Bumbieru deserts «Skaistā Helēna» Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Deserti ar bumbieriem ir ļoti daudzveidīgi, un to vidū sastopami pasaules klasikas ēdieni ‒ viens no tādiem ir «Skaistā Helēna». To nedaudz vairāk nekā pirms 150 gadiem, iedvesmojies no Žana Ofenbaha tāda paša nosaukuma operetes, piedāvāja viens no izcilākajiem franču pavārmākslas meistariem, daudzu ēdienu gatavošanai veltītu grāmatu autors Ogists Eskofjē, kurš savulaik franču virtuvi padarīja internacionāli atzītu un ietekmīgu.

Starp citu, nereti, izmantojot bumbierus desertā, tos nepieciešams iepriekš novārīt ‒ pārāk mīksti bumbieri «netur formu», tāpēc izmanto cietās šķirnes un augļus vāra gan vīnā, gan sīrupā, kuram tāpat vēlams pievienot nedaudz vīna vai citronu sulas. Pirms vārīšanas bumbierus lielākoties nomizo, bet serdi var arī atstāt. Nomizotie bumbieri, veseli vai sagriezti, ir pilnībā jāiegremdē karsējamajā šķidrumā, lai tie nekļūtu tumši. Reizēm, lai to novērstu, šķidrumam virsū mēdz uzlikt no cepamā papīra izgrieztu riņķi katla diametrā. Vāra bumbierus uz vidējas liesmas, jo tad tie kļūst caurspīdīgi un labāk saglabā formu. Desertos bumbieri labi garšo kopā ar šokolādi, medu, bet par garšvielām lieliski noder vaniļa, kanēlis, krustnagliņas un pat koriandrs ar rupja maluma melnajiem pipariem.


Nepieciešams:

  • 6 bumbieri,
  • 1 l ūdens,
  • 200 g pūdercukura,
  • 1 citrons,
  • 100 g tumšās šokolādes,
  • 2 ēdamkarotes piena,
  • 500 ml vaniļas saldējuma.

Gatavošana:

1

Ūdeni ar cukuru un no citrona izspiestu sulu uzvāra. Bumbierus nomazgā, nosusina, ievieto verdošā sīrupā un vāra 15‒25 minūtes ‒ tik ilgi, kamēr nazis viegli ieiet bumbieru mīkstumā. Pēc tam tiem tur ļauj atdzist.

2

Šokolādi salauž gabaliņos, pievieno pienu un ūdens peldē izkausē.

3

Bumbierus novieto uz šķīvjiem, aplej ar izkausēto šokolādi un līdzās novieto vienu vai vairākas saldējuma bumbiņas. Pēc vēlēšanās grezno ar piparmētru lapiņām, mandeļu skaidiņām vai sagrūstiem riekstiem.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Deserti, Augļu

Tiramisu

Nepieciešams: 600 g krēmsiera, 400 g dāmu...

Maršmelovi

Maršmelovi I Nepieciešams: 3 olu baltumi, šķipsna...