Austrālijā ļoti populāras ir kūkas, kuras nav nepieciešams cept. Katru vasaru var atrast jaunas idejas žurnālos un internetā, kas liek aizmirst par savu cepeškrāsni. Liela daļa šo recepšu ir domātas cilvēkiem, kuri ietur tā saucamo «veselīgo diētu» vai ir veģetārieši vai vegāni. Piemēram, liels uzsvars tiek likts uz kūkām bez cukura un arī bez glutēna, kā arī piena produkti tiek mainīti pret vegāniski alternatīviem. Es neesmu šo kūku piekritēja. Ja ēdat kaut ko neveselīgu, dariet to atbildīgi, bet ar baudu! Tā kā želatīns ir mana šī mēneša tematika, es nolēmu pagatavot ne pārāk veselīgu kūku ar želatīnu, bet bez cepeškrāsns.
Mani mandeļu cepumi bija vienkārši smilšu cepumi, kur daļu miltu es aizstāju ar mandeļu miltiem. Protams, ja vēlaties, varat izmantot arī veikalā pirktos cepumus. Diemžēl šeit, Austrālijā, veikalā pirktie cepumi ir vai nu pārāk saldi un negaršīgi, vai ļoti dārgi, tādēļ es vienmēr tos gatavoju pati. Taču droši varat izmantot vecos labos «Selgas» cepumus. Šo kūku es mazliet adaptēju no mājaslapas www.homecookingadventure.com, kur es reizēm dodos, kad vēlos iedvesmu kārā zoba piedzīvojumiem.
Nepieciešams
Pamatnei:
Aveņu pildījumam:
Maskarpones pildījumam:
Kazeņu želejai:
Dekorēšanai:
Apsmērē 20 cm diametra kūkas formu ar izkausētu sviestu,. ieklāj cepamo papīru gan apakšā, gan gar malām.
Sasmalcina cepumus, līdz ir palikušas vien drumstalas (virtuves kombainā vai ar mīklas rulli), tad samaisa kopā ar izkausēto sviestu un ieber tās kūkas formā. Izlīdzina un kārtīgi saplacina drumstalas. Liek ledusskapī, kamēr sagatavo pārējās sastāvdaļas.
Mazā bļodiņā samaisa kopā želatīnu ar 3 ēdamkarotēm auksta ūdens un noliek maliņā, lai uzbriest. Katliņā sajauc kopā avenes, cukuru un citrona sulu. Kad mērce sāk burbuļot, vāra vēl 15 minūtes, līdz tā ir sabiezējusi. Visu laiku ir jāmaisa! Tad izberž caur sietiņu un ļauj mērcei atdzist. Kad tā ir atdzisusi, izkausē želatīnu un iemaisa mērcē. Saputo mazliet maskarpones sieru, tad iemaisa aveņu mērci. Visbeidzot saputo saldo krējumu ar cukuru, iemaisa kopā ar maskarpones sieru un noliek maliņā.
Maskarpones pildījumam saputo saldo krējumu kopā ar cukuru un rožūdeni, tad atsevišķi mazliet saputo maskarpones sieru un samaisa visu kopā.
Ņem kūkas formu un izkārto vairākas ēdamkarotes aveņu pildījuma un maskarpones pildījuma, atkārto, līdz viss pildījums ir formā. Paņem kociņu vai irbulīti un izvelk to cauri pildījumam vairākas reizes, veidojot astotniekus. Izlīdzina virsmu un liek ledusskapī ievilkties uz nakti.
Nākamajā dienā katliņā ieliek kazenes un cukuru un vāra, līdz mērce ir sabiezējusi. Izberž caur sietiņu un ļauj atdzist. Tikmēr samaisa želatīnu ar 1 ēdamkaroti ūdens un ļauj tam uzbriest. Kad mērce ir atdzisusi, izkausē želatīnu un iemaisa tajā. Visbeidzot pārlej pāri kūkai un liek ledusskapī vismaz uz pāris stundām, līdz želeja ir sastingusi.
Pasniedz kopā ar putukrējumu, bezē cepumiem un sezonas augļiem.