Lieldienu pasha, 5 dažādas receptes Pie grāmatzīmēm

Vērtējums:

Bajāru pasha

Nepieciešams:

  • 80 g rozīņu bez kauliņiem,
  • 100 g cukura,
  • 200 g krējuma,
  • 500 g biezpiena,
  • 3–4 olu dzeltenumi (var aizstāt ar 2–3 veselām olām),
  • 100 g istabas temperatūras sviesta,
  • 1 tējkarote vaniļas cukura,
  • 50 g riekstu (mandeļu skaidiņas, lazdu rieksti vai kādi citi).

Gatavošana:

  1. Rozīnes nomazgā, pārlej ar verdošu ūdeni un ļauj 20 minūtes pastāvēt, tad ūdeni nolej un rozīnes nožāvē uz dvieļa.
  2. Biezpienu divas reizes izberž caur sietu.
  3. Ņem mikseri un sviestu saputo ar cukuru, tad pa vienai pieputo olas, vaniļas cukuru, krējumu un visu sajauc ar biezpienu.
  4. Masu ielej katlā ar biezām sienām un, nepārtraukti maisot, uzkarsē līdz pirmajiem burbuļiem – tas ir uzvāra, bet nekādā gadījumā neļauj vārīties. Sākotnēji masa ir bieza, bet, jo vairāk to karsē, jo šķidrāka tā kļūst. Par to nav jāuztraucas.
  5. Katlu ar uzkarsušo masu ievieto traukā ar aukstu ūdeni – lai tas būtu vēsāks, var pievienot ledu – un maisa, kamēr masa pilnīgi atdzisusi. Lai tā sabiezētu, trauku uz 1–2 stundām ievieto ledusskapī.
  6. Atdzisušajai un ledusskapī paturētajai masai pievieno rozīnes, riekstus un labi samaisa. Pashas trauku rūpīgi izklāj ar samitrinātu marli un tad iepilda biezpiena masu. (Pashas trauka vietā var izmantot jaunu, nelietotu puķupodu ar atveri apakšā). Marles malas saloka uz augšu, virsū novieto slogu un visu liek ledusskapī uz 1–2 dienām. Zem pashas trauka novieto šķīvi, lai ir kur notecēt liekajam mitrumam.
  7. Pashu pasniedzot, to var izgreznot ar sukādēm, marmelādi un rozīnēm.

 

Pasha ar balto šokolādi

Nepieciešams:

  • 50 ml piena,
  • 400 g krējuma (30%),
  • 400 g biezpiena,
  • 200 g baltās šokolādes,
  • pusglāze žāvētu augļu un sukāžu – pēc izvēles.

Gatavošana:

  1. Balto šokolādi salauž gabaliņos, pārlej ar pienu un ūdens peldē izkausē. Žāvētos augļus aplej ar verdošu ūdeni, ļauj nedaudz pamērcēties, tad nokāš un nožāvē uz dvieļa. Apstrādātos žāvētos augļus un sukādes sagriež smalkos gabaliņos. Biezpienu izberž caur sietu vai pāris reizes samaļ gaļasmašīnā.
  2. Biezpienu rūpīgi sajauc kopā ar krējumu, siltu izkausētās šokolādes masu, žāvēto augļu un sukāžu gabaliņiem. Ņem sietu vai piemērotu caurduri, novieto uz kāda trauka, pārklāj ar vairākās kārtās salocītu mitru marli un pilda iekšā pashas masu. Marles malas saloka uz augšu, virsū liek slogu un atstāj uz 24 stundām, lai notek liekais šķidrums.
  3. Gatavu pashu novieto uz pamatnes, noņem marli. Pirms pasniegšanas uzglabā ledusskapī. Lai būtu vieglāk sagriezt, nazi patur karstā ūdenī un tad sausi noslauka ar salveti.

