Karstie dzērieni pret saaukstēšanos Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Ziema ir laiks, kad nereti ciešam no saaukstēšanās slimībām. Labāk ar tām cīnīties, kamēr vēl jūtami tikai pirmie simptomi. Un te lieti noder karstie dzērieni, kuri šādos gadījumos ir iecienīti kopš sendienām. Lūk, desmit tautā populāras receptes!

1. Silts piens ar ķiploku sulu. Šis līdzeklis palīdz tikt uz kājām vienas nakts laikā. Glāzē uzsildīta piena iepilina 10 pilienus ķiploku sulas, samaisa un izdzer vakarā pirms gulētiešanas.

2. Karsts piens ar minerālūdeni. Ja sācies klepus, palīdz karsts piens ar sārmainu minerālūdeni, piemēram, «Boržomi». Dzeramo gatavo vienai reizei, ņemot pusi uz pusi. Piemēram, uzkarsē ceturto daļu glāzes piena un pielej tikpat daudz istabas temperatūras minerālūdens. Temperatūrai jābūt komfortablai – ne par karstu, bet ne arī vēsai. Tādu dzer vairākas reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

3. Dzērveņu dzēriens. Dzērvenes ir unikāls līdzeklis ar baktericīdām īpašībām. To gatavo, 3 daļas dzērveņu sablendējot ar 1 daļu medus. Ēdamkaroti iegūtā līdzekļa iemaisa glāzē silta ūdens un izder. Līdzīga iedarbība piemīt arī brūklenēm, un, ja nav dzērveņu, var izmantot tās.

4. Liepziedu un aveņu novārījums. Uzvāra ūdeni, kam pievienoti liepziedi, aveņu lapas un kaltētas aveņu ogas. Ļauj pusstundu ievilkties termosā, izkāš un dzer. Var pievienot medu. Ja kaltētu aveņu ogu nav, tās var aizstāt ar aveņu ievārījumu, ko pievieno pēc novārījuma izkāšanas.

5. Mežrozīšu paaugļu novārījums. Visi zina, ka mežrozīšu paaugļi ir izcils C vitamīna avots, bet šis vitamīns palīdz cīnīties pret saaukstēšanos. Ņem 2–3 ēdamkarotes mežrozīšu augļu, sasmalcina, ievieto termosā, pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj uz nakti, lai ievelkas. Otrā rītā izkāš, lej atpakaļ termosā, lai saglabātos silts, un dienas laikā izdzer – lieto pa pusglāzei 4 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

6. Žāvētu augļu novārījums. Šim līdzeklim piemīt vispārspēcinošas un klepu mīkstinošas īpašības. Nepieciešams kopā 100 g dažādu žāvētu augļu – ābolu, bumbieru, melno plūmju, aprikožu. Var izmantot arī rozīnes un kaltētas dzērvenes. Visus žāvētos augļus, karstā ūdenī noskalo, notecina. Puslitrā ūdens ievieto žāvētos ābolus un bumbierus un vāra apmēram pusstundu, līdz tie kļūst mīksti. Tad pievieno melnās plūmes, aprikozes un 1 ēdamkaroti cukura, pavāra vēl kādas 5 minūtes. Visbeidzot pievieno rozīnes un kaltētas dzērvenes. Pēc 5 minūtēm novārījums ir gatavs. Pēc vēlēšanās tam var pievienot arī citrusaugļu sulu (citronu vai apelsīnu) un medu.

7. Ingvera tēja ar citronu. Šis līdzeklis ne vien stiprina imunitāti, bet arī vairo darbaspējas. Notīra un smalki sagriež ingvera saknes gabaliņu – tā, lai sanāktu tējkarote ar kaudzi. Sarīvēto ingveru liek glāzē, piemet šķipsniņu kanēļa vai kādu piparmētru lapiņu, pārlej ar karstu ūdeni un ļauj ievilkties. Siltu izkāš, pievieno pa ēdamkarotei citronu sulas un medus, izmaisa un izdzer.

8. Upeņu dzēriens. Ūdenī novāra upeņu lapas vai sasmalcinātus upeņu zariņus, ļauj ievilkties, nokāš, pievieno upeņu ievārījumu un izdzer. Upeņu lapām var pievienot arī aveņu lapas, bet pēc izkāšanas – likt klāt arī aveņu ievārījumu.

