Lamingtonu kūka Pie grāmatzīmēm

Receptes autors: Līga Zariņa, latviete Austrālijā
Vērtējums:

Viens no Austrālijas nacionālajiem desertiem ir Lamingtonu kūka, kas parasti tiek cepta uz Austrālijas dienu (26. janvārī). Par tās popularitāti ir jāsaka paldies astotajam Kvīnslendas štata gubernatoram Lorda Lamingtonam un viņa pavāram. Kādu dienu pie gubernatora negaidīti bija ieradušies viesi un pavāram tika lūgts pagatavot visiem maltīti. Tā nu pavārs, darbojoties ātri virtuvē, nejauši iemeta kūku šokolādes mērcē. Mēģinādams glābt situāciju, viņš nolēma to apviļāt kokosrieksta skaidiņās, lai uzlabotu kūkas izskatu. Gubernators bija sajūsmā par to, un pamazām šī kūka ir kļuvusi par austrāliešu nacionālo desertu. Mūsdienās ir divu veidu lamingtonu mīļotāji – tie, kuri uzskata, ka kūka jāēd bez jebkādām piedevām, un tie, kuri viducī iesmērē ievārījumu un putukrējumu. Lai gan pati kūka nav pārāk salda, tās glazūra tāda ir, tādēļ es vienmēr lamingtonus pasniedzu ar ievārījumu un dāsnu porciju putukrējumu, kas palīdz līdzsvarot saldumu.

Nepieciešams

Biskvītam:

  • 250 g sviesta (istabas temperatūras),
  • 250 g cukura,
  • 4 olas (istabas temperatūras),
  • 335 g miltu,
  • 170 ml piena.

Glazūrai:

  • 250 g pūdercukura,
  • 4 ēdamkarotes kakao,
  • 25 g sviesta,
  • 150 ml verdoša ūdens,
  • kokosrieksta skaidiņas.

Pasniegšanai:

  • ievārījums, ja vēlas,
  • putukrējums, ja vēlas.

Gatavošana:

1

Palielā bļodā sakuļ kopā sviestu kopā ar cukuru, līdz tas ir kļuvis gaišāks un gaisīgāks, tad pa vienai iekuļ olas. Iemaisa 1/3 daļu miltu, tad pusi piena un atkārto, līdz viss ir pievienots mīklai.

2

Mīklu pārliek 20x20 cm lielā cepamajā traukā, ievieto līdz 180 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un cep 40–50 minūtes, līdz kūka ir gatava. Ļauj tai atdzist līdz istabas temperatūrai.

3

Pa to laiku vidēja izmēra bļodā samaisa kopā visas glazūras sastāvdaļas un noliek maliņā, lai mazliet atdziest. Lielā šķīvī vai paplātē ieber kokosriekstu skaidiņas.

4

Kad kūka ir atdzisusi, nolīdzina tās augšu un maliņas un sagriež 9 gabaliņos. Kūkas gabaliņus pa vienam iemērcē šokolādes glazūrā un tad apviļā kokosriekstu skaidiņās, kārtīgi pieplacinot tās. Pirms pasniegšanas kūkas gabaliņus pārgriež uz pusēm un vidū uzsmērē ievārījumu un putukrējumu.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Svētki, Ziemassvētki, Deserti, Tortes, kūkas, pīrāgi

Maršmelovi

Maršmelovi I Nepieciešams: 3 olu baltumi, šķipsna...