Gaišais ābolu braunijs   Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Par brauniju sauc mīkstu šokolādes kūku, kuras izcelsme meklējama 19. gadsimtā Amerikā un kas īpašu popularitāti ieguvusi 20. gs. pirmajā pusē ASV un Kanādā. Līdz pat mūsdienām par našķi klīst vairāki mīti – piemēram, kāds pavārs biskvītam nejauši pievienojis kausētu šokolādi vai kādai saimniecei pietrūcis cepamā pulvera, kā rezultātā sanācis mitras konsistences kārums. Kakao vai šokolādes piedevas rezultātā mīkla iegūst tumšu nokrāsu – no tā arī radies angliskais nosaukums «brauniji» jeb brūnīši, brūnumiņi. Taču reizēm cep arī gaišos braunijus, kuriem nepievieno kakao, bet liek klāt brūno cukuru.

Tikpat viegli kā parastais ir pagatavojams bezglutēna, tas ir, bezmiltu, braunijs, un, galvenais, tas ir tieši tikpat garšīgs. Iznākums – mazliet smagnēja, mikla, ļoti stipra šokolādes kūka rudens ziemas sezonai un tiem, kam garšo šokolāde. Latviskajā kulinārajā izpratnē braunijus varētu pielīdzināt ar īpaši bagātu piedevu klāstu gatavotai kēksa mīklai, kas cepta plātsmaizes formā.

Nepieciešams:

  • 1tasemiltu,
  • 1tējkarote kanēļa,
  • 1/2tējkarotescepamā pulvera,
  • 1/4tējkarotessodas,
  • 1/2tējkarotessāls,
  • 100 g sviesta,
  • 1glāze brūnā cukura,
  • 1liela ola,
  • 1/2tasesasmalcinātu valriekstu,
  • 2 lielisaldskābiāboli.

Gatavošana:

1

Vienā bļodā sajauc kopāmiltus, kanēli, cepamo pulveri, soduun sāli (tā kā sāls ir cepamā pulvera un sodas «ienaidniece», tad, lai saskare būtu maigāka, katru kaisa savā bļodas pusē). Atsevišķābļodā liek izkausētu, atdzesētu sviestu, cukuru, oluun ar mikseri puto, līdz izveidojas gaiša, krēmveida masa. Pēc tam pievieno sasmalcinātus valriekstus unābolus un visu apmaisa. Beigās pievieno miltu maisījumuun visu kārtīgi samaisa.

2

Liekmīklu cepampannā (vēlams 30x20 cm, taču var izmantot jebkuru līdzīga izmēra pannu) uncep līdz 175grādiem uzkarsētākrāsnī 35–40 minūtes vai kamēr braunijs kļūst zeltaini brūns.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Ziemassvētki, Deserti, Brauniji