja masa nav pietiekami bieza, jo tā sabiezēs, kad atdzisīs.

5

Ņem ārā atdzisušo mīklu, izrullē tādā formā, kāda ir kūkas forma un (es ņēmu garenu taisnstūra formas), liek tajā. Formu atdzist ievieto ledusskapī uz apmēram 15 minūtēm – ja to neizdara, tad mīkla cepšanās laikā var sarauties.

6

Kamēr mīkla dziest, ūdens peldē – tāpat kā gatavojām krēmu – izkausē šokolādi.

7

Mīklas formu ņem ārā no ledusskapja, pārklāj ar cepamo papīru un noslogo – var likt virsū speciālās cepamās pupiņas vai, kā to daru es, novietot virsū virtuves piederumus, metāla karotes vai dakšiņas u.tml.

8

Liek cepties 180 grādu temperatūrā apmēram 10 minūtes. Tad izņem no krāsns, noņem papīru, liek atpakaļ vēlreiz un cep 5–10 minūtes vai kamēr mīkla ir skaisti gaiši brūna.

9

Formā lej iekšā izkausēto šokolādi, to izlīdzina ar kulinārijas otiņu tā, lai pamatne ir vienmērīgi pārklāta. Liek ledusskapī uz 5 minūtēm vai kamēr šokolādes kārta nedaudz sacietējusi, tad ņem ārā un liek virsū atdzinušo apelsīna krēmu, ko vienmērīgi izlīdzina. Ievieto ledusskapī vismaz uz stundu. Pasniedz atdzesētu.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Ziemassvētki, Deserti, Tortes, kūkas, pīrāgi