9. Karstvīns. Tas ir ne tikai garšīgs, sildošs dzēriens, bet arī labs līdzeklis pret saaukstēšanos. Ņem 2–3 tējkarotes karstvīna garšvielu (krustnagliņas, kanēli, muskatriekstu, kardamonu, anīsu, badjanu u.c.), pārlej pusglāzi ūdens, uzvāra, ņem nost no pavarda, ļauj 10 minūtes zem vāciņa iestāvēties, tad izkāš, pievieno cukuru, vīnu, sagriezta apelsīna gabaliņus, liek uz pavarda uz uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, bet neuzvāra. Izkāš un tūlīt arī karstu maziem malciņiem izdzer. Vislabāk to darīt vakarā pirms gulētiešanas.

10. Tēja ar «Melno Rīgas balzamu». Sagatavo parasto melno tēju, tai pievieno «Melno Rīgas balzamu» – 1/4 līdz 1/3 daļu no tējas daudzuma, 1–2 tējkarotes medus, izmaisa un izdzer. Ieteicams lietot vakarā un pēc tam iet gulēt. Noderīgs līdzeklis, ja sajūt drebuļus.


Reaktīvais kurkumas–ingvera dzēriens

Kurkumai, kas pazīstama kā populāra garšviela, piemīt nomierinoša, antibakteriāla, pretiekaisuma un pretsāpju iedarbība. Tā arī lieliski attīra bronhus no krēpām, dezinficē mutes dobumu un kaklu. Trīs reizes dienā var lietot vienu pašu kurkumas pulveri – tējkaroti iemaisīt glāzē ūdens, uzvārīt, ļaut ievilkties izkāst un izdzert, taču komplektā ar imunitāti stiprinošo ingveru, klepu nomierinošajām piparmētrām un sildošajiem Kajennas pipariem iegūst patiesi iedarbīgu līdzekli ar reaktīvu rezultātu.

Nepieciešams:

  • 200 ml ūdens,
  • naža gals kurkumas pulvera,
  • gabaliņš svaigas ingvera saknes,
  • pāris kaltētu piparmētru lapiņu,
  • naža gals Kajennas piparu,
  • 1 citrons,
  • medus pēc garšas.

Gatavošana:

  1. Uzvāra ūdeni ar piparmētru lapiņām, ļauj nedaudz ievilkties, izkāš.
  2. Ingveru nomizo, sarīvē, no citrona izspiež sulu, abus sajauc kopā, piemaisa klāt kurkumu, Kajennas piparus, pārlej ar piparmētru ūdeni, iemaisa medu un izdzer.


Aromātiskā apelsīnu tēja

Ziemassvētku laiks nav iedomājams bez smaržīgajiem apelsīniem. Šis auglis ir bagāts ar C vitamīnu, kas mūsu organismu sargā no vīrusiem, kā arī ar A un vairākus B grupas vitamīnus. Šis auglis palīdz no organisma izvadīt slikto holesterīnu un dažādus toksīnus. Turklāt to var ne tikai ēst svaigu vai lietot desertiem, bet arī izmantot veselību veicinoša dzēriena pagatavošanā. Tajā izmanto arī apelsīnu miziņas – atcerieties, ka visus parastos citrusaugļus pirms eksportēšanas to audzētājās valstīs apstrādā ar ķīmiskiem līdzekļiem, lai augļi nepūtu, tāpēc veselības dzēriena gatavošanai ņemiet tikai bioloģiski audzētus apelsīnus, kuri šādai apstrādei nav pakļauti.

Nepieciešams:

  • 1 apelsīns,
  • 2 glāzes ūdens,
  • 1–2 tējkarotes melnās tējas,
  • apelsīnu sīrups vai medus – pēc garšas.

Gatavošana:

  1. Apelsīnu rūpīgi nomazgā, nožāvē, tad ar rīvi norīvē mizas oranžo kārtiņu, bet no paša apelsīna izspiež sulu.
  2. Norīvēto apelsīnu miziņu pārlej ar vedošu ūdeni, uzliek vāciņu un ļauj 10 minūtes iestāvēties, tad izkāš un vēlreiz uzvāra.
  3. Tējkannu izskalo ar verdošu ūdeni, tad tajā ieber tēju un to pārlej ar verdošu apelsīnu miziņu ūdeni. Ļauj iestāvēties 4 minūtes, tad lej krūzē vai glāzē, pievieno apelsīnu sīrupu vai medu un karstu izdzer.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Dzērieni, Karstie, Veselībai

Dzērveņu punšs

Ziemai viennozīmīgi piestāv dzērvenes, turklāt visdažādākos veidos...