 

Šokolādes pasha ar melnajām plūmēm

Nepieciešams:

  • 100 g tumšās šokolādes,
  • 200 g krējuma,
  • 500 g biezpiena,
  • 100 g sviesta,
  • 100 g putukrējuma,
  • 60 g žāvētu melno plūmju.

Gatavošana:

  1. Ņem pashas trauku (tā vietā var izmantot arī jaunu puķupodu vai sietu, kas novietots virs kāda trauka), ieklāj dubulti salocītu samitrinātu marli, iepilda pashas masu, uzloka marles malas, uzliek slogu un uz vismaz 6–8, bet labāk uz 12 stundām novieto ledusskapī (turiet apakšā trauku, lai ir kur sasūkties liekajam mitrumam).
  2. Šokolādi sarīvē uz smalkas rīves. Putukrējumu sajauc ar cukuru, tad piejauc sarīvēto šokolādi un maisa tik ilgi, kamēr vairs nav atsevišķu šokolādes drupatu.
  3. Melnās plūmes nomazgā, aplej ar verdošu ūdeni, tad liek uz papīra dvieļa apžūt; apžuvušas sagriež mazākos gabaliņos.
  4. Biezpienu sablenderē ar blenderi, pieblenderē klāt sviestu un krējumu, tad pievieno šokolādi un melnās plūmes un visu labi izmaisa.
  5. Kad pasha gatava, to apgāž uz šķīvja vai kādas citas pamatnes, uzmanīgi noņem marli. Var izgreznot, pārkaisot ar sarīvētu šokolādi.

 

Pasha ar burkāniem

Nepieciešams:

  • 1/4 tējkarotes samalta kardamona,
  • 100 g cukura,
  • 500 g biezpiena,
  • 200 g burkānu,
  • 100 g sviesta,
  • 1/2 tējkarotes kanēļa, nedaudz sasmalcinātu sukāžu pasniegšanai.

Gatavošana:

  1. Burkānus nomazgā, nomizo, sarīvē uz rupjas rīves un pārkaisa ar cukuru. Kad tiem izdalījusies sula, liek uz pavarda un uz mazas uguns sautē, līdz ir mīksti.
  2. Sausu biezpienu izberž caur sietu, tad caur sietu izberž burkānus un pieliek biezpienam, pievieno sviestu, garšvielas un visu uzputo ar mikseri.
  3. No iegūtās masas veido pashu, ko izrotā ar sasmalcinātām sukādēm un pasniedz.

 

Vieglā pasha

Nepieciešams:

  • 1 glāze saldā krējuma,
  • 150 g lazdu riekstu,
  • 150 g cukura,
  • 1 kg biezpiena,
  • 100 g sviesta,
  • 4 olas,
  • 100 g rozīņu,
  • nedaudz marmelādes vai sukāžu.

Gatavošana:

  1. Rozīnes nomazgā, pārlej ar verdošu ūdeni un ļauj 20 minūtes pastāvēt, tad ūdeni nolej un rozīnes nožāvē uz dvieļa.
  2. Biezpienu izberž caur sietu. Sakuļ mīkstu sviestu ar cukuru, un pa vienai piekuļ klāt olas, pieber nedaudz vaniļas cukura.
  3. Visu rūpīgi samaisa kopā, pievieno rozīnes un sasmalcinātus riekstus. Pēc tam iemaisa saldo krējumu.
  4. Pashas formā vai jaunā tīru puķupodā ieklāj samitrinātu marli, iepilda sagatavoto masu, uzloka marles galus, uzliek virsū slogu, piemēram. Uz diennakti ievieto ledusskapī vai vēsā vietā savilkties.
  5. Pasniedzot var greznot ar putukrējumu vai šokolādi, taču jāņem vērā, ka ēdiens jau tā ir pietiekami salds.

Pievienojiet savus komentārus

Citas receptes no sadaļam Lieldienas, Deserti, Tortes, kūkas, pīrāgi, Kūkas bez cepšanas