Dzersim sakņu un augļu sulas! 60 sulu receptes visam gadam. Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Svaigi spiestas sulas ir brīnišķīgs enerģijas, vitamīnu un minerālvielu avots, tajās tikpat kā nemaz nenokļūst svaigos augļos un dārzeņos esošie nitrāti, un tās satur visus ķīmiskos elementus, kas nepieciešami mūsu organisma dzīvības funkciju uzturēšanai – kalciju, kāliju, nātriju, fosforu, dzelzi, magniju, mangānu, jodu, fluoru, silīciju u.c. Sulas ir arī universāls uzturs, jo atšķirībā no šķiedrvielas saturošiem produktiem ātri uzsūcas organismā un tiek pilnīgi izmantotas. Ja cietais uzturs tiek pārstrādāts 3–5 stundu laikā, tad svaigi spiestas sulas, it īpaši dārzeņu, organisms uzņem 10–15 minūšu laikā. Tās normalizē skābju un sārmu līdzsvaru asinīs, ko var izjaukt dažādas infekcijas slimības un citi faktori. Starp citu, dārzeņu un augļu sulas atšķiras gan pēc sastāva, gan pēc īpašībām.

Sulas jāgatavo tikai no svaigiem augļiem un dārzeņiem un tikai tik daudz, cik nepieciešams vienreizējai lietošanai, tās jādzer tūlīt pēc izspiešanas. Pat īslaicīga uzglabāšana ledusskapī veicina rūgšanu tajās, lai arī garša var nemainīties. Izņēmums ir biešu sula – tā pēc spiešanas ir jāievieto ledusskapī uz 2 stundām, lai neitralizētos vielas, kas var kaitīgi ietekmēt cilvēku organismu. Katrā sulā ir savas vērtīgas uzturvielas, tāpēc, lai palielinātu to daudzveidību, var veidot sulu kombinācijas. Lūk, ierosmei dažādi sulu «kokteiļi»!

Sulu receptes visam gadam

http://www.latvijaspirts.lv

 

Gurķi

  • Uz smalkas rīves sarīvē 100 g gurķu. 1 glāzi tomātu sulas saputo ar 1 olas dzeltenumu, pēc garšas pieliek sāli un piparus, piejauc sarīvētos gurķus un pasniedz.
  • Sajauc 100 g gurķu sulas, 100 g burkānu sulas un 50 g seleriju sulas. Pasniedz ar ledu.
  • Samaļ mikserī līdz izveidojas biezenis pusi gurķa, 1 sarkano papriku, 1 sīpolu, 2 ēdamkarotes baltvīnu etiķa, šķipsniņu sāls, 0,5litru tomātu sulas. Izkāš caur sietu, pasniedz ar ledu.
  • Sajauc kopā sulas, kas izspiestas no 1 gurķa, 1 burkāna 1 brokoļa galviņas.

 

Burkāni

  • 6 burkāni, 1/2 zaļās paprikas – izspiež sulu, abas sajauc kopā.
  • 6 burkāni, 1/4 kāposta galviņa – izspiež sulu, abas sajauc kopā.
  • 5 burkāni, ābols, pētersīļu zaļumi – izspiež sulu, visas trīs sajauc kopā.
  • 6 burkāni, 1/2 galda bietes, 3 pētersīļu lapiņas – izspiež sulu no burkāniem un bietes gabala, abas sajauc kopā, pārkaisa ar sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem.
  • 4 burkāni, pētersīļu zaļumi, daži seleriju kāti, ķiploka daiviņa – izspiež sulu, visas sajauc kopā.
  • 4 burkāni, 1 salātu čemurs, 2 tomāti – izspiež sulu no burkāniem un salātiem, tomātiem novelk miziņu, izņem serdi, sablenderē un sajauc ar abas pārējām sulām.
  • Burkāni, galda bietes, svaigi gurķi – no katra dārzeņa izspiež sulu un sajauc kopā attiecībā 10:3:3.
  • Burkāni, selerijas, pētersīļi, spināti – no katra dārzeņa izspiež sulu un sajauc kopā attiecībā 7:4:2:3.
  • 3 burkāni, 4 āboli, 4 seleriju kāti – no katra izspiež sulu un tad sajauc kopā.
  • 2 burkāni, 1/4 Savojas kāposta, 1 svaigs gurķis – no katra izspiež sulu un tad sajauc kopā.
  • 2 burkāni, 3 galda bietes, 3–5 apelsīni – no katra izspiež sulu un tad sajauc kopā.
  • 2 burkāni, ābols, piparmētras lapiņas – izspiež sulu no burkāniem un ābola, sajauc kopā un pārkaisa ar smalki sagrieztām piparmētru lapiņām.
  • Burkāni, citroni, svaigas nātru lapas – no katra komponenta izspiež sulu, sajauc kopā un pasniedz ar ledu.
  • Izspiež sulu no350 g burkānu, sajauc ar 1 glāzi skābētu kāpostu šķidruma un 0,5 glāzēm ūdens, pievieno sasmalcinātu ķiploka daiviņu un sīpollokus, sāli un cukuru pēc garšas.
  • Izspiež sulu no 0,5 kg burkānu un 0,5 kg selerijas sakņu, sajauc ar 1 glāzi vārīta, atdzesēta ūdens, pēc garšas pievieno sāli, cukuru, citrona sulu. Pārkaisa ar pētersīļu zaļumiem.
  • Izspiež burkānu sulu, pielej nedaudz vārīta, atdzesēta ūdens, pēc garšas pievieno sāli, citrona sulu, medus. Pasniedz, pārkaisot ar dillēm.

