Griķu miltu biskvīts ar brūklenēm Pie grāmatzīmēm

Receptes autors: Liene Brunzete, www.lienegatavo.lv
Vērtējums:

Svētkos noteikti ir jācep kūka. Svinot Latvijas dzimšanas dienu, ir jauki, ja maksimāli var izmantot Latvijas produktus. Klasiski biskvītu gatavo no kviešu miltiem un pilda ar kādu skābu ievārījumu. Taču ir cilvēki, kuri kviešu miltus uzturā lietot nevar vai nevēlas. Lai svētkos visi būtu priecīgi, piedāvāju izcept gardu biskvītu no griķu miltiem.

Nepieciešams

Biskvītam:

  • 5 olas,
  • 4 ēdamkarotes cukura,
  • 1 ēdamkarote medus,
  • 5 ēdamkarotes griķu miltu (bez kaudzes),
  • 1 tējkarote cepamā pulvera.

Pildījumam:

  • apmēram 7– 8 ēdamkarotes sablenderētu (svaigu) brūkleņu ar cukuru (vai brūkleņu ievārījums),
  • 150 ml saldā krējuma,
  • 200 g maskarpones siera,
  • 1 tējkarote vaniļas cukura.

Gatavošana:

1

Griķu miltus izsijā un sajauc ar cepamo pulveri. Olu dzeltenumus puto ar cukuru un medu, līdz masa ir pavisam gaiša un bieza (apmēram 10 minūtes – tik ilgi, kamēr masā paliek putotāja lāpstiņu pēdas). Pievieno griķu miltus un visu pavisam viegli izmaisa.

2

Stingrās putās saputo olu baltumus un uzmanīgi iecilā dzeltenumu un miltu masā.

3

Lej veidnē (man bija aptuveni 25 x 35 cm) un cep 180 °C temperatūrā apmēram 10 minūtes – līdz biskvīts kļūst gaiši brūns. Cepšanas laikā durvis nedrīkst virināt! Biskvīta gatavību pārbauda ar kociņu – ja tas iedurot masā ir sauss, tad biskvīts ir gatavs.

4

Pāris minūtes atdzesē un ar visu cepamo papīru satin ruleti. Ja tā neizdara, tad atdzisušu biskvītu vairs nevar sarullēsiet – tas lūzīs. Un vēl – ir svarīgi biskvītu pilnībā atdzesēt!

5

Kamēr biskvīts dziest, gatavo pildījumu – samaisa maskarpone sieru ar saputotu saldo krējumu. Pievieno 2–3 ēdamkarotes brūkleņu ievārījuma, vaniļas cukuru un visu vēlreiz samaisa.

6

Atdzisušo biskvītu liek uz otra cepamā papīra, kas pārkaisīts ar cukuru un uzmanīgi noņem izlietoto cepamo papīru. Vispirms uz biskvīta vienmērīgā slānī izsmērē brūklenes un tad – sagatavoto krēmu. Visu sarullē. Var ēst tūlīt, bet labāk garšos, ja atstāsiet biskvītu kādu stundiņu ledusskapī savilkties.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Deserti, Tortes, kūkas, pīrāgi