Par klasisko itāliešu desertu pannakotu «Mājas Virtuve» jau rakstīja augustā. Šoreiz – šī saldā ēdiena Ziemassvētku variants ar latvisku niansi, proti, ar ķirbju garšu. Pluss ir tāds, ka to svētku galdam var pagatavot iepriekšējā vakarā.
Nepieciešams:
Mērcei:
Želatīnu pārlej ar nelielu daudzumu auksta vārīta ūdens un atstāj apmēram 5 minūtēm uzbriest.
Saldo krējumu un pienu ielej katliņā un liek uz vidējas uguns karsēties. Pieliek cukuru. Pārgriež vaniļas pāksti uz pusēm, uzmanīgi ar asu nazi izkasa tur esošās sēkliņas un pieliek tās saldam krējumam un pienam. Pieliek arī pašu vaniļas pāksti un pārējās garšvielas, kā arī apelsīna miziņu (nomizotu un sagrieztu vidēji lielos gabaliņos, nevis rīvētu). Visu maisa, kamēr cukurs izkusis un saldā krējuma un piena maisījums sāk vārīties.
Noņem no uguns un pielej ķirbju biezeni, kurā iemaisīta apelsīnu sula, un rūpīgi izmaisa. Tad liek klāt uzbriedināto un karstā ūdens peldē izkausētu želantīnu. Visu kārtīgi izmaisa. Atstāj mazliet atdzist – apmēram 5 minūtes. Izņem ārā vaniļas pāksti un apelsīna miziņu un lej trauciņos un atdzesē līdz istabas temperatūrai. Liek ledusskapī vai citā vēsā vietā sastingt vismaz 3–4 stundas. Ja plānojat ēst vēlāk, tad tiklīdz deserts sastindzis, to pārklāj ar pārtikas plēvi un uzglabā ledusskapī līdz pat 24 stundām.
Pirms pasniegšanas pārlej ar atdzesētu apelsīnu mērci, ko pagatavo pavisam vienkārši – katliņā uzkarsē sulu, kurai pievienots ūdens un medus. Kad sula sāk vārīties, pievieno nelielā ūdens daudzumā izšķīdinātu kartupeļu cieti. Visu izmaisa un, kad sula sāk sabiezēt, noņem no uguns un atdzesē. Ieteikums – tā kā pati pannakota ir pietiekami salda, tad mērci vajag taisīt mazliet skābenu, kas radīs patīkamu kontrastu ar saldo desertu.