 

Tomāti

  • Izspiež sulu no 2 tomātiem, 1 burkāna, 2 seleriju kātiem, sajauc kopā un pieliek 3 ēdamkarotes citronu vai laimu sulas.
  • Izspiež sulu no 1 tomāta, puses sarkanās paprikas, 1 burkāns, 1 selerija kāta, visu sajauc kopā un pārkaisa ar sasmalcinātām pētersīļu lapiņām.
  • Ņem tomātus, kāpostus, nedaudz selerijas saknes, uzspiež sulu un sajauc kopā.
  • 2 glāzes tomātu sula sajauc ar puscitrona sulu, piepilina dažus pilienus asās sojas mērces, pēc garšas pievieno cukuru.
  • Izspiež sulu no 3 tomātiem, 2 sarkanajām paprikām, 3 burkāniem, sajauc kopā un pārkaisa ar sasmalcinātām pētersīļu lapiņām.
  • Izspiež sulu no 3 tomātiem, 3 burkāniem, 1 gurķa, sajauc kopā un pārkaisa ar sasmalcinātām pētersīļu lapiņām.

 

Galda bietes

Jebkurā kokteilī vai sulu sastāvā galda biešu sula nav ieteicams pievienot vairāk par 1/3 daļa.

  • Izspiež sulu no 1 bietes un 2 āboliem, piejauc puscitrona sulu.
  • Veselības dzēriens – 1 glāzē kefīra iejauc 2 ēdamkarotes biešu sulas un pa 1 tējkarotei upeņu sula, pīlādžu sulas un mežrozīšu augļu novārījuma.

 

Ķirbji

  • Ķirbju sulai pēc garšas pievieno citronu sulu, sāli un cukuru.
  • Izspiež sulu no 350 g ķirbja, pievieno 1 glāzi tomātu sula, pēc garšas pieliek sīpollokus, sāli, piparus, cukuru.
  • Sulai no 250 g ķirbja pievieno 50 ml dzērveņu sulas, 50 ml vārīta, atdzesēta ūdens, pēc garšas pieliek sāli, cukuru.
  • Sulai no 750 g ķirbja pielej 1 glāzi vārīta, atdzesēta ūdens un pēc garšas – cukuru un citronu sulu.
  • Sulai no 250 g ķirbja, pielej sulu no 1 skāba ābola un pievieno sablenderētas kazenes (250 g) un 100 ml vārīta, atdzesēta ūdens. Pēc garšas pievieno cukuru un citrona sulu.

 

Kāposti

  • 2 glāzēm skābu kāpostu šķidruma 1 glāzi pielej vārīta, atdzesēta ūdens, pieliek 70 g smalki sagrieztu sīpolu, 1 deserta karoti tomātu pastas, pēc garšas – sāli, cukuru, piparus, visu samaisa.
  • 1,5 glāzēm skābu kāpostu šķidruma pievieno ar sāli saberztu pusķiploka daiviņu un nostādina 20 minūtes. Pirms pasniegšanas pievieno pusglāzi burkānu sulu, pētersīļu zaļumus, sāli, cukuru, piparus.
  • 1 glāzei svaigu ābolu biezeņa piemaisa 1 glāzi skābu kāpostu šķidrums, 1 ēdamkaroti pētersīļu zaļumu, pēc garšas – sāli un cukuru.
  • 1 glāzei skābu kāpostu šķidruma piemet nedaudz maltu melno piparu un sarkano piparu pulvera, sinepes, un atšķaida ar nedaudz vārīta, atdzesēta ūdens.

