Kā gatavo zaļo kokteili, jeb kas jāzina iesācējiem Pie grāmatzīmēm

Receptes autors: Kristīne Somere, yogi.lv
Vērtējums:

Zaļie kokteiļi ir viens no ātrākajiem veidiem, kā sniegt organismam visas tam nepieciešamās barības vielas, aminoskābes un vitamīnus. Tas var būt arī lielisks našķis, kas paņemams līdzi uz darbu vai dodoties pastaigā ārpus mājas. Zaļo kokteiļu revolūcija pasaulē un arī Latvijā joprojām turpinās.

Brokastīs ar zaļo dzērienu sevi lutina gan veselīga dzīvesveida piekritēji, gan tie, kas cenšas uzlabot savu veselību, gan tie, kas iziet kādu novājēšanas kūri. Neskatoties uz lietotāja motivāciju, šie zaļie kokteiļi tiešām maina ļoti daudz ko. Uzlabojas cilvēka veselība, noregulējas svars un arī garšas kārpiņas atjauno savu sākotnējo funkciju, palīdzot cilvēkam atteikties no pārmērīgas sāls un cukura lietošanas uzturā.

Ja neesat viens no tiem, kas veselības vārdā ir gatavs izdzert jebko, un jums ir svarīgas arī garšas nianses, tad ziniet – zaļo kokteiļu noslēpums slēpjas to sastāvdaļās. Jo, kā lai padara tos baudāmu, ir jautājums, ar kuru saskaras ikviens, kas uzsāk savu zaļā kokteiļa ceļu. Lūk, daži noderīgi padomi, kas palīdzēs ātrāk izprast zaļo kokteiļu pagatavošanas būtību.

Kāpēc lietot uzturā zaļos kokteiļus? Tas ir dabisks enerģijas avots, kurš palīdz samazināt un noregulēt svaru, uzlabo veselību un aizsargā pret infekcijām, satur ļoti daudz vērtīgo antioksidantu, ir lielisks kafijas aizstājējs un vislabākais našķis, ko paņemt līdzi, ejot ārā no mājas,

Tātad: zaļā kokteiļa gatavošanas formula ir ļoti vienkārša: zaļie lapu dārzeņi + augļi vai ogas + bāzes šķidrums + īpaši veselīgi pārtikas produkti, kurus ārzemēs dēvē par «superfood».

Vispiemērotākie produkti zaļajiem kokteiļiem ir:

  • no zaļajiem lapu dārzeņiem – spināti, salāti, virziņkāposti, romiešu salāti, pieneņu lapas, virza, skābenes;
  • no augļiem, ogām, dārzeņiem – banāni, mango, apelsīni, persiki, bumbieri, āboli, mellenes, avenes, zemenes, ananasi, vīnogas, avokado, gurķi, seleriju kāti, ingvers;
  • no bāzes šķidrumiem – ūdens, kokosriekstu ūdens, kokosriekstu piens, mandeļu piens;
  • no īpaši veselīgi pārtikas produktiem – čia sēklas, kokosriekstu eļļa, spirulīna, kaņepju pulveris, mandeļu sviests, kakao, linsēklas, kanēlis, acai ogu pulveris, godži ogas, kviešu asnu pulveris, baobaba pulveris.

Pirms gatavot kokteili, ņemiet vērā!

  • Kad gatavojat zaļo kokteili, tad nesametiet vienkārši visas sastāvdaļas blenderī. Blenderējiet visu pakāpeniski. Tā jūs izvairīsities no nesamaltiem gabaliem. Tāpēc vispirms blenderī lieciet zaļās lapas un bāzes šķidrumu, pēc tam pievienojiet augļus un pārējās sastāvdaļas.
  • Ne vienmēr ir jāpievieno ledus. Tā vietā labāk izmantot sasaldētas ogas un augļus. Tā jūs iegūsiet super aukstu un atsvaidzinošu dzērienu karstām vasaras dienām, turklāt glāzi nepiepildīs tikai ledus vien. Vispiemērotākais dažādiem kokteiļiem ir sasaldēti banānu gabaliņi, zemenes, mellenes, avenes.
  • Lai saldinātu smūtijus, lieto tikai dabīgos saldinātājus. Vislabākie, protams, ir paši augļi – banāni, mango, āboli, bumbieri un dateles. Izvairieties no mākslīgiem saldinātājiem un cukura. Ja vēlaties, varat lietot agaves vai kļavu sīrupu.
  • Uztura speciālisti, protams, iesaka zaļo kokteili izdzert uzreiz pēc pagatavošanas, taču mūsdienu aizņemtajā laikmetā, smūtiju var pagatavot iepriekšējā vakarā un dzert nākamajā dienā. Taču  noteikti neturiet kokteili ledusskapī ilgāk par 2 dienām! Uzglabājiet kokteili cieši noslēgtā traukā, lai tam nepiekļūtu gaiss un lai tas saglabātu visas savas labās īpašības. Pirms lietošanas to kārtīgi sakratiet. Garša, protams, nebūs tik laba kā tikko pagatavotam kokteilim, taču uzturvērtības tas vēl nebūs pilnībā zaudējis. Lai atsvaidzinātu kokteiļa garšas svaigumu, tam var piepilināt pāris pilienus svaigi spiestas citronu sulas.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Dzērieni, Limonādes, augļu un sakņu sulas, Smūtiji, Veselībai

Dzērveņu punšs

Ziemai viennozīmīgi piestāv dzērvenes, turklāt visdažādākos veidos...