 

Rutki

  • 2 ēdamkarotes melno ruktu sulas sajauc ar 1 ābola sulu un piemaisa klāt nedaudz upeņu sulas un skāba krējuma.

 

Āboli

  • Vienādās devās sajauc ābolu un apelsīnu sulu. Pasniedz ar saldējumu.
  • Mikserī sajauc 200 g ābolu sulas ar 1 citrona sulu un 1 ēdamkaroti medus.
  • Dzēriens. Sajauc sulu no 0,5 kg ābolu un 150 g plūmju ar 0,5 glāzēm vārīta, atdzesēta ūdens. Pēc garšas pievieno cukuru.
  • Glāzē ar ledu ielej 80 g ābolu sulas, 10 g citronu sulas, 10 g ķiršu sīrupas, pieliek konservētus ābolus, plūmes, ķiršus. Samaisa.
  • Sajauc 70 g ābolu sulas ar 80 g saldējuma. Pārkaisa ar sarīvētu šokolādi.
  • Sajauc 140 g ābolu sulas ar 60 g piparmētru sīrupa. Dekorē ar tējkaroti putukrējuma.
  • Pagatavo sulu no 1 ābola, 3 kivi, 8 piparmētras lapiņām. Pievieno ledu.

 

Bumbieri

  • Ar mikseri saputo 1 olas dzeltenumu un 1 ēdamkaroti cukura, piemaisa klāt 1 glāzi bumbieru sulas un 1 glāzi piena.

 

Apelsīni

  • 2,5 glāzēs ūdens izšķīdina pusglāzi cukura. Cukurūdeni sajauc ar sulu no 3 apelsīniem un smalki sarīvētu apelsīna miziņu. Pasniedz ar ledu.
  • Pusapelsīna sulu sajauc ar 1–2 tējkarotēm citrona sulas, 1 tējkaroti medus, piejauc 1 glāzi burkānu sulas un pusglāzi kefīrs.
  • 3 apelsīnu sulu sajauc ar 1 bumbiera sulu.

 

Citroni

  • 2 olu dzeltenumus saputo ar 4 karotēm medus, piejauc 1 citrona sulu un 3 glāzes kefīra. Pasniedz ar ledu.
  • Mikserī sajauc 20 g citronu sulas, 50 g tomātu sulas, olas dzeltenumu, nedaudz asās tomātu mērces, šķipsnu sāls, piparus.

 

Aprikozes

  • Mikserī saputo 3 olu dzeltenumus ar 2 ēdamkarotēm cukura, tad piejauc klāt 1,5 glāzes piena, pusglāzi aprikožu sulas un 1 glāzi no kauliņiem atbrīvotu, sasmalcinātu aprikožu.
  • Mikserī sajauc 100 g pienu, 50 g aprikožu sulas vai aprikožu biezeņa un 10 g piparmētru sīrupa.

 

Vīnogas

  • Sajauc 1 glāzi vīnogu sulas ar 1 glāzi upeņu biezeņa. Pievieno gāzēto ūdeni un ledu.
  • Sajauc 1 glāzi vīnogu sulas ar 1/2 glāzi burkāna sulas, 1 tējkaroti citrona sulas, 1 ēdamkaroti cukura. Pasniedz ar ledu un pārkaisot ar muskatriekstu.

 

Melones

  • Mikserī sakuļ 70 g meloņu sulas ar 80 g saldējuma.
  • Ar blenderi sablenderē 200 ml meloņu sula, 3 kivi un 100 ml vārīta, atdzesēta ūdens. Pirms pasniegšanas maisījumu uz 30 minūtēm ievieto saldētavā.
  • Sulu no 1/2 melones sajauc ar 2 apelsīnu sulu, pievieno nedaudz malta ingvera  un pēc vajadzības – minerālūdeni un ledu.

 

Arbūzi

  • Mikserī sajauc 1 glāzes tilpuma arbūza mīkstumu ar 1 apelsīna sulu, iemaisa tējkaroti sarīvēta ingvera. Pasniedz ar ledu.

 

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Dzērieni, Limonādes, augļu un sakņu sulas, Veselībai

Dzērveņu punšs

Ziemai viennozīmīgi piestāv dzērvenes, turklāt visdažādākos veidos...